הרחוב האחרון של ת"א מתחדש
עם תוכנית רבעים מקודמת ומאושרת, ודאות תכנונית עבור תושבים ויזמים ומטרה ברורה לשמר את המרקם העירוני: העיר תל אביב-יפו ממשיכה להוביל את ענף ההתחדשות העירונית. ההתחדשות מגיעה גם לקצה גבולותיה של העיר העברית הראשונה עם חניכת פרויקט תמ"א 38 ברחוב גונן
בשיתוף מרכז הנדל"ן
במובנים רבים, רשויות מקומיות בכל רחבי הארץ נושאות את עיניהן אל העיר העברית הראשונה. תל אביב-יפו נחשבת לאחת הערים המובילות של ענף ההתחדשות העירונית, וזאת הודות לתוכנית רבעים מקודמת ומאושרת, שמעניקה ודאות תכנונית עבור תושבים ויזמים ומנגד שומרת בצורה מיטבית על המרקם העירוני האופייני לה.
"תמ"א הוא תהליך ארוך טווח - מאחר שהליך התכנון וקבלת ההיתרים זה כמו לשחק פינג-פונג בין התושבים, הדיירים ובעלי הדירות", מתאר אלי גינזברג, מנכ"ל עזרה ובצרון - חברה בת של עיריית תל אביב-יפו המרכזת תחת קורת גג אחת את כל תחומי הבנייה - בין היתר מובילה את תחום ההתחדשות העירונית ופועלת למען שיפור איכות החיים בעיר ללא מטרות רווח. "התפקיד שלנו כחלק מהרשות המקומית הוא לפעול במקום הזה, של אי הסכמות בין הצדדים. אנחנו נמצאים פה על מנת גם לגשר וגם לפתור את הבעיות ולזרז את הצדדים, על מנת שבסופו של דבר התהליך ייצא לדרך", הוא מוסיף.
גם קצה ת"א מתחדש: בסיכומה של שנת 2018 ניכר כי תל אביב-יפו חוזרת להוביל את תחום ההתחדשות העירונית הארצית. לפי הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית ניתנו בשנת 2018 היתרי בנייה ל-1,811 יחידות דיור ב-35 מתחמי פינוי-בינוי, ו-81 היתרי בנייה מכוח תמ"א 38. בשבועות האחרונים נחנך מבנה נוסף שעבר התחדשות מכוח תמ"א 38 חיזוק ותוספות בעיר תל אביב-יפו, ובכך סומן הישג נוסף לעיר - התחדשות עירונית מגיעה גם לקצה גבולותיה של העיר.
"אנחנו נמצאים כאן על גג העולם - רחוב גונן הוא רחוב שמחצית ממנו שייכת לתל אביב-יפו, והמחצית השנייה לעיר גבעתיים. אנחנו פועלים בכל רחבי העיר ומסתכלים על גיל הבתים וגם בוחנים איפה אפשרלשפר, למגן, גם לעשות מיגון מבחינת ממ"דים, ממ"קים וכדומה וגם מקלטים", מתאר גינזברג.
"מדובר בבניין ישן שהרבה מאוד דיירים מכירים זה את זה הרבה מאוד שנים", מתאר איציק איזמן, נציג ועד הדיירים. "כשהתחלנו לבדוק את האפשרויות לשיפוץ הבניין, נושא התמ"א היה ברקע. למעשה, תמ"א 38 מאפשר איזשהי מסגרת מקסימלית לתוספת שטח, אנחנו מדברים על עוד 25 מ"ר לכל דירה. לשמחתנו התצורה של הבניין אפשרה את החידוש שלו", מספר איזמן.
האדריכלית אסתי כרמון, דיירת המבנה ונציגת הדיירים, סיכמה באירוע חניכת המבנה את ההליך שעברו הדיירים: "אני חושבת שבסיכומו של דבר, למרות ההליך מטלטל ומורכב - שבמסגרתו הדיירים נשארים במקום ועוזבים את המקום וחוזרים לאחר מכן שוב - עדיין בסופו של דבר אנחנו מקבלים בניין משודרג, ותוך כדי תנועה גם הדיירים שיפצו את הדירות שלהם, אז ככה שבסופו של דבר זו התחדשות נהדרת. הטיפ שלי לדיירים שרוצים להיכנס להליך הוא לבוא עם הרבה מאוד סבלנות, ובעיקר בעיקר גישה חיובית כי יש הרבה מאוד עבודה".
בין היתר מקדמת עזרה ובצרון את תחום ההתחדשות העירונית בעיר תל אביב-יפו - עם קידום תוכניות פינוי-בינוי ותמ"א 38. הפרויקט ברחוב גונן הוא פרויקט התמ"א 38 הראשון שהגיע לקו הסיום בליווי החברה, שמבצעת בימים אלה ארבעה פרויקטים מכוח תמ"א 38 במקביל ועוד פרויקטים נוספים של החברה שנמצאים בהליכי היתר ותכנון. הפרויקט בוצע על ידי קבוצת משה חדיף שנמצאת במאגר הקבלנים של עזרה ובצרון."האתגרים שהיו לפנינו הם בעיקר אתגרים של צמצום פערים, של חסמים שהיו בדרך, כמו למשל בשלב הארגון והליווי של הדיירים, ביטחונות, ערבויות, בחירת הקבלן, כל הדברים האלה. אנחנו יודעים לייצר את המעטפת הזו עבור התושבים עוד לפני שקבלן נכנס לתמונה", מציין יובל אברהם, מנהל מחלקת תמ"א בעזרה ובצרון.
אלי גינזברג, מנכ"ל עזרה ובצרון, מתאר את הצורך האמיתי בהתחדשות עירונית בשכונת ילדותו: "אני גדלתי פה באזור - בשיכון עממי ג' - ואנחנו בעירייה מאמינים בצורך לבצע תכנון ופיתוח של שכונה שלמה. זה נכון שיש בניינים נקודתיים שצריכים התחדשות, אבל מבחינה אורבנית אנחנו מסתכלים על זה לטובת השכונה - כשמחדשים שכונה שלמה זה מלווה בפיתוח של גני ילדים, בתי ספר, מקווה. מכל הבא ליד, כל מה שמבחינה אורבנית צריך לתת תשובות לאזרח".
בשיתוף מרכז הנדל"ן