ההסתבכות של טבע: גם מגדל, הראל ואלטשולר תובעים
חברות הביטוח מגדל והראל ובתי ההשקעות אלטשולר שחם והלמן אלדובי תבעו בבימ"ש בקונטיקט את החברה, שלטענתם הרוויחה 2.3 מיליארד דולר מניפוח מחירי התרופות. בסוף השבוע הגישו יותר מ-40 מדינות בארה"ב תביעת ענק נגד שורת יצרניות של תרופות גנריות, ובהן טבע, בטענה לקנוניה רחבת היקף
מכה משפטית נוספת נוחתת על חברת טבע , הפעם מצד הגופים המוסדיים הישראליים: לאחר שבסוף השבוע הגישו מעל ל-40 מדינות בארה"ב תביעה על ניפוח מחירי תרופות כחלק מקרטל, שבו הייתה שותפה טבע, מתברר כי שתי תביעות באותה סוגיה שהוגשו לאחרונה לבית משפט בקונטיקט הגיעו מסדרה של גופים מוסדיים מהארץ.
סמנכ"ל הכספים של טבע: נגן על עצמנו בנחישות
"הונאה נגד העם האמריקני": טבע במרכז תביעת תיאום המחירים בארה"ב
טבע מעורבת בחקירת קרטל בארה"ב: חשד שהשותפות הסדירו מחירים ל-300 תרופות
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
התביעות מאשימות את החברה הישראלית במעורבות בתיאום וניפוח של מחירי התרופות הגנריות במיליארדי דולרים. מהתביעות עולה כי המוסדיים הישראליים מעוניינים במשפט של חבר מושבעים, במטרה לקבל פיצויים על ההפסדים שנגרמו להם מהשקעות במניות החברה.
התביעה של מגדל היא נגד טבע, חברה בת אמריקאית שלה ובכירים שכיהנו בתפקידי מפתח בתקופות הרלוונטיות ובהם המנכ"ל לשעבר ארז ויגודמן, המנכ"ל הנוכחי קאר שולץ, מ"מ המנכ"ל יצחק פטרבורג, סמנכ"ל הכספים אייל דשא, ראש החטיבה הגנרית בעבר סיגורדור אולפסון ואחרים.
בתביעה של הראל לא מוזכרים המנכ"לים, אך כן נכללים בעלי תפקידים אחרים.
הטענות נגד טבע: הטעתה והסתירה נתונים
התביעות טוענות שטבע הטעתה והסתירה נתונים בעסקי התרופות הגנריות שלה, בנוגע למדיניות קביעת המחירים, הערכת המוניטין ומידת הציות של החברה לנושאים משפטיים.
בתביעה של מגדל מדובר בשנים 2014 עד 2018, ונטען כי ההטעיות שבוצעו לכאורה על ידי החברה הובילו את מגדל והתובעות לרכוש את מניותיה "במחירים מנופחים באופן מלאכותי".
"ב-10 בדצמבר 2018 למד השוק כי טבע השתתפה באחד הקרטלים הלא חוקיים הגדולים בהיסטוריה של ארה"ב, כך נהרסו מיליארדי דולרים מכספי המשקיעים", נכתב בתביעת מגדל.
בכתב התביעה של הראל נטען כי "החל מאמצע שנת 2013, טבע החלה לשתף פעולה עם המתחרות שלה כדי להעלות את מחירי התרופות הגנריות במטרה להקטין את התחרות ולנפח את ההכנסות באופן מלאכותי".
עוד נטען כי טבע נכנסה להסכמים כדי לקבע את המחירים של 25 תרופות גנריות ולהקצות להן נתח שוק.
בתביעה של מגדל נטען כי "ההשלכה הפיננסית של יישום האסטרטגיה היתה מסחררת והסתכמה במעל ל-2.3 מיליארד דולר ברווחים המיוחסים אך ורק להעלאות המחירים". בתביעה של הראל מתייחסים לסכום זהה של רווחים.
קרטל התרופות
העלאות המחירים על ידי טבע וחברות תרופות גנריות נוספות הובילו לפתיחת הרשויות בארה"ב בחקירה. התביעות הוגשו בסוף אפריל האחרון, מספר ימים לפני שהתובע הכללי של מדינת קונטיקט הודיע (ביום שישי האחרון) כי בתום חקירה בת חמש שנים יוגש כתב האישום נגד טבע וחברות גנריות נוספות, באשמת קרטל שניפח מחירי תרופות גנריות.
טבע הגיבה בסוף השבוע בנושא הגשת התביעות ומסרה כי היא "מודעת לתביעה האזרחית שהוגשה, הטוענת לתיאום מחירים לכאורה בתעשייה הגנרית, כולל ביחס לטבע.
"הטענות בתלונה זו, ובתביעה האזרחית באופן כללי, הן בדיוק זה - טענות. טבע ממשיכה לבחון את הנושא באופן פנימי ולא התנהלה בכל אופן אשר עלול להוביל לאחריות אזרחית או פלילית. טבע מספקת תרופות באיכות גבוהה למטופלים בכל העולם ובתוך כך מחויבת לעמוד בכל החוקים והתקנות. אנו נמשיך להגן בנחישות על החברה".
תגובת טבע לתביעות המוסדיים הישראליים טרם התקבלה.