שיא של 6 שנים בתביעת דמי אבטלה בחודש אפריל
עלייה מתמשכת במספר המובטלים: כ-100 אלף איש התייצבו לקבלת דמי אבטלה בלשכות התעסוקה בחודש החולף - עלייה של 10% בשנה וחצי
בלעדי: כ-100 אלף תובעי דמי אבטלה התייצבו בלשכות שירות התעסוקה בחודש אפריל - כך עולה מנתוני שירות התעסוקה שהגיעו לידי ynet. מדובר בעלייה של כמעט 10% בשנה וחצי, מאז תחילת 2018, כמו גם "שיא" חדש של שש שנים מאז יולי 2013; וזאת בהמשך לעלייה מתמשכת במספר תובעי האבטלה בחודשים האחרונים.
למ"ס: שיעור האבטלה בחודש מרץ ירד ל-3.9%
"הסמל של הדרום": עובדי חרסה נאבקים בפיטורים האטה בשוק העבודה: על כל משרה פנויה מתמודדים 4 מועמדים
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
על פי הנתונים, בחודש החולף התייצבו בלשכות שירות התעסוקה 98,784 תובעי דמי אבטלה, לעומת 90,117 בחודש ינואר 2018 (עלייה של 9.6%). אמנם תוך חמש שנים צנח מספרם ב-40% - מ-120 אלף איש ב-2012 ל-86 אלף איש ב-2017; אולם מאז מספר המתייצבים לקבלת דמי אבטלה רק טיפס - ובינואר 2018 עלו המספרים בהדרגה מ-90,117 אלף ל-92,234 במאי 2018.
ביולי 2018 המספרים כבר קפצו ל-94,218; בספטמבר 2018 המספרים הגיעו ל-95,140; ולאחר התייצבות טיפסו ל-96,189 בפברואר 2019. במרץ 2019 הגיעו המספרים ל-97,896 איש ובאפריל הם עומדים, כאמור, על 98,784. זהו המספר הגבוה ביותר שנרשם מאז 107,309 תובעי אבטלה ביולי 2013.
העלייה במספר המתייצבים לקבלת דמי אבטלה מתכתבת עם האינדיקטורים הכלכליים, למשל עם נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) שהתפרסמו לאחרונה, לפיהם הביקוש לעובדים במרץ היה הנמוך ביותר מאז דצמבר 2015, עם אחוז המשרות הפנויות שעמד על 3.49% בלבד. ברבעון הראשון של 2019 נרשמה ירידה של 7.7% במספר המשרות הפנויות בחישוב שנתי - כלומר אם הירידה תימשך בקצב דומה, מספר המשרות הפנויות יירד עד סוף השנה ב-7.7%.
המשמעות של ירידה במספר המשרות הפנויות היא שהביקוש לעובדים מצד המעסיקים ירד - יש פחות משרות על המדף שמחכות שמישהו יאייש אותן. בדרך כלל מדובר באינדיקטור מקדים לכך שתחול עלייה באבטלה, משום שהמעסיקים מפסיקים לגייס, ואם המצב יחמיר יתכן שהם יתחילו לפטר.
נזכיר כי אמנם בחודש מרץ האחרון דיווחה הלמ"ס ששיעור האבטלה ירד ל-3.9% זה החודש השני ברציפות (ולראשונה זה שמונה חודשים ירד מתחת ל-4%); אולם נתוני שירות התעסוקה, שהם נתונים מנוכי עונתיות המתקבלים לאחר ניכוי השפעת העונות והחגים מהנתונים המקוריים, מעידים, כאמור, על עלייה במספר תובעי דמי אבטלה.
שירות התעסוקה: "מסייעים למפוטרי מפעלי הדרום"
ואכן, נתוני שירות התעסוקה מסמנים האטה מסוימת בשוק העבודה ועלייה במספר המובטלים. לא מדובר במובטלים הכרוניים, אלא באלה שעד לאחרונה עבדו. למעשה, יש להבדיל בין תובעי דמי אבטלה לתובעי דמי הבטחת הכנסה. בעוד שמקבלי הבטחת הכנסה הם "מובטלים כרוניים" - תושבים שאין באפשרותם להבטיח לעצמם הכנסה ראויה, ומקבלים הבטחת הכנסה בדרך כלל למשך תקופה שאיננה קצובה בזמן; הרי שתובעי דמי אבטלה הם אנשים שבדרך כלל עובדים, אבל נקלעו לאחרונה לתקופת אבטלה והם זכאים מביטוח לאומי לדמי אבטלה.
אלה אנשים שעד לאחרונה עבדו, אך פוטרו או התפטרו מעבודתם (המתפטרים יכולים לתבוע דמי אבטלה לאחר 90 יום מההתפטרות), וזכאים לדמי אבטלה - אם במהלך 18 החודשים שקדמו לאבטלתם עבדו במשך 12 חודשים ברצף ושולמו עבורם דמי ביטוח לאומי. הם זכאים לקבל דמי אבטלה למשך תקופת זכאות שתלויה בגילם ובמספר הילדים שהם מפרנסים, ותקופת הזכאות הארוכה ביותר הינה כחצי שנה. דמי האבטלה מחושבים לפי מדרגות הכנסה באחוזים מהשכר היומי הממוצע שהרוויח תובע דמי האבטלה, לפני שהפך למובטל.
בשירות התעסוקה אומרים כי הנתונים נאספו עוד בטרם הגיעו מפוטרי מפעלי הדרום ללשכות התעסוקה לקבלת דמי אבטלה. עוד נמסר כי בשירות התעסוקה כבר החלו לסייע למפוטרי מפעל חרסה - והכינו תוכנית סיוע ממוקדת לעובדים בעלות של מאות אלפי שקלים. בשירות נערכים גם לפיטורים במפעל אמיליה קוסמטיקס, ובימים אלה נפגשו נציגי השירות עם הנהלת המפעל כדי להכין תוכנית סיוע שתשיב את המפוטרים למעגל העבודה במהרה.
לדברי רמי גראור, מנכ"ל שירות התעסוקה, "עם היוודע על סגירת מפעל חרסה ועל הכוונה לפטר את 115 עובדיו, נערכנו מיד והכנו להם תוכנית סיוע הנעמדת במאות אלפי שקלים. אולם, ללא התקציבים המתאימים לא נוכל לממש את הסיוע הנדרש למפעלים נוספים ולעובדים נוספים שימצאו את עצמם ללא עבודה בקרוב. עלות ההתאמות הנדרשות בדרום אינה גבוהה, וכדי לסייע למפעלים ולמפוטרים הבאים שבדרך נדרשת תוספת תקציבית".
גראור הוסיף כי "אנו רואים את מגמת העלייה המתמשכת באבטלה ובהובלת שר העבודה והרווחה, חיים כץ, גיבשנו תוכנית מקיפה לטיפול באבטלה. בכוונתי להיפגש בקרוב עם משרד האוצר ולהציג את התוכנית שתכלול גם את הסיוע הנדרש לתושבי הדרום".