נטו קיצוצים: התוכנית של האוצר להתמודדות עם הגירעון
העלאת המע"מ מחדש, צמצום הפטור ממס על פירות וירקות וביטול תוכניות "נטו משפחה" ו"נטו הוזלות": באוצר מתכננים שורה של גזירות כדי להתמודד עם הגירעון התופח שנוצר בגובה 15 מיליארד שקל. ההערכה: הן ייכנסו לתוקף כבר ב-1 בינואר 2020
בזמן שהמדינה נערכת להוציא מיליארדי שקלים שאין לה כדי לממן את הבחירות החוזרות, מתכנן משרד האוצר תוכנית חירום לצמצום הגירעון העצום שהולך ותופח בתקציב המדינה - גירעון עודף של 15 מיליארד שקלים שבשל ההסכמים הקואליציוניים שצפויים להיחתם לאחר הבחירות עלול לזנק ב-10 מיליארד שקלים נוספים.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
חודש שני ברציפות, הגירעון הממשלתי עמד במאי על 3.8% מהתמ"ג
הגירעון בתקציב המדינה ממשיך לתפוח: נכון לאפריל זינק ל-3.8% בחישוב שנתי
משרד האוצר פירסם אמש את נתוני התקציב לחודש מאי ולחמשת החודשים הראשונים השנה. הגירעון עומד על 3.8% מהתוצר, לעומת יעד של 2.9% שקבעה הממשלה - חריגה של 15.1 מיליארד.
כתוצאה מכך, באוצר יציעו לשר האוצר הבא לבצע צעדים קשים לצמצום הגירעון שכוללים העלאת שיעור מס ערך מוסף מחדש ל-18%, במקום 17% הנהוג כיום. כלומר, הפחתת האחוז שביצע השר משה כחלון לפני שלוש שנים וחצי תתבטל. כמו כן מוצע להפעיל אגרת גודש, לפיה ישלמו בעלי המכוניות מסים לפי מרחק הנסיעה של המכונית וגם בכניסה לערים בשעות העומס. באוצר גם מציעים לצמצם את הטבות המס על הרכבים ההיברידיים בינואר הקרוב.
קיצוץ ב"נטו"
אולי הקיצוץ הכואב ביותר, לפחות מבחינתו של השר כחלון, שעשוי לחזור למשרד האוצר גם לאחר הבחירות הבאות, הוא בתוכניות הדגל שלו: באוצר יציעו לבטל את כל תוכניות "נטו" של כחלון - "נטו הוזלות","נטו משפחה" ו"נטו תינוקות". התכנון הוא בעצם למנוע את חידושן של תוכניות אלו החל מה-1 בינואר 2020, ובכך למעשה לשים קץ להנחות ממס קנייה וממכסים שבהם כה התגאה כחלון במהלך הקדנציה שלו באוצר.
וזה לא הכל: באוצר רוצים גם לבטל כליל ב-1 בינואר את הפטור ממע"מ באילת וגם על פירות וירקות - צעד היסטורי.
בעזרת גזירות אלו מקווים באוצר לגבות כ-8 מיליארד שקלים באופן מיידי ועוד כ-2 מיליארד שקלים בהמשך. בנוסף לכך, 5.5 מיליארד שקלים צפויים לזרום לקופת המדינה רק מהעלאתו מחדש של המע"מ. לבסוף, צפוי האוצר לבקש להחיל קיצוץ רוחבי בכל משרדי הממשלה של 2-3 אחוזים.
למרות שמדובר בהצעות האוצר שהשר הבא ייאלץ לאשר, ההערכה היא כי בגלל הגירעון העצום לא תהיה ברירה אלא ליישם שורה של קיצוצים נרחבים.