שתף קטע נבחר

 

עובדים על זה

שכר הלימוד גבוה ואינו מאפשר להתרווח בשקט על ספסל הלימודים? קבלו את המדריך המלא למציאת עבודה, כתיבת קורות חיים והכנה לקראת הראיון שיביא לכם את הג'וב הנכסף. לגזור ולשמור

יפוש עבודה אינו עניין של מה בכך, במיוחד אם אתם סטודנטים ותפרנים. מדובר בשוק המאופיין בתחרותיות גדולה שבה משכשכים כרישים ותיקים. כך שאם ברצונכם להצליח, תצטרכו להפגין מיומנות רבה, זריזות, חוש התמצאות וידע על המשרות השונות שיש להן ביקוש. אחד הכלים החשובים ביותר שיסייעו לכם להגיע לראיון עבודה במהירות וביעילות, הוא קורות החיים שלכם. אבל מאחר ואתם עדיין נמצאים במסגרת התואר, הדבר ידרוש מכם להתבלט כדי להוכיח את עצמכם יותר מכל מועמד בעל ותק, ניסיון והמלצות.

 

אילוסטרציה (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

 

אז איך עושים את זה? פנינו לעו"ד דוד מנע, המתמחה בדיני עבודה ובזכויות עובדים, כדי שיסייע במתן טיפים ועצות הן לחיפוש עבודה והן לכתיבה נכונה של קורות חיים.

 

- עו"ד דוד מנע, כיצד סטודנט חסר ניסיון, אמור למצוא כיום עבודה?

"הדרך הידועה והקלה ביותר, היא לפנות לחברות השמת כוח־אדם. שם אפשר להתקבל למשרות שונות שניתן להשתבץ אליהן בקלות וגם ללא ניסיון קודם או תואר. מדובר לרוב בהרשמה חינמית לחברות כוח־האדם, אם כי ישנן חברות שדורשות דמי רישום.

הטיפ הראשון שלי למחפשי העבודה הסטודנטים הוא: "עשו זאת בעצמכם".

 

- כלומר?

"לדלג על הפתרון הזה ולנסות למצוא עבודה לבד, ללא התיווך של המשרדים. בעידן הניו־מדיה, חיפוש עבודה הוא נוח, רחב ויעיל יותר. הן באתרי האינטרנט והן ברשתות החברתיות, ניתן למצוא היום מגוון גדול של עבודות דרך אתרי דרושים ומנועי חיפוש ייעודיים לתחום, ואפילו באמצעות אפליקציות שמסייעות לעניין. כל שתדרשו, הוא להשאיר פרטים אישיים, תמונה וכתובת מייל, אליו תשלחו את קורות החיים שלכם.

 

דרך נוספת למצוא עבודה, היא על־ידי פרסום עצמי ברשתות החברתיות, כמו למשל בפייסבוק. אני ממליץ לכתוב פוסט בו תודיעו לחברים שאתם מחפשים עבודה ותבקשו שישתפו אותו הלאה.

 

במקביל לכך, ניתן לחפש עבודות דרך מודעות "דרושים" בעיתונות הארצית והמקומית.

 

כדי למצוא עבודות במשק בית, ניקיון חדרי מדרגות, עזרה בשיעורי בית וכו' - תמיד תוכלו להשתמש בשיטה הישנה והישירה של תליית פתקים על גבי לוחות מודעות, במרכזים מסחריים, בבנייני מגורים, באזורי בתי ספר וכו'.

 

עו
עו"ד דוד מנע(צילום: ביתי)

 

בנוסף לכל אלה, יש לזכור כי גם המדינה מעמידה בפני מחפשי העבודה את לשכות התעסוקה, אשר השתפרו מאוד בשנים האחרונות ודרכן ניתן להגיע למשרות שונות ומגוונות.

 

אפשרות נוספת מומלצת היא לבצע עבודות גם מהבית. במסגרת זאת, ריכזתי עבורכם מספר דוגמאות. (ראו מסגרת).

 

כתיבת קורות חיים: מה לכתוב

בשונה ממחפשי עבודה בעלי תואר וותק, כתיבת קורות חיים של סטודנט שנמצא כאמור במסגרת התואר, "חייבת להיות מוגשת בצורה שונה", אומר עו"ד מנע, והוא מפרט: "קורות הח'יים הם כרטיס הביקור שלכם לכניסה לשוק העבודה. ללא ספק, מדובר במשימה חשובה וקריטית למציאת העבודה שתתאים לציפיות ולדרישות שלכם ולכן הקדישו לכך את מלוא הרצינות והזמן.

 

יש לפתוח את קורות החיים בפרטי הקשר שלכם: מספר טלפון/סלולרי - במידה ולא תהיו זמינים, כתובת דואר אלקטרוני פרטי, וכן ת.ד. או כתובת מגורים עדכנית, רצוי גם להוסיף לינק לעמוד הפייסבוק, לחשבון הטוויטר או לאינסטגרם שלכם – כדי שלא תפספסו חלילה אף פנייה אליכם.

 

בשלב הבא, אני ממליץ לפרט בקצרה את הכישורים ואת המיומנויות שלכם, כמו גם את תכונות האופי שיבליטו אתכם כמועמדים טובים לצורך המשרה המדוברת".

 

- כמו למשל?

* דבקות במשימה, יחסי אנוש טובים, תודעת שירות גבוהה, כושר שכנוע, יכולת למכור ולשווק מוצרים וכו'.

* מאחר ומדובר בכל זאת בציבור של סטודנטים, עליכם לציין באופן מפורש את נושא ההשכלה שלכם: היכן למדתם בביה"ס התיכון, באיזו מגמה, מה ממוצע הציונים שלכם בתעודת הבגרות והאם סיימתם את הלימודים שלכם בהצטיינות.

* אם יש לכם תחביבים שמתאימים למשרה המוצעת או תחומי עניין אחרים שעשיתם במסגרת לימודי התיכון או אחריהם, כמו: פעילות התנדבותית, ספורט, או חוגי העשרה - כדאי לציין גם אותם.

* רצוי לכתוב מה תחום הלימודים האקדמיים שלכם - למרות שטרם סיימתם את התואר - והאם אתם משתתפים/השתתפתם בפרויקטים, קבלת מלגות, פעילות חברתית במוסד האקדמי בו אתם לומדים, ממוצע ציונים וכו'.

* אם יש לכם ניסיון תעסוקתי קודם כלשהו, כאן המקום לפרט אותו. כמו למשל: האם הדרכתם בקייטנה או בתנועת נוער? האם עבדתם במלצרות במסגרת התיכון או בחופשים הגדולים וכו. כל מה שיכול להוסיף לרושם המצטבר עליכם לגבי תכונות כמו התמדה, חריצות, רצון להצליח, נטילת פיקוד וקבלת אחריות על עובדים וכו' - עדיף.

* בשלב הבא יש לציין את השירות הצבאי/שירות לאומי שעשיתם בפירוט: תאריכי גיוס ושחרור, באיזה חיל שירתתם, מה הייתה הגדרת התפקיד והדרגה, באיזו מסגרת נעשה התפקיד, מה היו התכונות שנדרשו למילוי התפקיד, מה הן היכולות שרכשתם ממנו, אלו תעודות הצטיינות קיבלתם, מה הייתה דרגת השחרור שלכם ובאלו תחומי אחריות.

* אם יש לכם ידע בשפות - כדאי לפרט אותן בקורות החיים, וכמו גם את רמת הידע.

* תחת סעיף "שונות", תוכלו לציין תחומי עניין נוספים שלכם, תחביבים, טיולים בארץ ובחו"ל ועוד.

 

טיפים - מה כדאי לדעת

- עו"ד מנע, האם ישנם דברים נוספים שכדאי לדעת, בעת כתיבת קורות החיים?

כמובן. יש למשל מקומות עבודה, שידרשו מכם לשלוח את קורות החיים שלכם בכתב יד. הדבר נועד כדי להעביר אותם לצורך בדיקה גרפולוגית ומבחינה חוקית אין לכך שום מניעה. בנוסף, יש עוד נקודות חשובות:

* צריך לדעת כי ישנן חברות אשר משתמשות בתוכנה אוטומטית לסינון קורות חיים, ולכן יש למלא את הטופס בצורה בהירה ומפורטת, לא להאריך מדי בפרטים ומצד שני, לענות בדיוק רב על כל שאלה שתשאלו בו.

* אל תסרבלו את קורות החיים שלכם, ואל תשתמשו במשפטים רצופים וארוכים. מבחינה סטטיסטית, מעסיק שמקבל עשרות קורות חיים ביום, לא ישקיע יותר מחצי שדקה בקריאה מהירה של ראשי הפרקים בטופס שתשלחו. באם הוא לא ימצא שם כותרת, או שורה שתמשוך את עינו, הוא לא יתעכב עליו וידפדף הלאה לטופס הבא.

* כל פרט במילוי קורות החיים שלכם יש למלא בנפרד ולא ברצף.

* במספר מקרים תדרשו להשלמות. למשרת נהג למשל - יש לפרט את סוג הרישיון שלכם, את תוקפו, והאם עברתם תאונה או עבירה בשנים האחרונות.

* נסו לחסוך בשבחים עצמיים. המעסיקים לא אוהבים את זה. הפגינו צניעות.

* אל תסלפו עובדות. לא תשקרו ואל תשנו את גילכם, או פרטים מהותיים בקורות החיים שלכם. זכרו כי לשקר אין רגליים ואם תתקבלו למקום העבודה והשקר יתגלה, אתם עלולים לשלם על כך ביוקר. לא חבל?

* באחרי שאתם מסיימים למלא את קורות החיים שלכם, אל תשכחו לעבור על הטופס בעיון רב. שגיאות כתיב במסמך, פסיקים במקומות הלא נכונים, השמטת פרטים מסויימים וכו' - עלולים להיות לכם לרועץ. זכרו שקורות החיים הם הרושם הראשוני שיש למעסיק עליכם.

* אל תצרפו תמונה בקורות החיים. זה יכול לגרום לכם ליותר נזק מאשר תועלת. תמונה יוצרת הטיות ודעות קדומות והדבר עלול לפגוע בכם.

* עליכם לזכור כי אינכם היחידים שמגישים את הטפסים לצורך קבלת המשרה. כדי לבלוט מתוך ערימת קורות החיים שמונחים לפני המעסיק הפוטנציאלי שלכם, עליכם להיות יוצאי דופן, יצירתיים בכתיבה ובעיקר משכנעים.

 

- האם אתה ממליץ לשלוח את קורות החיים ליותר ממקום עבודה אחד?

אפשר לשלוח קורות חיים למספר מקומות עבודה, אבל לא להגזים בכמויות למשרות שונות בתפקידים שונים.

 

ראיון עבודה

מצאתם את מקום העבודה הנחשק, שלחתם קורות חיים ובשעה טובה קיבלתם את הטלפון המיוחל שמזמין אתכם לראיון עבודה. מדובר כעת בשלב קריטי שיקבע האם תתקבלו למשרה או לא.

 

- עו"ד מנע, איך אתה ממליץ להגיע לראיון עבודה?

ראשית אני ממליץ להקפיד על קוד לבוש. להתאים אותו לתפקיד המבוקש, להגיע מוקפד וסולידי. לא קצר מדי, לא חשוף מדי, אבל גם לא מעונב מדי. עדיף להגיע עם בגד בעל גוונים רגועים: שמנת, תכלת, בז', ניוד וכו'. לנעול נעלים סגורות. לגברים – אני ממליץ להגיע מגולחים. לנשים עם איפור סולידי.

 

- למה זה חשוב?

כי להופעה שלכם יש חלק לא מבוטל ברושם הראשוני שאתם יוצרים.

 

- איך מתכוננים פיסית לקראת ראיון עבודה?

על־ידי תרגול בבית ואפילו ליד המראה. ככל שתתכוננו יותר, תשדרו יותר ביטחון ופחות לחץ. כדאי שתעבדו על שפת הגוף שלכם, על הדרך בה אתם רוצים להציג את עצמכם ועל הרושם שאתם רוצים להשאיר בסופו של דבר על המראיין. חשוב לחייך, להשיר מבט ולהציג את עצמכם בצורה טובה וממוקדת. הייתי מציע לעשות את זה לא יותר משתי דקות.

 

- באלו שאלות מכשילות או קשות, עלולים להיתקל?

שאלת השאלות בתחום הזה ולאו דווקא לסטודנטים שכדאי מאוד להכין עליהן תשובות מראש היא: למה עזבת את מקום העבודה הקודם? מדוע לא קודמת? מדוע אין לך המלצות?

 

- ואיך יוצאים ממצב כזה?

צריך להציג את הצד החיובי במצבים כאלה. אם לא תעשו כן ותלחצו, ההפסד עלול להיות שלכם.

 

- האם מקובל לשאול במהלך ראיון העבודה על מהות המשרה?

בעניין הזה, אני ממליץ לכל מחפש עבודה, לא להיכנס לעניינים עקרוניים בדבר מהות הג'וב הנחשק.

 

- תסביר למה אתה מתכוון?

צריך להגיע לראיון עבודה עם נכונות לגמישות, וגם אם מייעדים אתכם פתאום למשרה אחרת, לא לסרב ולקבל כל הצעה דומה או מקבילה לג'וב בו חפצתם. זאת מתוך ההבנה שעל כל משרה יש הרבה דורשים, ולכן עדיף ציפור אחת ביד מאשר שתי ציפורים על העץ. במידה וממש לא תאהבו את המקום - תמיד תוכלו לפרוש ממנו.

 

- מה לגבי שאלה על גובה השכר?

אני מציע בשלב הראשון להיות גמיש גם בנושא הזה. כדאי לפעמים להתפשר גם על גובה השכר ולו רק כדי לקבל את המשרה ולא לוותר עליה. אחרי שתוכיחו את עצמכם ואת יעילותכם, תמיד תוכלו לדפוק על השולחן או עדיף על הדלת, ולדרוש את מה שמגיע לכם.

 

- האם אתה ממליץ להסתפק בקיום ראיון עבודה אחד, או יותר?

כמו בנושא שליחת קורות החיים, עדיף תמיד לגשת למספר מקומות עבודה מצומצם ולא להתפזר מדי. אם לא תצליחו להתקבל למקום אחד, תמיד תוכלו לבנות על מקום אחר ועל הדרך לצבור גם ניסיון וביטחון עצמי בעמידה מול המעסיקים.

 

לעבוד מהבית

il.indeed.com  - עבודה מהבית

www.alljobs.co.il  - עשר עבודות שאפשר לעשות מהבית

drushim.co.il  - דרושים - עבודות מהבית

https://www.mploy.co.il  - דרושים Mploy

xplace.com - עבודות מהבית

  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים