זהירות, בלנדר: הטעויות שהורסות אותו ומסכנות אתכם
פירוק והרכבה לא נכונים, ניקוי הבלנדר ללא ניתוק מהחשמל – אלו רק חלק מהטעויות שאתם עושים בתחזוקת הבלנדר ואשר לא רק הורסות אותו, אלא גם בפירוש מסכנות אתכם. אתר "המקצוענים" עם מדריך חשוב שיגן עליכם ועל המכשיר
לפני כחודש, א' ניסתה לנקות את הבלנדר שלה. פעולה פשוטה שרבים מבצעים מדי יום. ואולם, היא לא שמה לב שבעת שהכניסה את היד אל תוך מיכל הבלנדר, היד השנייה שלה בטעות לחצה על כפתור ההפעלה שעל הצג. א' נפצעה בכף ידה מסכיני המיכל שהחלו להסתובב.
דווקא הבית, שמעניק לנו תחושה שהוא המקום המוגן והבטוח שלנו, מלא בסכנות. המודעות לכך, בהחלט מקטינה את הסיכון. לכן, גם מכשיר תמים שמאפשר לכם ליהנות משייקים וממרחים, יכול להיות קטלני אם לא תשתמשו בו בזהירות. מהן הטעויות הנפוצות בשימוש ובתחזוקה? בדיוק בשביל זה הכנו עבורכם את המדריכים.
בכתבה הקודמת, התייחסנו אל הפעלה שגויה של הבלנדר. בכתבה זו, נתייחס בעיקר לטעויות שאתם עושים בתחזוקת המכשיר ואשר הורסת לכם אותו. ניתוק שלו מהחשמל במקרה הזה, היה יכול למנוע את הפציעה המיותרת.
אז אם גם משתמשים במפצל חשמל על בסיס קבוע? לא מרכיבים נכון את חלקי הבלנדר השונים לאחר ניקוי? מאחסנים אותו בארון שמתחת לכיור? זה רק עניין של זמן עד שהבלנדר שלכם ייהרס.
לא מבריגים את המיכל נכון ומים חודרים לבסיס הבלנדר
אחת הטעויות הנפוצות קשורה לפירוק והרכבה של הבלנדר. "ישנם בלנדרים שניתן לפרק לצורך ניקוי יסודי של הסכינים", מסביר ערן אטיאס, מהנדס בודק במעבדה לחשמל במכון התקנים הישראלי. "הבעיה היא שבעת ההרכבה, לעתים לא מבריגים את המיכל בצורה טובה".
"אם ההרכבה אינה טובה, מים חודרים אל תוך בסיס הבלנדר, וזה מאוד מסוכן", מסבירה הילית כדורי, סמנכ"ל אופק חדש. "בבסיס המכשיר יש את המערכת החשמלית, וחדירת מים שם יכולה לגרום לקצר חשמלי, להתחשמלות ואף להצית שריפה".
מה עושים? "עוקבים אחרי הוראות היצרן ומוודאים שההברגה אכן התבצעה טוב", ממליצה כדורי. "כלומר, שהמיכל לא יושב בצורה עקומה ושההברגה הולכת בקלות ולא בקושי".
לא מחליפים את האטם לאחר שהוא מתבלה
"לאחר 3-5 שנים שהבלנדר נמצא בשימוש, האטם שלו מתייבש ומתבלה", מסביר אטיאס. "יש צורך להחליפו, אחרת זה יכול לגרום לנזילות מים למכשיר, שבו ממוקמת כל המערכת החשמלית".
מה עושים? בודקים מה מצב האטם שבתחתית המיכל, ובמידת הצורך מחליפים אותו. ככל שהבלנדר בשימוש אינטנסיבי יותר, כך יש צורך להחליף את האטם בתדירות גבוהה יותר.
מנקים את המכשיר? רק כשהוא לגמרי מנותק מהחשמל
גם כאן, חשוב מאוד שלא תגידו 'לי זה לא יקרה'. אטיאס: "רק לפני חודש שמעתי על מקרה שבו אישה ניקתה את הבלנדר, ובטעות לחצה תוך כדי ניקוי על כפתור ההפעלה. הסכינים פצעו את היד שלה בצורה חמורה. אל תסתפקו בכפתור הכיבוי, אלא הקפידו לנתק את הבלנדר מהחשמל בעת הניקוי".
לדבריו, "אם אתם מקרבים את היד לסכינים, גם אם זה כדי 'לחלץ' שיירי מזון, דאגו שהמכשיר יהיה מנותק, ושהתקע לא יהיה בקרבת מים על השיש. גם בלנדר יד, מהבחינה הזו מאוד מסוכן. בכל מגע יד בקרבת הסכינים, יש לדאוג שיהיה מנותק מהחשמל".
משתמשים במפצל חשמל קבוע? יכולים לשרוף את הבלנדר
גם אם אתם משתמשים שנים במפצלי חשמל במטבח, אתם עדיין מסתכנים בכך שבעת הפעלה של שני מכשירים עוצמתיים במקביל, אחד מהם יקצר את החשמל ואף ישרוף את המכשיר.
"מפצל חשמלי או כבל מאריך נועדו לשימוש חד-פעמי", מסבירים במוקד השירות של אתר "המקצוענים". "הבעיה היא שרבים הופכים אותו לפתרון קבע, כי אין להם מספיק שקעים במטבח. זו טעות כי מפצל גורם להתחממות של השקע עצמו ואף לשריפה של השקע. זאת, בייחוד בעת הפעלת בלנדרים עוצמתיים שקיימים כיום (1,500 ואט ומעלה). הפעלה של קומקום כזה עם בלנדר עוצמתי במקביל כששניהם מחוברים לאותו השקע יכולה לשרוף את השקע, ואם לא מנתקים את המכשיר בזמן, גם לשרוף את המכשיר".
שוטפים את בסיס הבלנדר במים? סכנה
גם אם נדמה לכם שבסיס הבלנדר סגור, זו טעות לנקות אותו תחת מים זורמים, ובטח שלא להכניס אותו למדיח. "רבים חושבים שניתן להרטיב גם את החלק הזה, וזו טעות", מסבירה הילית כדורי, סמנכ"ל אופק חדש. "יש לנקות אותו בזהירות בעזרת מטלית לחה בלבד. לגבי יתר חלקי הבלנדר (מיכל, מוט, מכסה וכו'), יש להכניס למדיח רק חלקים שהיצרן מצהיר שמתאימים למדיח".
לדברי כדורי, "בסיס הוא רכיב שלעולם אסור להרטיב, מכיוון שבתוכו המנוע וכל המערכת החשמלית. אם חודרים מים אל בסיס המכשיר, בעת חיבורו לחשמל יהיה קצר חשמלי. אם מערכת ההארקה בבית אינה תקינה, המכשיר אף יכול להעלות עשן ולגרום לשריפה".
מה עושים? בודקים בהוראות היצרן מהם החלקים שניתן להרטיב, ומרחיקים את יתר החלקים ממקור מים.
עוד כתבות בנושא:
מאריכים ומפצלי חשמל
עובש במקלחת? התקינו ונטה
שקע ותקע: התנהלות בטוחה עם שקעים ותקעים
מאחסנים את הבלנדר מתחת לכיור או במסתור כביסה? טעות
יש להימנע מאחסון של הבלנדר במקומות חמים ולחים, שכן זה בהחלט יכול להרוס אותו. זכרו שמדובר במכשיר חשמלי, וששילוב של לחות או מים עם חשמל, הוא מסוכן. אגב, הכלל הזה נכון לגבי מכשירי חשמל רבים.
אטיאס: "אין לאחסן אותו מתחת לכיור, לא בארונות שירות בחללים לחים כמו מרפסות או גגות, ולא במסתורי כביסה, אשר לרוב יש בהם יחידות חיצוניות של מזגנים שפולטים חום ולחות".
נשארו סיבים של המזון בין הסכינים? המנוע מתאמץ ויכול להישרף
מעבר לצורך הברור בשמירה על היגיינת הבלנדר, חשוב מאוד להיזהר בעת הפעלתו עם מוצרי מזון שכוללים סיבים. למשל, כמות גדולה סלרי, ארטישוק או מנגו, יכולה לגרום לסיבים להיתקע בין להבי הסכינים.
אטיאס: "במצב כזה, בעת ההפעלה תהיה 'בלימת סכינים', כלומר המנוע יעבוד והסכינים לא יסתובבו. אם לא שמים לב לזה בזמן, ולא מנקים את המכשיר ביסודיות בין ההפעלות, המנוע יכול להתחמם מאוד מהר. גם במקרה זה, אם אין לו מנגנון השהיה שמנתק את המנוע עד שהוא מתקרר, המנוע פשוט יישרף והבלנדר יצא מכלל שימוש".
צריכים חשמלאי? לחצו כאן
ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"