הסכם קיבוצי חדש בלאומי: תוספת שכר וצמצום של 700 משרות עד סוף 2020
הבנק סיכם עם הוועד על תוספת שכר שנתית של 3.5% לעובדים, לצד מענק חתימה של 6,000 שקל לעובד ותוספת חד פעמית של 1% בשנה בשנתיים הראשונות להסכם. תוקף ההסכם הקיבוצי - עד 2022
הסכם קיבוצי חדש בבנק לאומי : לאחר מו"מ חשאי בין הנהלת בנק לאומי בראשות רקפת רוסק עמינח לוועד העובדים על חידוש ההסכם הקיבוצי, שהתנהל ללא מלחמות או עימותים, נחתם היום (ג') הסכם קיבוצי לשנים 2019-2022.
מכירת לאומי קארד הקפיצה ב-50% את רווחי בנק לאומי
לאומי ישלם קנס של 4.2 מיליון שקל על הפרת איסור הלבנת הון
בנק לאומי הרוויח 3.25 מיליארד שקל ב-2018
בהסכם אין בשורות יוצאות דופן לעובדים לעומת ההסכם הקודם, כאשר עובדי המערכת הבנקאית נערכים למציאות חדשה - שבה המערכת הבנקאית ממשיכה במאמצי ההתייעלות שלה, מה שמחייב את העובדים להבין שחגיגות הקביעות ותוספות השכר האוטומטיות בדרך להיעלם בהדרגה, לטובת הגמישות הניהולית הנדרשת בעולם הבנקאות החדש.
התקדימיות בהסכם של לאומי היא שלראשונה נתן ועד העובדים אור ירוק לצירוף עובדים חדשים ללא קביעות וללא תוספות שכר אוטומטיות. הבנקאות משנה פנים - והולכת ונהיית יותר דיגיטלית ויותר טכנולוגית. המשמעות היא פחות סניפים, פחות טלרים ויותר אנשי טכנולוגיה, שמחד נהנים משכר גבוה יותר; אך מנגד, כדי לגייס אותם בשכר כזה, נדרשת גמישות ניהולית גם לפטר אותם ולהחליף אותם, וגם לא לאפשר לשכר הגבוה מלכתחילה לגדול ולהתנפח על בסיס שיטת הטייס האוטומטי.
בכל הנוגע לשיפורים לעומת ההסכם הקודם, הם כאמור לא משמעותיים. כך, למשל, מנגנון הטייס האוטומטי של תוספות השכר הנהוג בבנק, אשר עמד בתקופת ההסכם הקודם על 15% לארבע שנות ההסכם, ישופר ב-1% בלבד לאורך כל התקופה ל-16% (לא כולל 1% תוספת ותק שנתית).
העובדים קיבלו באופן חד פעמי, בתמורה לתהליכי ההתייעלות שהבנק מתכנן, תוספת של 2% לשכרם בשנתיים הראשונות להסכם (1% בכל שנה); כך שבשנתיים הראשונות יעמדו תוספות השכר השנתיות על 4.5% - ואילו בשנה השלישית והרביעית על 3.5% (וביחד 16%). בנוסף, יקבלו העובדים מענק חתימה של 6,000 שקל לעובד על החתימה על ההסכם החדש (עלות של 60 מיליון שקל בסך הכל לבנק).
תוכנית התייעלות עד סוף 2020
בהנהלת הבנק הודיעו לעובדים כי הבנק מתכנן להתייעל ב-700 משרות עד סוף 2020. המשמעות של המהלך היא, בין היתר, שבעת פרישה או עזיבה של עובד, לא ימונה עובד במקומו; וזאת לצד תוכנית פרישה מרצון, עליה הכריז הבנק, של 250 עובדים עד סוף 2019. תוכנית הפרישה מרצון תכלול הטבות לפורשים, שעיקרן הסדר פנסיה מוקדמת עד לגיל הפרישה לפי דין, וזאת לזכאים לפנסיה תקציבית מהבנק ופיצויי פיטורין מוגדלים של 260%.
העלות הכוללת של תוכנית הפרישה מרצון מוערכת על ידי הבנק ב-200 מיליון שקל לפני מס, אך היא מהווה הפסד אקטוארי - כך שתיזקף לרווח כולל אחר ולא לרווח הנקי של הבנק. במשך השנים יופחתו לרווח והפסד עלויות התוכנית בשיטת "הקו הישר" על פני תקופת השירות הממוצעת של העובדים, כך שהעלות הזו לא תשפיע כמעט על הרווחים של לאומי.
עוד נתן הוועד אור ירוק להנהלה, כחלק ממהלכי ההתייעלות, לפעול לריכוז של יחידות המטה של הבנק הפועלות היום בתל אביב - לאתר מרכזי אחד בלוד. מדובר במתחם המשמש כיום את לאומי טכנולוגיות ויחידות נוספות של הבנק. יצוין כי גם בנק מזרחי מתכנן מעבר דומה ללוד בשנים הקרובות. טרם סוכם על מועד המעבר שיתבצע בהדרגה. המשמעות היא שבנייני ההנהלה של לאומי ברחוב יהודה הלוי בעיר ללא הפסקה יוצעו למכירה.
המהלך התקדימי בהסכם הקיבוצי החדש הוא, שלראשונה נתן הוועד, בראשות מירי רובינו, אור ירוק לחתימה של ההנהלה על הסכם קיבוצי חדש - במסגרתו יועסקו 450 עובדים בתחומי הטכנולוגיה, הדיגיטל והדאטה.
כמו כן, לראשונה במערכת הבנקאית ההסכם לא יכלול מרכיב קביעות, במטרה להקנות לבנק גמישות נדרשת בקליטה ובניהול ההון האנושי בתחומים אלה. זאת, להבדיל מהקיים כיום במערכת הבנקאית, שבה כמעט בלתי אפשר לפטר עובדים עם קביעות (שניתנת לאחר ארבע שנות עבודה) והגמישות הניהולית נפגעת. מדובר ביצירת "דור חדש" בבנק, שיותר לא יהנה מהבטחה תעסוקתית - דבר שאין לו אח ורע במערכת הבנקאית (למעט עובדים שנמצאים תחת חוזים אישיים ולא תחת ההסכם הקיבוצי).
ההפרשות לפנסיה יטפסו
עוד סוכם כי שכר המינימום בבנק יעלה למ-5,300 שקל ל-6,200 שקל בשני שלבים בשנים 2019 ו-2021. בנוסף, יגדל הרכיב המוכר להפרשות פנסיוניות לעובדים בעלי פנסיה צוברת (להבדיל מתקציבית שקיימת לדור הותיק בבנק), כך שרכיבי החזר הארוחות שלהם - בהיקף של כ-1,000 שקל בחודש - יוכרו לצרכי הפרשות לפנסיה.
בבנק לאומי מעריכים כי כתוצאה מההסכם החדש, תחול עלייה חד פעמית בהתחייבויות האקטואריות של הבנק בהיקף של 250 מיליון שקל אחרי מס; ועלייה בהוצאות השכר בשנת 2019 ב-100 מיליון שקל לפי מס, מזה עלייה חד פעמית בשל מענק החתימה בהיקף של 60 מיליון שקל.
עבור מי שעוקב בארבע עיניים אחר התנאים בהסכם עם עובדי בנק הפועלים, שרק התניעו לאחרונה את תהליך המו"מ על הסכם קיבוצי חדש עם ההנהלה ועל רקע פרישתו הצפויה של אריק פינטו, מנכ"ל הבנק, לא ברור אם הוא זה שיספיק לחתום עמם על ההסכם החדש או כבר מחליפו בתפקיד. כך או כך, מבחינת בנק הפועלים, ההסכם של לאומי דווקא נותן רוח גבית להמשך מהלכי התייעלות הנדרשים, כמו גם לשחזור התקדים של חתימה על הסכמים קיבוציים לגיוס עובדים ללא קביעות.