שתף קטע נבחר
 

החופש הגדול יעלה לכם ביוקר

החודשיים הללו מוסיפים עד 14 אלף שקל להוצאה המשפחתית - לא כולל חופשה בחו"ל. איך מציבים גבולות לילדים? האם משתלם יותר לקחת חופשה ללא תשלום? לקראת פרויקט "משפחה בצמיחה 6", כמה עצות מליזה קמחי, מרצה ומאמנת לכלכלת המשפחה

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

יש רק דבר אחד שהוא יותר גדול מהחופש הגדול - הוצאות המשפחה בחופש הגדול. מסגרות שונות כמו קייטנות וגן עולות לנו אלפי שקלים, וכשהילדים גדלים זה לא נהיה פשוט יותר. כי אז צריך לממן חופשה משפחתית בחו"ל, ביקורים תכופים בקניון, נסיעה לפארק שעשועים ולפארק מים ועוד דברים שהילדים והמתבגרים אוהבים לעשות בחופש.

 

  • להצטרפות לפרויקט "משפחה בצמיחה" - לחצו כאן

 

על פי בדיקה שערכה לאחרונה המועצה הישראלית לצרכנות, תוספת ההוצאה בחודשי החופש הגדול למשפחה בת שלושה ילדים עלולה להגיע ל־14 אלף שקל, בלי חופשה בחו"ל. מרבית ההוצאות הנוספות ילכו לתשלום עבור קייטנות — 60% מתוספת ההוצאות. 20% מההוצאות הנוספות ילכו על מזון (ובהם מסעדות ומזון מהיר); 15% ילכו לבילויים; ו־5% יוקדשו לתוספות בהוצאות הבית, כמו חשבון חשמל מוגדל, חטיפים.

 

"ההוצאות המשפחתיות בחופש הגדול שונות מאוד מההוצאות בשוטף", אומרת ליזה קמחי, מרצה ומאמנת לכלכלת המשפחה מטעם חברת תות בנושא חינוך פיננסי. לדברי קמחי, שעובדת בשיתוף המרכז לצמיחה פיננסית של בנק הפועלים, "תכנון ההוצאות של המשפחות בשוטף הוא מאוד ברור — יש את מערכת החינוך, בה הילדים נמצאים חלק ניכר מהיום, ובדרך כלל עוד חוג או שניים אחר הצהריים. בחופש הגדול אין מסגרת ליום שלם, וצריך למצוא איך להעסיק את הילד". זה פתח להוצאות לא מתוכננות מראש.  

 

 

 

מלבד זאת, מדגישה קמחי, החופש הגדול מייצר אווירה של תפנוקים — שללא גבולות ברורים עלולה להעלות את ההוצאות בחודשים אלו אף יותר: "יש הרבה דרישות מהילדים והרבה פיתויים. הביקוש לפעילויות יקרות מחוץ לבית עולה, ולכן חשוב להתכונן ולעשות מגוון פעילויות מראש".

 

גם אם אתם מנהלים בשגרה לוח הכנסות והוצאות, קמחי ממליצה לכתוב אחד מיוחד לתקופת החופש הגדול, בשיתוף עם הילדים. היא ממליצה להכין עימם לוח לחודשיים, ולכלול בתוכו מספר פרמטרים, ובהם כמה פעילויות עושים, מה התקציב לכל פעילות, מהן החלופות הזולות יותר לכל פעילות, והאם ניתן להיעזר במישהו, דוגמת סבא וסבתא או דודים.

 

"מעבר לזה שמדובר באקט חינוכי, זאת פעילות משפחתית כיפית", היא אומרת. "צריכים לכנס את המשפחה ולחשוב ביחד מה עושים כדי שנצליח ליהנות מבלי שנבזבז יותר מדי כסף. צריך לתכנן איתם מה עושים בכל יום ובכמה מתקצבים כל דבר, כולל דמי כיס עבור שופינג בקניון. צריך לעשות התאמת ציפיות לפני שיוצאים ליום פעילות — כדי להימנע מסיטואציות לא נעימות כשהילדים לא מפסיקים לדרוש. על הדרך, הם גם לומדים מה זה סדרי עדיפויות, איזה ערך יש לכסף ומה ההבדל בין מה שאני רוצה למה שאני צריך. בנוסף, הילדים הם אלופים ביצירתיות ובמציאת פתרונות — מה שיכול לחסוך המון כסף למשפחה בתכנון מראש".

 

עוד מדגישה קמחי כי בדרך כלל הורים בתקופת החופש הגדול פחות עובדים במשרד או בחנות ויותר מועסקים על ידי הילדים — דבר שגם אליו כדאי להיערך. "ייתכן שלהורה שלא מכניס הרבה כסף, לקיחת ימי חופשה ללא תשלום עדיפה על שליחת הילד לקייטנה", היא מוסיפה. "אם ההורה מרוויח נגיד 6,000 שקל בחודש וצריך להוציא 3,000 על קייטנה — זה לא משתלם. הורים שנשארים בבית יכולים לקחת את הילדים להרבה פעילויות חינמיות כמו ים וטבע, ולשתף חברים מהשכונה או מבית הספר ובכך להוזיל עלויות".  

 

כמה עולה לגדל ילד בישראל?

כמה עולה לגדל ילד בישראל?

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

לא מעט הורים יידרשו לקחת הלוואה כדי לעמוד בהוצאות המוגברות של יולי־אוגוסט, אך יש לשקול מספר דברים לפני קבלת ההחלטה. ראשית, חייבים להבין עד כמה ההלוואה באמת נדרשת, והאם תוכלו להחזירה. ככל שתבחרו מספר החזרים גבוה יותר, עלותה הסופית של ההלוואה תהיה גבוהה יותר. לכן כדאי להעריך כמה כסף תוכלו להחזיר מדי חודש.

 

עם זאת, לדברי קמחי, לא צריך להתבייש לספר לילדים שהמצב המשפחתי לא מאפשר יציאה לחופשה בחו"ל או הוצאה משמעותית אחרת. "צריך להסביר לילד שהעובדה שלמשפחות של החברים שלו יש כסף לחופשה ולנו אין, לא מעידה עלינו דבר; להגיד שהשנה לא נערכנו בהתאם אבל אם בשנה הקרובה ניערך — נוכל לטוס בשנה הבאה. ההיערכות לחופשה של השנה הבאה יכולה גם להיות תהליך חינוכי וכיפי עבור ילד - לבחור איתו יעד ומסלול, ולהבין ביחד כמה כסף אנחנו צריכים לחסוך ואיך נערכים לכך. מטרה ארוכת טווח תעזור לו להבדיל בימי השגרה בין רוצה לצריך ולצמצם בהוצאות השוטפות לאורך השנה".

 

איך מתחלקת תוספת ההוצאות בחופש הגדול

 

60% - קייטנות ומסגרות

 

20% - מסעדות ומזון מהיר

 

15% - בילויים

 

5% - הוצאות הבית (חשמל וכו')

 

נרשמתם כבר לפרויקט?

פרויקט "משפחה בצמיחה" חוזר בפעם השישית. במסגרת הפרויקט - שמתקיים בשיתוף "ידיעות אחרונות", ynet ובנק הפועלים - ייבחרו חמש משפחות שמתמודדות עם קשיים או עם לבטים הנוגעים לתקציב המשפחתי. המשפחות יספרו את סיפורן ויקבלו ייעוץ שיסייע להן לשפר את ההתנהלות הכלכלית.

 

הפרויקט יעסוק השנה, בין השאר, בלקיחת משכנתה, ניהול העו"ש והמינוס, חינוך פיננסי לילדים ושליטה בכלים דיגיטליים לביצוע פעולות בנקאיות. המשפחות שייבחרו יספרו את סיפורן במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות", באתר ynet וברשתות החברתיות.

 

המשפחות המשתתפות יקבלו מענק של 20,000 שקל. ניתן להירשם עד 19.7.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים