המס על הטבק לגלגול עלה, ויבוא סיגריות אלקטרוניות זינק פי 30
יבוא הטבק לגלגול נחתך בחצי מאז שהועלה המס בפברואר - אז המעשנים עברו לסיגריות אלקטרוניות, שכיום לא ממוסות כלל. מיסוי שלהן יכניס לקופת המדינה יותר ממיליארד שקל
המעשנים הישראלים מחפשים חלופות זולות יותר: אחרי שלפני כמה שנים החלו לגלגל טבק בעקבות העלאת מס הקנייה על סיגריות, ואחרי שבפברואר האחרון גם המס על הטבק הועלה, נוצרה עלייה חסרת תקדים בהיקף הייבוא של סיגריות אלקטרוניות.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
סקר: העלאת מחיר הטבק לגלגול תגרום לירידה במעשנים
אחרי התייקרות הטבק: גם מחירי הסיגריות האלקטרוניות צפויים לעלות
עכשיו זה רשמי: כחלון אישר את העלאת מס הקנייה על הטבק
לפי נתוני רשות המhסים, יבוא נוזל לסיגריה אלקטרונית זינק פי 30 בין ינואר למאי השנה, בהשוואה לכלל הכמות המיובאת בשנת 2017. בהשוואה לכלל כמות הנוזל שיובאה ארצה בין ינואר לאפריל, בחודש מאי עצמו זינקו כמויות היבוא פי 6.3.
ברשות הכינו כבר תוכנית להטלת מסי קנייה - שלא קיימים היום כלל - על הסיגריות האלקטרוניות. אולם מאחר שמדובר בממשלת מעבר ובכנסת בפגרת בחירות, הייקור יצטרך כנראה לחכות עד לראשית החורף.
מעשנים מה שזול
הזינוק בשימוש בסיגריות אלקטרוניות בא על חשבון הטבק לגלגול: הנתונים מצביעים על ירידה בשווי הכספי של יבוא טבק, ועל קיטון של כ-49% בכמויות המיובאות בין פברואר למאי בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. מעבר צרכני הטבק לגלגול לסיגריות אלקטרוניות נובע בעיקר מהעובדה שהיבוא שלהן פטור ממס קנייה, ובשל כך הן זולות מיתר מוצרי העישון. כך היה גם עם קטגוריית הטבק לגלגול, שעד להעלאת המס בפברואר נהנתה ממס מופחת ביחס לסיגריות רגילות, ובהתאם למחירים נמוכים יותר.
ההחלטה להעלות את המס על טבק לגלגול נבעה משיקולים של בריאות הציבור והיעדר הצדקה למיסוי מופחת. בג"ץ פסק שיש להשוות את המס לזה המוטל על סיגריות, ושר האוצר משה כחלון, שמתנגד להעלאות מיסים מכל סוג, נאלץ לחתום על הצו.
בהיעדר המיסוי על סיגריות אלקטרוניות, מוערך שאובדן ההכנסות לקופת המדינה מינואר 2017 עד מאי 2019 עומד על כ-1.3 מיליארד שקל. בהינתן מגמת הגידול הדרמטית, אובדן ההכנסות המשוער לכל שנת 2019 נאמד ב-2.4 מיליארד שקל.
יש מדינות בעולם שכבר החלו ליישם מדיניות מיסוי המטילה חבות מס על סיגריות אלקטרוניות. בארצות הברית, למשל, מגפת השימוש בסיגריות אלקטרוניות בקרב ילדים ובני נוער נחשבת לאחד מאתגרי הבריאות הגדולים ביותר שה-FDA מתמודד עימם לאחרונה. במסגרת המאבק למיגור המגיפה, הודיע ממשל טראמפ שיבחן יישום של מיסוי יצרני ויבואני סיגריות אלקטרוניות כבר בתקציב 2020.
הצורך במיסוי סיגריות אלקטרוניות מוכר וידוע היטב בקרב ארגונים בינלאומיים. ארגון הבריאות העולמי המליץ על נקיטת צעדים רגולטוריים בהליכי הייצור, יבוא, הפצה, הצגה, מכירה ושימוש של נוזלים לסיגריות אלקטרוניות, וגם הבנק העולמי מצטרף. מעבר להתייחסות למיסוי כמקור הכנסה חדש למדינה, הבנק העולמי טוען שהמיסוי עשוי לשמש ככלי להגבלת הגישה של בני נוער למוצרים אלה ובכך להוביל להפחתה בשימוש ובצריכה, לרבות התחלות שימוש.
החלטות? אולי בחורף
ובישראל? לא רק שאין מיסוי, עד לאחרונה הסיגריות האלקטרוניות נמכרו בלי מגבלת גיל. לפני חודשים אחדים אושר חוק להגבלת הפרסום והשיווק של מוצרי טבק, ובמסגרתו הוחלו על הסיגריות האלקטרוניות כל הכללים החלים על סיגריות רגילות, בהם איסור מכירה לקטינים ואיסור עישון במקומות ציבוריים.
באשר למיסוי, משרדי האוצר והבריאות כבר החליטו להעלות את מס הקנייה על מוצרי טבק, שכיום עומד על 78% ממחיר המוצר. נשמע גבוה? מהשוואה שנעשתה רק לאחרונה עולה הנתון המפתיע, שהמס על הסיגריות בישראל דווקא נמוך יחסית כחלק מתוך מחיר החפיסה, לעומת רוב מדינות המערב.
שני המשרדים אף דנו בנזק שבעישון סוגי הסיגריות השונים, והאם נכון להטיל מס שווה על הסיגריות הרגילות והאלקטרוניות. החלטה על הטלת מס על סיגריות אלקטרוניות תיאלץ לחכות לממשלה הבאה שתקום וקיימת סבירות גבוהה שהצעה שכזו תגיע במסגרת גיבוש התוכנית הכלכלית שאחד היעדים העיקריים שלה יהיה סגירת הפער בגירעון.