למ"ס: מספר המשרות הפנויות במשק ירד ב-5.5% ברבעון הראשון השנה
זאת לעומת הרבעון שקדם לו. המשמעות: ירידה בביקוש לעובדים עלולה להצביע על עלייה צפויה באבטלה. הדרישה הגבוהה ביותר היתה למפתחי תוכנה עם 47.5% מהמשרות הפנויות; אך בתחום זה וגם בתחום המכירות, אין מספיק עובדים שיאיישו את המשרות המוצעות
מספר המשרות הפנויות במשק ירד ב-3.3% באפריל-יוני
שפל היסטורי: שיעור האבטלה במאי ירד ל-3.6%
האטה בשוק העבודה: על כל משרה פנויה מתמודדים 4 מועמדים
מספר המשרות הפנויות במשק משקף כמה משרות ממתינות לאיוש, כשירידה בנתון מאותתת על ירידה בביקוש לעובדים מצד המעסיקים, ועלולה להוות אינדיקטור מקדים לעלייה צפויה באבטלה. עם זאת לפי הנתונים, היחס בין ההיצע לביקוש, כלומר בין העובדים המבקשים לעבוד לבין מספר המשרות הפנויות במשק שזקוקות לעובדים הוא 3.7 - ללא שינוי לעומת הרבעון הקודם. הפעם האחרונה שבה נרשמה רמה כזו של משרות פנויות במשק היתה ברבעון הראשון של 2017 (אז היו 96,100 אלף משרות פנויות במשק).
הנתונים המתפרסמים היום הם במסגרת סקר נרחב שמבצעת הלמ"ס אחת לרבעון ובו היא בוחנת את היצע המשרות בשוק העבודה בהשוואה לביקושים מצד העובדים. בנוסף מפרסמת הלמ"ס מדי חודש, סקר שבוחן אך ורק את מספר המשרות הפנויות הממתינות לאיוש במשק.
הסקר האחרון, שפורסם בתחילת השבוע, לימד כי מספר המשרות הפנויות במשק הצטמצם גם בחודשים אפריל עד יוני, בשיעור שנתי של 3.3%. כלומר, אם הירידה תימשך בקצב דומה, מספר המשרות הפנויות יירד עד סוף השנה ב-3.3% - שיעור ירידה גבוה מזה שנרשם בדיווח הקודם, בין מרץ למאי 2019, ושעמד על 1.1% בחישוב שנתי.
במקביל יש לסייג, כי הלמ"ס דיווח בחודש שעבר, ששיעור האבטלה בישראל בחודש מאי האחרון הגיע לשפל היסטורי, כאשר אחוז הבלתי מועסקים ירד משיעור של 3.8% באפריל לשיעור של 3.6%. המשמעות: לפחות לפי הנתונים הרשמיים, המשק הישראלי נמצא במצב של תעסוקה מלאה.
ניהול בירידה
בתוך כך, נרשמה עלייה בהיצע המשרות למנהלים, אקדמאים, הנדסאים, טכנאים, סוכנים ובעלי משלח יד נלווה ובקרב עובדי מכירות ושירותים - אולם מספר העובדים המבקשים לאייש אותם ירד. מנגד, בשורה של מקצועות נרשם עודף של עובדים ביחס למשרות המוצעות בתחום, בהם מנהלי יצור ומנהלים בתחום השירותים המקצועיים, מזכירות מינהליות ומזכירות בתחומים ייעודיים, בעלי משלח יד נלווה בתחומי המשפט, החברה והתרבות ובקרב פקידים כלליים וקלדנים.
בחלוקה לפי משלחי יד, בולטת מצוקת כוח אדם בקרב מפתחי תוכנה ובקרב עובדי מכירות - שם מספר המשרות הפנויות עולה על מספר המבקשים לעבוד. בתוך כך, מספר המשרות הפנויות בקרב אקדמאים עלה ב-4.2% ל-19,500 משרות בממוצע לחודש - לעומת 18,700 משרות פנויות ברבעון האחרון של 2018.
הדרישה הגבוהה ביותר היתה לבוגרי טכנולוגיות מידע - עם 47.5% מהמשרות הפנויות, כשעיקר הביקוש היה למפתחי תוכנה. במקום השני ניצבו תחומי מדע והנדסה עם כ-20% מהמשרות הפנויות לאקדמאים.
הביקושים לעובדי מכירות ושירותים עלו אף הם כאמור, כשמספר המשרות הפנויות עלה ב-1% מ-30,600 ברבעון הקודם, ל-30,900 ברבעון הראשון של השנה. כמעט 40% ממשרות הפנויות היו של עובדי מכירות ובעיקר עוזרי מכירה בחנויות.
בין המקצועות שבהם נרשמה ירידה במספר המשרות הפנויות במקביל לעלייה במספר המבקשים לעבוד בהם כלולים פקידים כלליים ועובדי משרד; עובדים מקצועיים בתעשייה ובבינוי ועובדים מקצועיים אחרים ובקרב עובדים בלתי מקצועיים (עובדים לא מקצועיים - ירידה של כמעט 22%).
מספר המשרות הפנויות בקרב מנהלים ירד בכמעט 16%, מ-2,100 משרות ברבעון האחרון של 2018 ל-1,800 משרות בממוצע לחודש ברבעון הראשון של השנה, והיחס בין ההיצע לביקוש ירד מ-7 ל-4. בחלוקה לענפים, השיעור הגדול ביותר של משרות פנויות הממתינות לאיוש בקרב מנהלים נרשם בתחומי האירוח והמסחר ותחומי שירות אחרים - 42.4%, וכן מנהלים אדמיניסטרטיביים ומנהלי מכירות, שיווק ופיתוח - עם 40.1%. שיעור המשרות הפנויות למנהלי ייצור ומנהלים בתחום השירותים המקצועיים עמד על כ-15%.
בקרב הנדסאים, טכנאים, סוכנים ובעלי משלח יד נלווה, הביקוש הגדול ביותר לעובדים היה היה לבעלי משלח יד נלווה בתחומי העסקים והמינהל – עם כ-43% מהמשרות הפנויות בתחום, כאשר הביקוש העיקרי היה לסוכני מכירות בתחום המסחר הכללי.
בקרב עובדים לא מקצועיים נרשמה ירידה מ-13,300 משרות פנויות ברבעון האחרון של 2018, ל-10,600 משרות ברבעון הראשון של השנה. בתוך כך, הביקוש הגדול ביותר ממשיך להיות לעובדי ניקיון ועוזרים עם 48% מהמשרות הפנויות, ובעיקר לעובדי ניקיון ועוזרים במשרדים, בבתי מלון ובמקומות אחרים. בהקשר זה יש לציין, כי כמעט 20% מקרב מחפשי העבודה, מבקשים לעבוד במשלח יד שאינו ידוע.