בתי הדין הרבניים רוצים להקפיא את חשבונות הבנק של סרבני גט
בתי הדין הרבניים פנו לבנק ישראל במטרה ליישם את הסנקציה הזו, שכבר קיימת בחוק. בבנקים מוטרדים מההשלכות - למשל פירעון חוב בחשבון שיוקפא. ומה קורה אם החשבון משותף?
האם בקרוב יוחמרו הסנקציות על סרבני גט? "לידיעות אחרונות" ו-ynet נודע שבית הדין הרבני פנה באחרונה לבנק ישראל בבקשה לגבש נוהל שיאפשר להם ליישם את מלוא הסמכויות שמקנה להם החוק בנוגע לסנקציות על חשבון בנק של סרבני גט.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
לראשונה: בית המשפט שלח סרבן גט למאסר
"בחיים לא תקבלי גט": כך תזהו סרבן פוטנציאלי
תקדים: סרבן גט הורשע בבית משפט בעבירה פלילית
לפי החוק, בית הדין הרבני יכול לאסור על פתיחת חשבון לסרבן גט וכן להקפיא או לסגור חשבונות קיימים - מה שמהווה סנקציה כלכלית חריפה. כמו כן, החוק מאפשר לבית הדין הרבני להכריז על הלקוח כלקוח מוגבל, המטיל מגבלה על שימוש בצ'קים. כיום משתמש בית הדין הרבני רק בסנקציה של הגדרת הלקוח כמוגבל.
המערכת הבנקאית חוששת מהמהלך
בבנק ישראל בוחנים בימים אלה את שינוי הגדרת החוק באשר לצ'קים ללא כיסוי, וברבנות חוששים שהשינוי יחליש את סמכותם בסנקציה זו. על כן, פנו שוב לבנק ישראל וביקשו לקדם תוכנית ליישום יתר סמכויותיהם הקשורות בחשבונות בנק. בין הצדדים אמורה להתקיים פגישה בנושא בשבוע הבא.
ברבנות רוצים להקים מערכת אחידה שתעבוד מול הבנקים, וכך במקום לברר בנפרד בכל בנק היכן קיים החשבון של הסרבן, המערכת תאתר היכן נמצאים חשבונות הבנק הרלוונטיים, ובהתאם לדרישת בין הדין הרבני, יבצעו הבנקים את המגבלות.
חלק מהגורמים במערכת הבנקאית חוששים מהמהלך, וטוענים שעל אף שהסמכות מופיעה רשמית בחוק, יישומה כרוך בבעיות משפטיות ותפעוליות, וכן יש להבהיר נושאי סמכויות לפני שמתחילים ליישם זאת בפועל. כך למשל, מה יעלה בגורל חשבונות משותפים שיש לסרבן הגט - האם גם הם יוקפאו ובכך ייפגעו השותפים בחשבון? סוגיה נוספת היא מה יעלה בגורל הלוואות וחוב הקיימים בחשבון שהוקפא - ממי ניתן יהיה לגבות אותם ואיך?
לוחצים על הסרבנים
סרבנות גט היא נושא רגיש, שעולה לא אחת לכותרות, וזאת לאור עוגמת הנפש והנזק שנגרם לצד המסורב. סרבן גט מוגדר כמי שסירב לתת (גבר) או לקבל (אישה) את הגט מעל לחודש מאז ניתן פסק הדין בנושא.
מאז שנת 2012 נרשמו כ-950 מקרים של סרבנות גט. מחצית מהסרבנים הן נשים, אלא שבעוד גבר מסורב גט יכול למשל להינשא תחת תנאים מסוימים, אצל אישה מסורבת גט מוטלת מגבלות רבות, שמקשות עליה להתקדם בחייה.
סוגיית הסרבנות נפתרת לא אחת תוך זמן קצר יחסית, אך לעיתים מדובר במקרים ארוכים הנמשכים שנים. כדי להפעיל לחץ על סרבני הגט, מעניק החוק סמכויות לבית הדין הרבני להטיל סנקציות על הסרבנים. כך למשל, ניתן לאסור עליהם לצאת מהארץ, לקבל רישיון נהיגה ולעיתים הסנקציה אף עשויה להגיע למאסר.
בשנים האחרונות נעשים ניסיונות להגביר את המלחמה כנגד סרבני הגט - בבתי הדין הרבניים יש מחלקה ייעודית לסרבני גט קשים, וכן יש ניסיונות לשינויים בחקיקה בנושא, ולפני כשלוש שנים החליט היועמ"ש כי לאי־ציות לחיוב גט יש היבטים פליליים.