שתף קטע נבחר
 

יצרניות הסיגריות האלקטרוניות יוצאות למאבק נגד הכוונה למסותן

בזמן שבישראל מתכננים למסות את הסיגריות האלקטרוניות השנויות במחלוקת, החברות המייצרות אותן טוענות כי במדינות רבות באירופה כלל לא מטילים עליהן מס. האגודה למלחמה בסרטן שתומכת בהשוואת המס לסיגריות רגילות: "אין הוכחה מדעית שזו חלופה פחות מזיקה מסיגריות טבק רגילות"

אחת המשימות הראשונות שעמן תתמודד הממשלה שתקום תהיה סוגיית המיסוי של מוצרי עישון לא קונבנציונליים כמו סיגריות אלקטרוניות, שהיום אינן ממוסות. נכון להיום, ברשות המיסים מתכננים להשוות את המס עליהן לסיגריות הרגילות ולטבק לגלגול, אך בחברות המייצרות את מוצרי העישון החדשים מתכוונים להילחם בהחלטה ומביאים כטענה שורה של מדינות באירופה שבהן נמנעו מלהטיל מס על מוצרי איוד, לכאורה במטרה לעודד את השימוש בהם על חשבון סיגריות רגילות.

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

סקר: העלאת מחיר הטבק לגלגול תגרום לירידה במעשנים

אחרי התייקרות הטבק: גם מחירי הסיגריות האלקטרוניות צפויים לעלות

עכשיו זה רשמי: כחלון אישר את העלאת מס הקנייה על הטבק

 

מבדיקת "ידיעות אחרונות" ו-ynet בעשר מדינות באירופה עולה כי בשמונה מהן אכן לא מוטל מס על סיגריות אלקטרוניות, בהן אוסטריה, צ'כיה ודנמרק, ובשתיים - איטליה ופולין - יש מס מופחת משמעותית מזה המוטל על סיגריות רגילות.

עישון סיגריה אלקטרונית (צילום: Shutterstock)
פחות מזיק לבריאות? מעשן סיגריה אלקטרונית (צילום: Shutterstock)

בממוצע, במדינות האיחוד האירופי שבהן מוטל מס על מוצרי איוד (סיגריות אלקטרוניות) הוא עומד על כ-25% מהמס על סיגריות בוערות. אשתקד החליטה איטליה להפחית ב-80% את המס על מוצרי איוד.

 

"הסיכונים לא נמדדו"

יצרני הסיגריות האלקטרוניות טוענים שמקור התחלואה והמוות הנובעים מעישון הוא הטבק הבוער, שכולל 6,500 כימיקלים, מתוכם כ-70 מסרטנים, ואינו נמצא בנוזלי האיוד. לדבריהם, מחקרים ארוכי טווח הראו כי ניקוטין אינו הגורם למחלות עישון.

 

לפי היצרניות, משרד הבריאות האנגלי אימץ את מסקנות ארגון הבריאות העולמי לפיהן איוד ניקוטין באמצעות סיגריה אלקטרונית מהווה חלופה לסיגריות, שמפחיתה את הנזק לבריאות. במדינה מעודדים מעשנים בגירים שלא הצליחו להפסיק לעשן לעבור לאיוד. גורמים בממשלה ציינו כי "סיגריות אלקטרוניות יכולות לסייע בהפסקת עישון סיגריות, והן מהוות חלופה יעילה עבור המעשנים. יש הרבה אנשים שחושבים, בטעות, שסיגריות אלקטרוניות מזיקות כמו סיגריות בוערות".

   ()
 

במסמך של משרד הבריאות האנגלי הוצב יעד למגר את העישון לחלוטין עד 2030, כשעידוד מעשנים בגירים לעבור לאיוד מהווה חלק עיקרי. בבריטניה טוענים כי פחות מ-1% מהצעירים שאינם מעשנים והתנסו באיוד - המשיכו בו לאורך זמן, ולכן הוא אינו גורם להצטרפות אוכלוסייה חדשה למעגל העישון.

 

האגודה הבינלאומית לחקר הסרטן (IARC) בארגון הבריאות העולמי (WHO) פירסמה לאחרונה דו"ח שבו נאמר כי "מכשירי העברת ניקוטין אלקטרוניים, הידועים כסיגריות אלקטרוניות, מבטיחים להיות פחות מזיקים בצורה משמעותית לעומת סיגריות בוערות", אך מדגישה כי "הסיכונים ארוכי הטווח עדיין לא נמדדו".

 

בדו"ח האגודה נאמר כי "ברוב המדינות סיגריות בוערות הן הרוב המוחלט של מוצרי הטבק שנמצאים בשימוש. הגידול האחרון בפופולריות של מערכות אלקטרוניות להעברת ניקוטין, כולל סיגריות אלקטרוניות, שמכילות ניקוטין אך לא טבק, הוסיף למגוון המוצרים. מוצרי בעירת טבק נחשבים לבעלי הסיכון הגבוה ביותר; מוצרים ללא בעירה מפחיתים תחלואה הקשורה לטבק".

 

לפי המומחים בארגון, "ככל שמוצרים בעלי נזק מופחת נפוצים יותר, וכשיש טווח נזקים, ראוי להטיל מס דיפרנציאלי לפי הסיכון היחסי של המוצר. השיקול העליון: הפחתת הביקוש למוצרים המזיקים ביותר - סיגריות בוערות".

 

בישראל היו ב-2017 יותר מ-350 אלף ימי אשפוז בבתי החולים לטיפול במחלות הקשורות בעישון. הנזק הכולל למשק ממחלות כאלה הוא כ-13 מיליארד שקל בשנה, 1.5% מהתמ"ג.

ערן יעקב רשות המסים (שלומי דעי)
מנהל רשות המיסים ערן יעקב(שלומי דעי)

כאמור, רשות המיסים כבר גיבשה תוכנית להטיל מס על סיגריות אלקטרוניות לאחר הבחירות. היום לא מוטל עליהן מס קנייה, למעט מע"מ.

 

גורמים ברשות אמרו אתמול ל"ממון" ול-ynet כי לפי שעה אין שינוי בעמדה שיש למסות את הסיגריות האלקטרוניות, אולם בנושא מתקיימות כעת התייעצויות, כדי לקבוע את גובה המס ואת מועד תחולתו.

 

"חומרים מסרטנים"

מהאגודה למלחמה בסרטן נמסר כי "מחקרים מעודכנים מצאו שסיגריות אלקטרוניות מכילות חומרים רעילים ומסרטנים העלולים לגרום להתפתחות גידולים סרטניים, אוטם שריר הלב, אירועים מוחיים וסיכון מוגבר למחלות לב, כפי שמודים היצרנים בעצמם, שלרוב שותפים או בעלים בחברות טבק ותיקות, הממשיכות לייצר ולשווק סיגריות רגילות וזקוקות למתמכרים חדשים. אנחנו מודאגים מהגאדג'טים שקוסמים לבני נוער וצעירים ומאפשרים לצרוך אלקטרונית אותו ניקוטין ממכר שאנחנו מכירים מסיגריות טבק רגילות. רק שעכשיו הוא מופיע בריכוזים גדולים והמשתמשים שואפים וסופגים ברצף ניקוטין, בכמות שלעיתים עולה משמעותית על סיגריות רגילות. אין הסכמה שזו חלופה פחות מזיקה מסיגריות טבק רגילות. טענה זו לא הוכחה מדעית, מכיוון שפחות חומרים מזיקים לא מעידים על הפחתת נזק באותו שיעור, שלא לדבר על הנזקים ארוכי הטווח שעדיין לא ידועים".

פתיחת מטה הבחירות של
סגן שר הבריאות יעקב ליצמן(צילום: תומי הרפז)

משרד הבריאות שתומך במיסוי מסר, כי "סיגריות אלקטרוניות מסוכנות לבריאות ומומלץ שלא להשתמש בהן. עמדת המשרד היא שיש למסות אותן בדומה למס המוטל היום על מוצרי טבק".

 

בדו"ח האגודה הבינלאומית לחקר הסרטן בארגון הבריאות העולמי נכתב כי "מכשירי העברת ניקוטין אלקטרוניים, הידועים כסיגריות אלקטרוניות, מבטיחים להיות פחות מזיקים משמעותית לעומת סיגריות בוערות, למרות שהסיכונים ארוכי הטווח עדיין לא נמדדו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
סיגריה אלקטרונית
צילום: Shutterstock
מומלצים