שתף קטע נבחר
 

חתן פרס ישראל לכלכלה: "ישראל תהיה בין הראשונות להיפגע ממיתון בארה"ב"

הבורסה בניו יורק רעדה אמש בעקבות החשש מכך שארה"ב תיכנס למיתון - ובאולפן ynet הזהיר פרופ' חיים לוי: "יש סימנים שמצביעים על האטה גלובלית בשוק ההון; מיתון בארה"ב זה מיתון בכל העולם"

 

בורסת וול סטריט בניו יורק רעדה אמש בעקבות החשש מכך שארה"ב תיכנס למיתון, וננעלה בירידות החדות ביותר השנה. באולפן ynet הזהיר היום (ה') פרופ' חיים לוי, חתן פרס ישראל לכלכלה, כי ישראל תהיה בין הראשונות להיפגע ממיתון במעצמה החזקה בעולם.

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

וול סטריט רועדת: ירידות של 3% במדדים, טבע צללה

הפסו צלל - והמשקיעים וארגנטינה בטנגו על סף תהום

אוגוסט הלוהט: מדוע נדמה לכם שעוד רגע השווקים קורסים

 

"השוק תנודתי מאוד, יום לפני כן המדדים עלו, ולכן אני לא מתרגש מהירידות משום שהבורסה מושפעת מגורמים פסיכולוגיים - יש עליות וירידות", הסביר פרופ' לוי, "אבל מה שיותר מפחיד זה הסימנים שמסביב, שמצביעים על האטה גלובלית בשוק ההון. זה עלול להביא אותנו למיתון בארה"ב, וכפי שידוע לכם מיתון בארה"ב זה מיתון בכל העולם, כי היא המובילה בסחר בכוח הכלכלי שלה".

וול סטריט  (צילום: AP)
"בורסת וול סטריט בניו יורק רעדה אמש בעקבות החשש מכך שארה"ב תיכנס למיתון"(צילום: AP)
  

אם משווים את המצב לתקופות אחרות לפני מיתון, אנחנו נמצאים באותו המצב?

לוי: "במידה מסוימת כן. הסממן העיקרי לכלכלנים שמראה מתי הולכים למיתון הוא עקום התשואות. ממשלת ארה"ב, למשל, לווה מאנשים כספים. היא מנפיקה איגרות חוב (אג"ח). אם היא לווה לשנה היא מעניקה בדרך כלל ריבית של אחוז אחד, ואם היא לווה באיגרת חוב לשנתיים היא מעניקה 2%. בדרך כלל עקום התשואה הולך ועולה - ככל שאתה לווה לתקופה ארוכה יותר, הריבית גבוהה יותר. זה מצב כלכלי טבעי ובריא שמאפיין שוק מתפתח.

 

"אבל עכשיו מה שקורה, גם בגרמניה וגם בארה"ב, עקום התשואה התהפך. פתאום התשואה לשנה היא 1.8%, ול-10 שנים היא פחות, 1.4%, 1.6%. המשקיעים מוותרים על שני אחוזים ריבית, מסתפקים באחוז אחד, בתנאי שזה יהיה לעשר שנים. הם מפחדים שבעוד שנה שירצו להשקיע ב-2% - ולא יתאפשר להם. כלומר הם פסימיים, השוק מאוד פסימי".

   (צילום מסך)
חתן פרס ישראל ,פרופ' חיים לוי(צילום מסך)
 

ישנם נתונים חיוביים על התעסוקה בארה"ב ועל קיצוץ במיסים. כל זה נעלם בבת אחת?

"כשנשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, עלה לשלטון - כל הכלכלנים שאני מכיר ובארה"ב ניבאו שהבורסה תיפול. המדיניות לא הייתה ברורה והשוק לא אוהב אי ודאות, כולם היו בטוחים שהבורסה תיפול – אבל היא עלתה ב-50%. הקיצוץ במיסים התבטאו כבר בבורסה. הבורסה עלתה בחמישים אחוז, מה עושה אזרח פשוט? ברגע שקצת חושש, אומר הרווחתי 50%, יופי, לא נהיה חמדנים, נצא החוצה, ונחכה שהבורסה תיפול עוד הפעם. כשאנשים יוצאים החוצה – הבורסה נופלת".

 

מה קורה אם יש מיתון?

"סימנים נוספים למיתון - יש האטה בסין, הצמיחה של סין יפה עדיין אבל מתחילה להאט. מלחמת הסחר בין סין לארה"ב גורמת לאי ודאות והבורסות נופלות. יש מצב גיאופוליטי, לא לשכוח: הודו-פקיסטן שתי מעצמות עם נשק גרעיני. הונג קונג-סין. איראן. נכון שהתעסוקה בארה"ב במצב יוצא מן הכלל - אבל זה יכול להתהפך בין רגע. אם הבורסה תיפול ב-10%-20% , כל האזרחים האמריקנים ירגישו יותר עניים, יסגרו את הארנק וכתוצאה מכך הביקושים ירדו, תהיה אבטלה, וכך מתחיל מיתון".

 

עד כמה אנחנו קרובים למצב הזה לדעתך?

"כל הסימנים כרגע הם סימנים של מיתון, אבל כפי שידוע לכם כלכלה זה לא מתמטיקה. לא יודעים בדיוק מה יקרה. אם יש סיכויים טובים למיתון מכל הגורמים, ייתכן שיהיה מיתון, כי יש גם אפקט פסיכולוגי - אם אני מפחד שיהיה מיתון אני סוגר את הארנק".

 

איך זה ישליך עלינו?

"אותו דבר. ברגע שיהיה מיתון בארה"ב הייצוא שלנו ייפגע. במצב הפוליטי הממשלתי, שכבר פעם שנייה הולכים לבחירות, הגירעון בתקציב הממשלתי הוא אדיר והממשלה שתקום תצטרך להתמודד עם בעיות רציניות – מאיפה ייקחו את הכסף. המצב שלנו בישראל קשה. המצב בגרמניה מאוד גרוע ואנחנו מייצאים הרבה לגרמניה וארה"ב. אם יתחיל מיתון בארה"ב, והסיכוי לכך הוא גדול, אנחנו ניפגע מאוד מאוד. בין הראשונים לדעתי. יש פה סכנה גדולה שזה מה שיקרה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים