שר הכלכלה אלי כהן: "לא רואה מיתון באופק"
באולפן ynet הבהיר שר הכלכלה, אלי כהן, כי חרף נתוני הצמיחה החלשים במשק - הוא רואה בכלכלה הישראלית "אי של יציבות" ביחס לשאר העולם. הוא הבהיר כי במשרד נקטו צעדים להקמת מפעלים חדשים ומתח ביקורת על טענות התעשיינים לפיהן יוקר המחייה בלתי אפשרי. צפו בריאיון המלא
הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) פרסמה אתמול נתונים גרועים על הצמיחה במשק , לפיהם היא נפלה מ-5% לאחוז בודד במחצית הראשונה של השנה. אולם בריאיון באולפן ynet הבהיר היום (ב') שר הכלכלה והתעשייה, אלי כהן, כי הוא אינו רואה מיתון באופק. "ביחס למדינות אחרות בעולם - ישראל היא אי של יציבות", אמר השר כהן. צפו בריאיון המלא באולפן ynet, שבו התייחס שר הכלכלה למצב במשק ולבחירות הקרובות.
הצמיחה הגרועה היא לא רק בגלל הצניחה ברכישת מכוניות / ניתוח
נתוני הצמיחה במשק: האטה - לא מיתון / פרשנות
למ"ס: האטה חריפה בצמיחה של המשק ברבעון השני של 2019
שר הכלכלה אף התייחס לעובדה שהירידה בשיעור הצמיחה אינה נחלת ישראל בלבד. למעשה, במדינות רבות באיחוד האירופי היא נעה בין אפס לאחוז, ובגרמניה אפילו הוצגה צמיחה שלילית של 0.1%. לפי כלכלנים ברחבי העולם, המגמה הזאת רק תחריף, בעיקר בשל מלחמת הסחר שמתנהלת בחודשים האחרונים בין ארה"ב וסין. בשבוע האחרון אמנם ניסה הנשיא דונלד טראמפ לרכך את המכה שהנחית על המשק הסיני, ודחה במעט הפעלת מכסים מסוימים, אך הרוח בעולם הכלכלי מרמזת על כניסה למיתון קרוב.
בכירים באוצר ובבנק ישראל ניסו אתמול לשדר ש"אין פאניקה" מהנתונים, אך במסדרונות הובעה בכל זאת דאגה. לרדת בבת אחת מצמיחה של כמעט 5% ל-1% בתוך שלושה חודשים - כזה דבר לא היה כאן כבר חמש שנים. עם זאת, השר כהן הבהיר באולפן ynet כי כלכלת ישראל איתנה: "אני רואה את כלכלת ישראל חזקה יותר מהכלכלות המערביות", הדגיש.
לדבריו, "הכלכלה הישראלית בשיאה - כשאני מסתכל על האבטלה, על החוב לתוצר, על נתוני הייצוא, על השקל המתחזק - נפעיל את כל הצעדים על מנת שהמשק ימשיך להיות בצמיחה". הוא מנה את הפעולות שנקט המשרד בחודשים האחרונים: "אישרנו הקמה של 15 מפעלים חדשים בקריית גת, ארבעה מפעלים בדימונה, ובחודש הקרוב נניח אבן פינה לקמפוס חדש בחברת מובילאיי בשטח של 40 אלף מ"ר. נמשיך לפתוח מפעלים, למשוך לישראל חברות בינלאומיות, והשבוע אנחנו צפויים לחתום על הסכם סחר היסטורי עם דרום קוריאה".
מתנגד להמלצות בנק ישראל: "לא צריך לפגוע במה שכבר עובד"
בהמשך התייחס שר הכלכלה לדו"ח שפרסם אתמול בנק ישראל, שהציע המלצות לשיפור הפריון בעבודה והעלאת רמת החיים בישראל, והסביר כי הוא מתנגד להמלצה, כפי שגם ציין בריאיון ל"ממון" ול-ynet: "המלצת בנק ישראל בעניין הקטנת התמריצים לתעשיינים תמוהה. מצד אחד, בנק ישראל קורא להגדיל את הפריון, ומצד שני קורא להקטין הטבות שמשפרות את הפריון, אמר.
לדבריו, "הודות למדיניות שמתעדפת יצואנים, הצלחנו להביא לכך שהיקף היצוא חצה אשתקד את היקף ה-110 מיליארד דולר. היצואנים מתחרים עם חברות בינלאומיות, ולכן מחויבים לרמת פריון גבוהה. כמו כן, חוק עידוד השקעות הון מביא לכך שחברות בינלאומיות מגיעות לישראל ומקיימות פעילות בפריפריה. אני מסכים שצריך לפעול לשיפור הפריון, אך לא לפגוע במה שכבר עובד".
בנוסף סיפק השר כהן את עמדתו לגבי טענתו של נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, לפיה "יוקר המחייה של התעשייה בישראל גבוה עד בלתי אפשרי" - ותלה אותה בתירוץ פוליטי. "ברוש לוקח שישה מיליון שקל מהתעשיינים שנמצאים ברחבי הארץ לטובת קמפיין פוליטי שמקדם אותו אישית, הוא איש של ישראל ביתנו", טען כהן. נזכיר כי בריאיון באולפן ynet ברוש מתח ביקורת על שר האוצר, משה כחלון, כשאמר: "מדיניות האוצר היא של לחם ושעשועים".