בלי לימודים ביום שישי: כדאי לאמץ את המלצות בנק ישראל
בתזמון מקרי (או שלא) - במקביל לנתוני הצמיחה החלשה במשק - פרסם בנק ישראל דו"ח שמספק המלצות להעלאת רמת החיים בישראל ולשיפור הפריון בעבודה. בין השורות ניתן לראות כי הבנק המרכזי ממליץ לשנות את סדר העדיפויות בתקציב - ולא באמצעות העלאת מיסים. ניתוח
בתזמון מקרי (או שלא), במקביל לפרסום נתוני הצמיחה החלשים של המשק, פרסם אתמול (א') בנק ישראל דו"ח מפורט על "העלאת רמת החיים בישראל" . זהו המחקר החשוב הראשון שנעשה בתקופת נגיד בנק ישראל הנוכחי, אמיר ירון, וממנו אפשר ללמוד על השקפת עולמו של הנגיד החדש.
בנק ישראל ממליץ: יותר שעות הוראה בביה"ס, שיפור תשתיות התחבורה
בנק ישראל מזהיר: ההשכלה החסרה של החרדים - סכנה לעתיד המשק
קשר ישיר בין מצב התחבורה לפריון העבודה הירוד בישראל: "הזנחה הרת אסון"
הרקע לדו"ח הוא הנתון לפיו פריון העבודה בישראל (התוצר לשעת עבודה) נמוך ב-24% בממוצע לעומת מדינות ה-OECD (הארגון לשיתוף פעולה ולפיתוח כלכלי). זהו נתון מדאיג. ככל שהפערים האלה יצטמצמו, צמיחת המשק תשתפר - וכך גם איכות החיים.
בנק ישראל לא הסתפק רק בהצגת הבעיה, אלא הציע פתרונות לשיפור המצב, כמו השקעה בחינוך ובתשתיות. הפתרונות כרוכים בהשקעה של יותר מ-40 מיליארד שקל, סכום גבוה, בעיקר בעת קיומו של גירעון גבוה הדורש צמצום. מנגד, בבנק ישראל ציינו כי אלה השקעות שיניבו תשואה נאה למשק בטווח הארוך.
בבנק המרכזי רמזו כי מימון ההשקעות צריך להיעשות באמצעות שינוי סדרי עדיפויות בתקציב והתייעלות במקומות מסוימים, ולא באמצעות העלאת מיסים או הגדלת החוב במשק, שהוא פתרון פחות מועדף. אז מהן הדרכים לשיפור רמת החיים וצמצום הפערים מול המערב?
ביטול ההעדפה לתעשיינים
רוב המלצות בנק ישראל קלות לעיכול, אבל להמלצה מרכזית אחת יש פוטנציאל נפיץ במיוחד: ביטול ההעדפה בהטבות מס ומענקים לתעשיינים וליצואנים, לטובת חלוקה שוויונית יותר בין ענפי המשק. המלצה כזאת מגיעה בתזמון רגיש במיוחד: התעשיינים מלינים בימים אלה על כך שהשקל החזק פוגע בפעילותם, ושבנק ישראל לא מתערב במסחר.לא רק שבבנק ישראל לא מתרגשים מהטענות, אלא חושבים שקיים כיום עיוות בהיקף ההטבות שמקבלת התעשייה מהמדינה לעומת ענפים אחרים.
"אנו ממליצים לבטל בהדרגה את ההעדפה הגורפת במיסוי, במענקי ההון ובמענקי החדשנות לחברות מייצאות", כתבו בבנק ישראל, וטענו שמבנה חלוקת ההטבות אינו יעיל ומביא לכך ששיעור ההשקעה של המדינה בתעשייה גבוה לעומת הממוצע בעולם המפותח; בעוד ההשקעה בענפים אחרים כבנייה, מסחר ושירותים עסקיים נמוכה בישראל לעומת העולם.
בבנק ישראל המליצו להקצות את ההטבות בצורה שוויונית יותר ולהתמקד בחברות בעלות ידע ייחודי וחדשנות, שיכולות להשפיע על חברות נוספות. אמנם הדו"ח המליץ להפסיק עם מיקוד ההטבות בתעשייה בהדרגה כדי למנוע זעזועים, אבל ספק אם במציאות הנוכחית, ועם כוחם של התעשיינים, הדבר אפשרי.
שר הכלכלה אלי כהן, המתנגד להמלצה, אמר על כך כי "המלצת בנק ישראל בעניין הקטנת התמריצים לתעשיינים תמוהה. מצד אחד, בנק ישראל קורא להגדיל את הפריון, ומצד שני קורא להקטין הטבות שמשפרות את הפריון. הודות למדיניות שמתעדפת יצואנים, הצלחנו להביא לכך שהיקף היצוא חצה אשתקד את היקף ה-110 מיליארד דולר. היצואנים מתחרים עם חברות בינלאומיות, ולכן מחויבים לרמת פריון גבוהה. כמו כן, חוק עידוד השקעות הון מביא לכך שחברות בינלאומיות מגיעות לישראל ומקיימות פעילות בפריפריה. אני מסכים שצריך לפעול לשיפור הפריון, אך לא לפגוע במה שכבר עובד".
חינוך
"הדרך לצמיחה מואצת בפריון העבודה עוברת בראש ובראשונה במדיניות לשיפור ההון האנושי", נכתב בדו"ח. בנק ישראל קרא להגביר את ההשקעה בחינוך לגיל הרך, אם כי לא הציע חינוך חינם מגיל אפס. הוא המליץ לשפר את הנגישות של השכבות החלשות למעונות יום, ולדאוג לכך שיכללו גם היבט חינוכי ולא רק השגחה על הפעוטות.
כמו כן, התייחס הדו"ח לשכר המורים, ולכך שצריך להפוך את מקצוע ההוראה לאטרקטיבי יותר. על פי בנק ישראל, יש לשפר את התגמול ואת התנאים למורים, ובפרט למורים חדשים, למורים בבתי ספר עם אוכלוסייה חלשה ובמקצועות במחסור כמתמטיקה ואנגלית. ההמלצות האלה הן רוח גבית להסתדרות המורים, שבשנה הבאה צפויה לגבש הסכם שכר חדש עם האוצר ולדרוש תוספות.
בנוסף, הדגיש בנק ישראל את הצורך להגדיל את ההשקעה בחינוך באוכלוסייה החרדית, ובצורך לקדם בה לימודים רלוונטיים לשוק העבודה, כמו מתמטיקה ואנגלית. "אמנם קיימות מסגרות להשלמת השכלה וידע בגיל מבוגר, אך הניסיון המצטבר מלמד על הקושי להשלים בגיל מבוגר את החוסר בידע רלוונטי לשוק העבודה שנצבר בילדות", כתבו בבנק ישראל.
ימי החופשה
בימים אלה מקבלים ההורים תזכורת למספר ימי החופש הגדול של התלמידים, ולקושי למצוא תעסוקה לילדים הנמצאים בחופש הגדול - כשברקע מספר ימי החופש המוגבלים העומדים לרשות ההורים במקום עבודתם.
בבנק ישראל הודו כי זו בעיה: "הפער בין ימי החופשה של תלמידי מערכת החינוך לימי החופשה של העובדים גדול מאוד בהשוואה בינלאומית", כתבו בבנק ישראל וציינו כי יש לכך השפעות על הפריון. כדי להתמודד עם הסוגיה הציעו לבטל את הלימודים ביום שישי, שבו ממילא רוב ההורים לא עובדים, ואת השעות הנלמדות בימי שישי לשלב בימים שבהם אמורה להיות חופשה מבית הספר. כלומר, להגדיל את הסינכרון בין ימי החופשה של ההורים לילדיהם.
תשתיות
כצפוי, בנק ישראל הקדיש פרק בדו"ח להגדלת ההשקעה בתשתיות. על רקע עומסי התנועה המליצו בבנק להגדיל את היקף ההשקעה בתחבורה ציבורית, ובעיקר בתחבורה תת קרקעית במטרופולין תל אביב, ובתחבורה ציבורית עם נתיבים ייעודיים באזורים פחות צפופים.
בנוסף, כדי לעודד שימוש בתחבורה ציבורית על פני פרטית, המליצו בבנק להטיל אגרת גודש בכניסה לערים הגדולות, אך הדגישו כי הדבר ייעשה תוך הרחבה מהירה של חלופות התחבורה הציבורית. אמצעי נוסף כדי להפחית את המוטיבציה לשימוש בתחבורה פרטית הוא ביטול הטבות השכר ותנאי העבודה המתמרצים שימוש ברכב פרטי. בנוסף, הוצע שיתוף פעולה בין הרשויות המקומיות למעסיקים בהפעלת הסעות מאורגנות.