7 טיפים לניהול התקציב המשפחתי
לבנות מסגרת חודשית, להגדיר סכום לכל הוצאה ולא להתפתות לכל הלוואה. כך תתנהלו נכון ותימנעו ממינוסים
עוד על בנות הזוג אילן, שמשתתפות בפרויקט "משפחה בצמיחה" - ביום שישי ב-ynet ובמוסף "ממון" בידיעות אחרונות
אינטרנט, טלוויזיה, סלולר, חשבונות, מסעדות, ביגוד, מזון, חו"ל, מלונות – ריבוי ההוצאות הפך את בעלי המשפחות למיני-מנכ"לים. אך בעוד שמנכ"לים אמיתיים מבינים את הדוחות הכספיים של החברות בראשותם, ומבצעים בקרה מושכלת על הכנסות והוצאות העסק, לאדם הממוצע אין יכולת לעשות זאת. התוצאה העגומה: כמעט חצי מבעלי חשבון הבנק בישראל (46%) היו במשיכת יתר (אוברדרפט) בחודש אחד לפחות בין 2012 ל-2016, לפי מחקר מקיף של הלמ"ס שפורסם בשלהי השנה שעברה.
- לכל הכתבות בפרויקט משפחה בצמיחה – לחצו כאן
כחלק מפרויקט "משפחה בצמיחה 6" קבלו שבעה טיפים בסיוע שרון לוין, מנהלת תחום הדרכה לקבוצות בארגון פעמונים, וליזה קמחי, מרצה ומאמנת לכלכלת המשפחה בחברת תות, שתיהן מרצות במרכז לצמיחה פיננסית של בנק הפועלים – לבניית תקציב נכון ועמידה ביעדים שלכם, בלי כניסה למינוס והרפתקאות כלכליות מסוכנות.
1. הביטו על הכלכלה המשפחתית ממעוף הציפור: רוצים לצמצם בהוצאות המשפחתיות ולעלות על דרך המלך? התחילו במבט-על ביחס לעוגת התקציב המשפחתי. כך תוכלו להבין את תמונת המצב – האם המינוס שאליו נכנסתם לאחרונה הוא חד-פעמי או מבטא גירעון מתמשך, על איזה סעיף אתם מוציאים את מרב ההוצאות והאם זה מוצדק, מהו התיעדוף ההגיוני בעיניכם בנוגע להוצאות החודשיות, על אילו דברים לא תוותרו בשום אופן ועל אילו תסכימו להתפשר, האם אפשר לקחת עבודה נוספת, להוסיף משמרת בעבודה או לבקש העלאה?
בקיצור, תתחילו להכיר את התקציב המשפחתי על כלל סעיפיו וגבשו יעדים ארוכי טווח. כלי טוב שיוכל לסייע בכך הוא הת"ז הבנקאי המופיע בבנק שבו מנוהל חשבונכם. תעודת הזהות הזאת תוכל לתת לכם תמונה ברורה על המצב.
2. בנו תקציב משפחתי מקיף ובצעו בקרות שוטפות: זה הזמן להתחיל להגדיר תקציב משפחתי רצוי. למשל, אם התקציב המשפחתי שלכם הוא 20 אלף שקל בחודש, פרקו את הסכום לסעיפים והגדירו לעצמכם שאין חריגות. מזון יצא לכם 2,400 שקל בחודש? בכל שבוע תוכלו להוציא עליו 600 שקל בדיוק. אם חרגתם בשבוע אחד, הסכום יצטרך לרדת בשבוע שלאחריו. בכל סעיף תצטרכו לבצע רישום מדויק של ההוצאות. 2,400 שקל שהוגדרו לא מספיקים לכם? בחודש הבא הגדילו את הסכום בכמה מאות שקלים, אך הבינו שהתוספת תבוא על חשבון סעיף שיצומצם – מסעדות, סרטים, בגדים – אתם תחליטו.
בנוגע להוצאות ביגוד, חשוב לצאת לקניות עם סכום מוגדר. אתם מכתיבים את המחיר לפריט ולא ההפך. כמו כן, חפשו את הבגד הנחוץ לכם ושימו לב אם הוא במבצע. אבל אל תקנו בגדים שאינכם צריכים רק מכיוון שהם במבצע.
3. הבדילו בין מה שאתם רוצים לבין מה שאתם צריכים: הצרכים הבסיסיים שלנו שונים ממה שאנחנו רוצים. צריך להפנים שעוד ארוחה במסעדת יוקרה, חופשה בחו"ל או נעלי מעצבים אינם דברים שאתם צריכים באמת, אלא רק רוצים כדי להרגיש טוב עם עצמכם. רוצים לשנות? לימדו לספק רק את הצרכים הבסיסיים. כך, במקום חופשה בחו"ל תוכלו לעשות פיקניק בים עם המשפחה. גם זול וגם מהנה.
4. אל תתפתו להלוואות: נכנסים למינוס, והבנקים וחברות האשראי מציעים הלוואות? אל תתפתו. הלוואה תמיד צריך להחזיר. בדקו אם אתם יכולים לעמוד בהחזר החודשי של ההלוואה, ואל תשכחו להכניסו לעוגת התקציב החודשית. ההחזר הוא 500 שקל בחודש? זה יבוא על חשבון סעיף הוצאה אחר בעוגה, אחרת תיכנסו לגירעונות. מומלץ לצמצם את מסגרות האשראי בחשבון הבנק וכרטיסי האשראי. לא מדובר בהטבה, אלא בהלוואה בריביות הכי גרועות שאותם גופים פיננסיים יכולים לתת לכם.
5. בצעו תזכורות לבדיקת חשבונות: עשו לכם תזכורת לבדוק כל כמה חודשים חיובים על שירותים כמו אינטרנט, סלולר או טלוויזיה. במקרים רבים פגה ההטבה שקיבלתם בחתימה, ולא ראיתם שהמחיר קפץ. בדקו שאנשי המכירות לא הטעו אתכם והמחיר שנחתם הוא זה שאתם אכן משלמים. אם צריך, התקשרו לחברות והתמקחו על המחיר. השוק תחרותי והחברות השונות מציעות לעיתים תנאים משתלמים יותר.
6. בדקו את קרנות הפנסיה והביטוחים: רבים מבזבזים מאות שקלים בחודש על ביטוחים כפולים או סעיפים ביטוחיים מיותרים כמו ביטוח שארים לרווקים ללא משפחות. בדקו גם את קרן הפנסיה שלכם וודאו שאינכם משלמים דמי ניהול ודמי צבירה יותר ממה שהמדינה קבעה לקרנות השונות. אם התשלום גבוה מדי אפשר להתקשר ולהתמקח. גם אם ההבדל מינורי, בפנסיה שנצברת עשרות שנים אלה סכומים גדולים מאוד.
7. עצמאים? הפרידו בין חשבון העסק לחשבון המשפחתי: אם אתם בעלי משפחות המנהלים עסק עצמאי, תמיד בדקו את הכנסותיכם מהעסק. אם העסק מצליח ואתם יכולים למשוך ממנו שכר חודשי זה סימן חיובי, אבל אם אתם במינוסים בתקציב המשפחתי עקב לקיחת הלוואות לעסק, או שאין לכם הכנסה קבועה ממנו, אינכם פועלים נכון. זאת ועוד, הקפידו על הפרדת חשבון העסק מהחשבון הביתי. כך תבינו מהי עוגת התקציב המשפחתית בשונה מזו של העסק. למה זה חשוב? הערבוב בין ההוצאות המשפחתיות לעסקיות יוצר בלבול רב שלא יאפשר לכם לקבל החלטות על התקציב המשפחתי ויציאה מאוברדרפטים שאליהם נכנסתם.
עוד על בנות הזוג אילן (תמונה בראש הכתבה), שמשתתפות בפרויקט "משפחה בצמיחה" - ביום שישי ב-ynet ובמוסף "ממון" בידיעות אחרונות