שלא יעקצו אתכם: כמה בדיקות שכדאי לעשות
מה חשוב לבדוק לפני שמהמרים על בעל מקצוע בעיסקה בהיקף גדול, כמו עבודות איטום או שיפוץ נרחב? אתר "המקצוענים" עם הצ'קליסט שיכול לחסוך כסף ועוגמת נפש
אל תגידו "לי זה לא יקרה". גם לכם כצרכנים יש אחריות לבדוק שבעל המקצוע שלו אתם מתכוונים לשלם עשרות או מאות אלפי שקלים על השיפוץ, הוא אמין ולא נמצא בהליכי פשיטת רגל, למשל. ישנם מספר מאגרים חינמיים שתוך דקות יחשפו בפניכם מידע רב אודות האדם או החברה. מהם ואילו מילות חיפוש תצטרכו להגיש בגוגל? לפניכם סקירה שיכולה למנוע מכם את העקיצה הבאה. כך תבחרו בחוכמה.
בדיקה ראשונית בגוגל על קיום תביעות משפטיות נגדו
חיפוש מהיר ופשוט באינטרנט יאפשר לכם לגלות האם הוגשו תביעות משפטיות נגד בעל המקצוע שלגביו אתם מתלבטים. כל שעליכם לעשות הוא להקליד את שם העוסק או את שם העסק, לצרף את המילים "בית-משפט" ולהתחקות אחר תביעות שקיימות נגדו.
לרוב, שם העסק לא יספיק במקרה שבעל העסק שינה את שם העסק. לכן, כדאי מאוד שיהיו ברשותכם שם בעל העסק ומספר תעודת הזהות שלו. אם אין, ניתן להשתמש לפחות במספר העוסק המורשה, כדי לדלות מידע רב אודותיו.
הדבר צריך לעורר את תשומת ליבכם בייחוד אם הצעת המחיר שקיבלתם מבעל המקצוע נמוכה משמעותית מהמחירון המומלץ בשוק. בעל מקצוע שמנסה לפתות אתכם באמצעות שורת מחיר נמוכה, יכול לעלות לכם ביוקר, שכן הוא בוודאי לא יפסיד כסף. הוא מקסימום יפסיק את העבודה באמצע, ישתמש בחומרים זולים ושלא עומדים בתקנים הנדרשים או ידלג על שלבים חשובים במהלך העבודה.
בהקשר הזה, כדאי מאוד להיות מודעים גם לכך ששורת החיפוש בגוגל מאפשרת לכם לראות בקלות האם נכתבו עליו כתבות בגופי התקשורת השונים. לרוב, נוכלים הם סדרתיים, וחבל ליפול על אחד שהציבור כבר הוזהר מפניו. כדי להתחקות בקלות אחר כתבות שפורסמו על בעל המקצוע, פשוט לחצו על כפתור "חדשות" (שמופיע ליד כפתור "תמונות", "הכל" ו"סרטונים") באופציית החיפוש בגוגל.
מרשמים מטעם איגודים מקצועיים שמתנהלים מכוח החוק
ישנם מספר מאגרי מידע המאגדים בעלי מקצוע בתחומים בהם נדרש רישיון. למשל, בשיפוץ בהיקף כספי נרחב, יידרש רישיון לקבלן השיפוצים. כדי לדעת שהוא חלק מהאיגוד תצטרכו להקיש את המילים "משרד הבינוי והשיכון – פנקס הקבלנים". הדבר קיים גם בתחומים נוספים, ביניהם: "פנקס המהנדסים והאדריכלים", "מאגר מדבירים מורשים של המשרד להגנת הסביבה".
כמו כן, תוכלו לבדוק אם בעל המקצוע הוא אכן בעל רישיון בתוקף, כפי שהציג בפניכם, תוך הקלדת פרטיו בכל אחד מהמאגרים הממשלתיים הרלוונטיים, למשל, איתור חשמלאי מורשה באתר של משרד העבודה הרווחה. קחו בחשבון שלא די שיש צורך ברישיון לגבי חלק מהמקצועות, אלא נדרש שהוא גם יהיה בתוקף.
על בעל המקצוע להגיע למספר השתלמויות בשנה, בהתאם לתחום העיסוק, על מנת שהרישיון שלו יתחדש. למשל, משרד התעשייה והמסחר מחדש רישיונות לבעלי מקצוע בעלי היתר עבודה בגובה, רק אם הגיעו להשתלמויות המחייבות אותן.
אם אתם מעסיקים בעל מקצוע ללא רישיון, אתם מסתכנים. בנוסף, עליכם להיות מבוטחים בביטוח צד ג', כדי שבמקרה של פציעה בשטח הבית שלכם, לא תצטרכו לשאת בעלויות הפיצוי שיכולות להגיע גם למיליון שקל ומעלה. בכל מקרה, חשוב לוודא שגם בעל המקצוע מציג בפניכם פוליסת ביטוח בתוקף.
האם בעל המקצוע נמצא בפשיטת רגל או שהחשבון שלו מוגבל?
ישנם מקרים שבהם טרם ניתן צו שיפוטי, ואז גם אם מתקיימת כבר התדיינות משפטית לגביו, הרי שלא תהיה לכך אינדיקציה.
"במקרה כזה, תוכלו לבדוק באתר כונס הנכסים הרשמי האם בעל העסק או החברה הם במצב של חדלות פירעון – כלומר האם הוא בפשיטת רגל או שהחברה מצויה בפירוק", מסביר עו"ד דרור טימור, שותף במחלקת בנקאות ומימון במשרד עורכי-הדין סלומון ליפשיץ. "קחו בחשבון, שישנו מצב שלגביו לא תוכלו לקבל מידע, והוא מצב שבו הוגשה בקשה לפתיחת הליכי חדלות פירעון, ועדיין לא ניתן צו פתיחת הליכי חדלות פירעון".
"באתר בנק ישראל תוכלו לבדוק אם החשבון של בעל העסק או של החברה הוגבל ואף אם הוא נחשב ללקוח מוגבל בנסיבות מחמירות", מסביר עו"ד טימור. כל שעליכם לעשות הוא להקיש בגוגל את המילים: "בנק ישראל מוגבלים" או "בנק ישראל חשבונות מוגבלים".
אם בעל המקצוע חייב כספים בהוצאה לפועל, ייתכן שתוכלו לאתר אותו באחד משני המרשמים שמפעילה הרשות לאכיפה וגבייה (לשכת ההוצאה לפועל). כל שעליכם לעשות הוא להקליד: "רשות האכיפה והגבייה מרשם חייבים מוגבלים", וכן "מרשם חייבים המשתמטים מתשלום חובותיהם".
"באתר רשות המיסים אמנם לא תוכלו לדעת בוודאות אם בעל המקצוע בקשיים כלכליים, אבל כן תוכלו לדעת אם מצבו הכספי טוב מבחינת יחסיו מול רשויות המס", מסביר עו"ד טימור. "ניתן לקבל מידע על שיעורי ניכוי מס (במקור) וניהול ספרים. אם לבעל העסק או לחברה יש פטור מניכוי מס במקור, המשמעות היא שהוא עובד בצורה מסודרת ורשויות המיסים בוטחות בו". כל שעליכם לעשות הוא להקליד "רשות המיסים אישורים לצורך ניכוי מס", וכן "פרטי עוסק מורשה במע"מ".
עוד כתבות בנושא:
כך תתמודדו עם ליקויים לאחר שיפוץ
הכל על התקנת והחלפת דוד שמש
הצפה בבית: המדריך לעזרה ראשונה
אתרים מקצועיים המאגדים בעלי מקצוע
קיימים מספר אתרים חינמיים המאגדים בעלי מקצוע ומדרגים אותם. מעבר לכך שאתרים אלו מסירים מהרשימה בעלי מקצוע שהפרו את כללי ההתקשרות ואשר התקבלו נגדם תלונות מוצדקות, הרי שקיימות חוות-דעת שמאפשרות לצרכנים שהשתמשו בפועל בשירותיהם לדרג אותם, ולציין מה הם אהבו ומה הפריע להם בשירות שקיבלו.
בחירה בבעלי מקצוע עם ותק, כמות גדולה של חוות-דעת טובות ודירוג גבוה, גם היא מפחיתה את הסיכון ליפול בעל מקצוע שירמה אתכם. כדאי מאוד גם לערוך בדיקה זריזה (שאורכת לא יותר מדקה) ולבדוק מהו טווח המחירים המומלץ בשוק לגבי כל שירות ומוצר, וכך להבטיח שלא עובדים עליכם בשלב התמחור.
כשמדובר בעבודה בהיקף נרחב, כמו שיפוץ כולל לבית, בהחלט כדאי לבקש מספר ממליצים מבעל המקצוע ולהתקשר לברר כיצד בוצעה העבודה, ואף להגיע לראות את רמת הגימור בשטח.
שתי בדיקות שיעלו לכם כסף, ומתאימות לעסקאות בהיקף גדול במיוחד
עד כאן בדיקות שתוכלו לבצע בעצמכם ובחינם. אם תרצו להגדיל ראש, ולא להסתפק בבדיקה במאגרים המשפטיים והרשמיים החינמיים, ישנן בדיקות שיעלו לכם כסף, אך יתנו לכם מידע יותר מקיף ומהימן.
תמורת סכום גבוה יותר, תוכלו לבקש דו"ח מאחת מכמה חברות נתוני האשראי שקיימות בארץ. עו"ד טימור: "בדו"ח הזו תקבלו מידע מקיף על המצב הכלכלי של בעל העסק או החברה, כולל דירוג מספרי של מצב האשראי שלו. כך, תדעו עד כמה אפשר לסמוך על האדם או על החברה כלכלית. כמו כן, תקבלו מידע על מידת הסיכון של האדם או החברה, פירוט תביעות שהוגשו כנגדו או כנגדה, מידע אם בנק שלח התראה על פיגורים וכן הלאה. שירות זה אמנם עולה כסף, אך זהו המידע הכי מקיף שיש ובמשק גופים רבים נוטים להסתמך על דו"חות שמפיקות חברות נתוני האשראי. ההמלצה היא להשקיע בדו"ח שכזה כשמדובר בעסקה גדולה, של כ-100 אלף שקל".
מעוניינים לדעת מהו המחירון המומלץ בתחום השיפוצים? לחצו כאן
ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"