שתף קטע נבחר

 

מחר: בג"ץ יכריע את גורלו של חוק צמצום השימוש במזומן

החוק אמור להיכנס לתוקף ב-1 באוקטובר. בעתירה לביטולו נטען כי הרפורמה, שאמורה להיאבק בהון השחור, פוגעת בשכבות החלשות

מה יעלה בגורלו של חוק צמצום השימוש במזומן? בעוד הממשלה והכנסת נאלצים מזה 10 חודשים להקפיא כל פעילות ולא להפעיל או לאשר רפורמות כלכליות חדשות, דווקא רפורמה שתשפיע על כל המשק ושכבר הוחלט שתיכנס לתוקף ב-1 באוקטובר, דהיינו כבר בשבוע הבא, עשויה להידחות או להתבטל. מחר (ב') ידונו שלושה שופטי בג"ץ, ניל הנדל, נעם סולברג וג'ורג' קרא, בעתירה לביטול או לפחות לדחיית הרפורמה לצמצום השימוש בכסף מזומן.

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

האבסורד בחוק המזומן: חייב שהעלים מס דורש מרשות המיסים - "קחו ממני מזומנים"

צמצום השימוש במזומן: מחשבון חדש יזהיר מחריגה

הגבלת המזומן: יעיל? ממש לא בטוח

 

את העתירה הגישו עמותת מוקד לקידום הדמוקרטיה והגנה על זכויות האדם וארגון אחריות לייצוג והכוון כלכלי. אליהן הצטרפה, ממש לאחרונה ודי במפתיע, לשכת עורכי הדין.

אילוסטרציה: כסף (צילום: shutterstock)
תשלום במזומן. "מאבק בכלכלה השחורה דורש אכיפה יעילה ולא באמצעות רגולציה"(צילום: shutterstock)

מטרת החוק להיאבק בהון השחור ובעבירות של השתמטות מתשלומי מיסים, וכן להגביר את השימוש באמצעי התשלום הדיגיטליים. יחד עם זאת, בעתירות נטען שהחוק יפגע בחלק ניכר מהאוכלוסייה, ובעיקר בשכבות החלשות שלעיתים נטולות חשבונות בנק ומחזיקות כספים בבית, קשישים שלא משתמשים באמצעים דיגיטליים ובכרטיסי אשראי, מוגבלי אמצעים, 500 אלף בעלי חשבונות בנק מוגבלים, קהילת העסקים בישראל ובכלל בציבור "שיש לו אמון בשטרי כסף וזכות להשתמש בכספו שלו במזומן".

   ()

לשכת עורכי הדין בראשות עו"ד אבי חימי, טוענת באמצעות עוה"ד אורי גולדמן ומיכאל כשכאש שהחוק מהווה פגיעה בזכות לקניין ולפרטיות, וכי "מאבק בכלכלה השחורה דורש אכיפה יעילה, נוקשה ונקודתית נגד מחוללי פשיעה ולא באמצעות רגולציה שמגבילה את יכולת הציבור לעשות שימוש בקניינו".

 

המדינה, הכנסת (שנטען נגדה שהחוק התקבל שלא כדין), שר האוצר, רשות המיסים ובנק ישראל ביקשו בתגובתם לעתירה לדחותה על הסף, אך בג"ץ לא נענה לקריאה וידון בה מחר. בתשובתה הגיבה המדינה כי "העתירות נעדרות תשתית עובדתית להוכחת פגיעה חוקתית".

 

רשויות אכיפה כבר התריעו לאחרונה שיהיו קשיים רבים באכיפת החוק מאחר שלא ניתן לעקוב, למשל, אחרי ירקן בשוק, שמשלם 15,000 שקל במזומן עבור כל הירקות שהוא מקבל מהחקלאים בעסקה אחת, ויטען כי שילם במספר עסקאות, לחוד לעגבניות ולחוד לפלפלים.

 

בג"ץ יצטרך להכריע בעתירות עוד השבוע, שכן החוק ייכנס לתוקף ממש למחרת ראש השנה.

 

צפו באולפן ynet: מנהל רשות המיסים בריאיון על המלחמה בהון השחור    (צילום: אורי דוידוביץ)

צפו באולפן ynet: מנהל רשות המיסים בריאיון על המלחמה בהון השחור    (צילום: אורי דוידוביץ)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
תשלום במזומן
צילום: Shutterstock
מומלצים