שתף קטע נבחר
 

למ"ס: השכר הממוצע ממשיך לעלות - אך רוב השכירים מרוויחים פחות

השכר הממוצע למשרת שכיר עמד בחודש יולי על 11,004 שקל, עלייה של 3.4% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. אולם, שני שליש מהמשרות שייכים לענפים שבהם השכר הממוצע נמוך מכלל המשק, כך שרוב השכירים אינם מרגישים את השיפור

מגמת העלייה בשכרם הממוצע של השכירים במשק נמשכת: השכר הממוצע של שכירים במשק ממשיך לטפס: מנתונים שפרסמה היום (א') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר עמד בחודש יולי על 11,004 שקל, עלייה של 3.4% לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

נמשכת מגמת העלייה בשכר הממוצע: עמד במאי על 10,477 שקל

למ"ס: מספר המשרות הפנויות במשק ירד ב-5.5% ברבעון הראשון השנה

למ"ס: השכר הממוצע בעלייה - עמד על כ-11 אלף שקל באפריל

 

נתונים אלו הינם מקוריים, כלומר משקפים את השכר השוטף שהעובדים מקבלים לחשבון הבנק מבלי שהוסרו מהם השפעות של חגים ועונתיות. בהשוואה לחודש שקדם לו, יוני 2018, מדובר אמנם בירידה (אז עמד השכר הממוצע על 11,149 שקל), אבל מכיוון שמדובר בנתונים מקוריים, המתעדכנים מדי חודש לאחור, בלמ"ס לא משתמשים בהם לשם השוואה בין חודשים עוקבים.

תלושי שכר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תלושי שכר(צילום: shutterstock)

במחירים קבועים, המשקפים את השכר הראלי (נתון המשקף את כוח הקנייה של השכירים שמתקבל לאחר ניכוי מדד המחירים לצרכן, כך שאינו מושפע מעליות או ירידות המחירים במשק) - נרשמה עלייה של 2.9% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, ל-10,389 שקל בחודש.

.

גם נתוני המגמה (הכוללים עיבוד של הנתונים במטרה להסיר השפעות של עונתיות, חגים והשפעות אחרות) מצביעים על עלייה במהלך שלושת החודשים, מאי עד יולי. במחירים השוטפים, שמשקפים את השכר שמועבר לחשבון הבנק, נרשמה עליה של 2.8% בתקופה זו בחישוב שנתי, בהמשך לעלייה של 3.4% בשלושת החודשים שקדמו להם, פברואר-עד אפריל. בשכר הראלי (מחירים קבועים) נרשמה עלייה של 2.5% בחישוב שנתי, בהמשך לעלייה של 2.3% בשלושת החודשים הקודמים.

 

עם זאת, רובם של השכירים לא מרגישים את השיפור בשכר ככל הנראה, שכן 66.5% מהמשרות - שהן 2.534 מיליון משרות, מצויות בענפים שבהם השכר הממוצע נמוך מכלל המשק, לעומת 33.5% (1.278 מיליון) משרות בענפים שבהם השכר גבוה מהממוצע. בסך הכל, מספר משרות השכיר במשק טיפס ב-1.8% לעומת יולי 2018, ל-3.812 מיליון שכירים.

 

צפו בפערי השכר במגזר הציבורי    (צילום: ירון ברנר | משי בן עמי)

צפו בפערי השכר במגזר הציבורי    (צילום: ירון ברנר | משי בן עמי)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

גלעד ברנד, חוקר במרכז טאוב, מציין כי העליות בשכר הממוצע, הנמשכות מזה כשלוש שנים, מפצות על תקופה ארוכה שהתאפיינה בעלייה איטית בפריון לצד קיפאון בשכר. עם זאת מסייג כי מגמה זו עלולה להעצר בעתיד הנראה לעין. "מאחר שהפער בין השניים הולך ונסגר, מקור זה לעלייה בשכר צפוי להגיע לידי מיצוי. לכן ללא צמיחה מהירה יותר בפריון קשה לראות שמגמה זו תתמיד גם בשנים הבאות".

 

השכר הממוצע בהיי-טק: 22 אלף שקל

מי הנהנים העיקריים מהעליות? כי במרבית הענפים נרשמו עליות בשכר, למעט ענף אספקת חשמל ומים שירותי ביוב וטיהור וטיפול בפסולת שרשם ירידה של חצי אחוז, ומינהל מקומי ציבורי וביטחון וביטוח לאומי שירד ב-5.9%. הענף שבו מרוויחים הכי הרבה מעל השכר הממוצע הוא מידע ותקשורת, הכולל את חברות ההיי-טק, שם טיפס השכר הממוצע לכ-22 אלף שקל בממוצע.

 

את המקום השני מאיישים עובדי הבנקים וחברות הביטוח, שרשמו את העליה המשמעותית ביותר בשכר הממוצע בחודשים מאי-יולי 2019, של 8.1% בחישוב שנתי, בהמשך לעלייה של 2.3% בחישוב שנתי בחודשים פברואר-אפריל 2019. בחודש יולי 2019 עמד שכרם הממוצע על כ-20.15 אלף שקל.

 

הירידות המשמעותיות ביותר בשכר הממוצע נרשמו בענף מנהל מקומי, ציבורי וביטחון וביטוח לאומי, של 5.9% בחישוב שנתי בחודשים מאי-יולי 2019 , בהמשך לירידה של 4.2% בחישוב שנתי בחודשים פברואר-אפריל 2019. עם זאת עובדי ענפים אלו עדין נהנים משכר גבוה משמעותית מהממוצע במשק, כ-15.5 אלף שקל.

 

מנגד, את תחתית הרשימה ממשיכים לאייש עובדי שירותי אירוח ואוכל עם 5,150 שקל בחודש. עוד מתחת לממוצע - עובדי שירותי הבריאות, רווחה וסעד עם שכר ממוצע של 9,680 שקל בחודש, וכן עובדי ענף החינוך עם 9,106 שקל בחודש, שני ענפים הבולטים במספר השכירים הגבוה המועסק בהם.

 

ברנד מבהיר כי שוק העבודה בתקופת גאות, אך מביע חשש כי פני הדברים לא ימשכו כך לאורך זמן. "שוק העבודה במצב מאוד טוב עם שיעורי אבטלה נמוכים, והעלייה בשכר מראה שיש הרבה משרות פנויות ומעט אנשים שמחפשים עבודה, כך שקשה לאייש אותן והשכר הנומינלי עולה. גם השכר הראלי עולה בקצב מאוד מהיר מכיוון שכבר שנים אין אינפלציה, חלק מזה בשל מגמות גלואבליות וחלק מזה משום מהלכים שהמדינה נוקטת בהם להוריד את רמות המחירים. עם זאת בראייה ארוכת טווח, השכר הראלי לא עלה הרבה מאוד שנים, וכעת הוא מדביק את העליות בפריון. לכן קשה לי להאמין שהמגמה הזו תמשך לאורך זמן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים