חוגגים סוכות בעבודה? דעו את זכויותיכם
חוץ ממי שטסו לחו"ל, רבים נאלצים לעבוד כרגיל גם בחגים. מתי מקבלים תוספת שכר, והאם מעביד רשאי להכריז על חופשה ללא תשלום? מדריך
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
עובדים בחג מפסידים כסף? שאלות ותשובות
איפה אתם בחג? הזכויות שלכם במקום העבודה
עובדים בחגים? אלו הזכויות שלכם
מה מגיע לעובד בחגים?
כל עובד יהודי זכאי לתשעה ימי חג במהלך השנה. ימי החג הקבועים בחוק הם: שני ימי ראש השנה, יום הכיפורים, שני ימי סוכות, שני ימי פסח, חג השבועות ויום העצמאות. במקרים מסוימים מספר ימי החגים גבוה יותר בהתאם להסכמים קיבוציים ו/או צווי הרחבה החלים על מקום העבודה.
עו"ד שרון פיאלקוב מציינת כי עובד המקבל משכורת חודשית זכאי לשכר עבודה גם עבור ימי החג החלים באותו חודש, מאחר שהבסיס לתשלום שכר עבודתו הוא קבוע (על בסיס חודשי). עובד יקבל את משכורתו הקבועה גם בחודש בו חל חג והוא לא זכאי לתשלום נוסף עבור ימי החג - אלא אם עבד בהם, ואז הוא זכאי לתוספת.
ואם העובד בחר לעבוד בחג?
עו"ד יעל דולב מציינת כי יש לשלם לעובד שכר עבודה בשיעור של 150% משכרו הרגיל, לכל הפחות. אם מדובר בעובד במשכורת (על בסיס חודשי או יותר), המעסיק זכאי לתת לו במקום שכר בשיעור האמור מנוחה של שעה וחצי לפחות על כל שעת עבודה בחג.
ואם הוא עבד בחג שלא מתוך בחירה?
העובד יהיה זכאי לשכר עבודה רגיל בתוספת 150% משכרו הרגיל, ובסך הכל 250%. הגמול בגין עבודה בחג, מבחירה או לא מבחירה, לא כולל גמול שעות נוספות שייתווסף אם העובד עבד בחג שעות נוספות.
ערב יום הכיפורים נחשב ערב חג?
צו ההרחבה בדבר מעבר לשבוע עבודה מקוצר קובע הסדר מיוחד ליום הכיפורים לפיו העובדים יעבדו שש שעות בתשלום של תשע שעות. במקומות עבודה שבהם עבדו בערבי החג שש שעות בתשלום של שמונה שעות, ימשיכו לעבוד כך. עו"ד פיאלקוב מציינת כי בענפים מסוימים נקבעו כללים מיוחדים במסגרת הסכמים קיבוציים ו/או צווי הרחבה. בכל מקרה אחר יש לנהוג לפי ההסכמים החלים באותו מקום עבודה או הנוהג הקיים בו ככל שהם מיטיבים על הזכויות המפורטות לעיל.
ימי חול המועד נחשבים ימי עבודה רגילים?
לדברי עו"ד פיאלקוב, דין ימי העבודה בחול המועד כדין ימי עבודה בימי חול. כל זאת אם אין הסכם קיבוצי, צו הרחבה, הסכם אישי או כל נוהג אחר במקום העבודה הקובעים אחרת. במקומות עבודה רבים מקובל לעבוד בימי חול המועד מספר שעות נמוך מבימי עבודה רגילים. נוהג זה מחייב את המעביד להמשיך ולפעול בדרך זו.
מעסיק יכול לקבוע את חול המועד כחופשה מרוכזת, ובניגוד לרצון העובד?
כן. קביעת לוח המועדים שבהם יצאו עובדים לחופשה היא בסמכות המעסיק. יש להפעיל סמכות זו תוך תיאום עם העובד והתחשבות בצרכיו, אך בסופו של דבר המעסיק הוא שקובע את מועד חופשתו של העובד.
חוק חופשה שנתית קובע כי על חופשה להיות רצופה, אלא שבהסכמת העובד והמעסיק אפשר לחלקה, ובלבד שפרק אחד ממנה יהיה לפחות בן שבעה ימים. אם אורך החופשה שבעה ימים ומעלה, על המעסיק לקבוע את מועד תחילת החופשה לפחות 14 ימים מראש. בהתקיים תנאים אלו, רשאי מעסיק להודיע לעובדיו כי מקום העבודה יהיה סגור בכל ימי חול המועד וכי יזקוף את ימי ההיעדרות על חשבון ימי חופשתם השנתית הצבורה, וזאת אם לעובדים יש ימי חופשה בלתי מנוצלים.
עו"ד פיאלקוב מציינת כי עובדים שלא נותרו להם ימי חופשה בלתי מנוצלים, ורוצים לעבוד כשמקום העבודה סגור, המעסיק לא יכול לאלצם לשבות מהעבודה ולא לשלם להם שכר בגין התקופה בה לא יעבדו בפועל עקב היותו של מקום העבודה סגור.
העובד והמעסיק יכול להסכים במצב זה על יציאה לחופשה ללא תשלום. חופשה כזו מחייבת את הסכמת המעביד והעובד בכתב. אם לא הושגה הסכמה מצד העובד, על המעסיק לשלם לו את שכרו כרגיל אף אם לא עבד בפועל. מעסיק רשאי להוציא את עובדיו לחופשה מרוכזת בחול המועד, בתנאי שישלם להם את דמי החופשה או השכר.