שתף קטע נבחר
 

נשים בישראל: פחות דירקטוריות, יותר מנהלות

מחקר של קרדיט סוויס קובע כי בישראל קיים ייצוג נמוך לנשים בדירקטוריונים לעומת העולם: רק 16% הן נשים. דווקא בהנהלות, שם החוק לא מחייב ייצוג מינימלי, ישראל בולטת לטובה - 22% לעומת 18% בעולם

רבות מדובר על הצורך להגדיל את השתתפות הנשים במגזר העסקי כבכירות בהנהלה או בדירקטוריון, ובחלק מהעולם הדבר מחויב בחוק. אולם מחקר מקיף של תאגיד הבנקאות הבינלאומי קרדיט סוויס, שבחן את שיעורן בלמעלה מ-3,000 חברות ב־56 מדינות, גילה שלמרות שיפור משמעותי בעשור האחרון - המצב עדיין רחוק משוויון.

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

שירות התעסוקה: נשים נאלצות לעבוד ליד הבית ומשתכרות ב-22% פחות מגברים

חרדיות מרוויחות פחות: הצעת חוק לביטול פערי השכר בין המגזרים השונים בישראל

סקר: שליש מהנשים סבלו מהטרדה מינית במקום העבודה

 

לפי הדו"ח, ייצוג נשים בדירקטוריון הגיע למעל 20%, לעומת כמחצית מכך לפני עשור, וכ-15% במחקר שבוצע לפני שלוש שנים. השיפור הניכר היה במדינות צפון אמריקה: בעוד שב-2015 שיעור הנשים בדירקטוריונים שם היה 17.3%, כיום הוא 24.7% - וזאת ללא מהלכים רגולטוריים.

אילוסטרציה קריירה (צילום: shutterstock)
אילוסטרציה(צילום: shutterstock)
 

השונות בין מדינות משמעותית. כך, בעוד שביפן רק כ-6% מהדירקטורים הן נשים, באירופה כולה הנתון הוא כ-30%, כאשר בנורווגיה ובצרפת מעל 40% כל אחת. ישראל מתחת לממוצע העולמי, עם ייצוג של כ-16% בדירקטוריונים לנשים.

 

חלק מהשונות בנתונים נובע מדרישות רגולטוריות לייצוג נשים. כך למשל, בצרפת יש דרישה מ-500 החברות הגדולות לייצוג של 40% נשים, ובגרמניה הדרישה מחברות גדולות היא לייצוג של 30% נשים בדירקטוריון. בסין ובהונג קונג, לעומת זאת, החוק דורש לגוון את הרכב הדירקטוריון, אך ללא מספר ברור לייצוג נשי.

 

בארץ עיקר הדרישה לגבי ייצוג נשים חלה על חברות ממשלתיות, שם עליהן להוות 50% מהדירקטורים. בחברות ציבוריות, החוק מחייב רק אישה אחת כדירקטורית.

 

רק 28 נשים בכנסת ה-22 - צפו בדעה בדקה של מיכל גרא מרגליות    (צילום: ירון ברנר)

רק 28 נשים בכנסת ה-22 - צפו בדעה בדקה של מיכל גרא מרגליות    (צילום: ירון ברנר)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

ישראל: ציון לטובה אבל גם מקום לשיפור

המחקר של קרדיט סוויס בדק גם ייצוג נשי בהנהלות של חברות. נמצא כי שם ייצוג נשים הוא נמוך יותר מאשר בדירקטוריונים, ועומד על 18% בלבד; כאשר אירופה, שבלטה לטובה בייצוג בדירקטוריונים, נמצאת הפעם מתחת לממוצע עם 17% בלבד.

 

בעוד שבייצוג בדירקטוריונים ישראל נמצאת בפיגור לעומת רוב העולם, בהנהלות היא בולטת לטובה עם תוצאה של 22% - גבוה ממדינות רבות באירופה.

 

ככל הנראה, ההבדל בין ייצוג נשים בדירקטוריונים ובהנהלות נובע מכך שלרוב, החוקים על ייצוג נשים מתמקדים בדירקטוריון ולא בהנהלה, שבה הייצוג נקבע לרוב לפי כוחות השוק החופשי. הפער הזה חושף למעשה שברוב המדינות - ובעיקר באירופה, שם הפער בולט במיוחד - ללא ההכרח לייצוג נשים בדירקטוריונים, היינו רואים ודאי נתונים חלשים עוד יותר, בדומה לנתוני הייצוג בהנהלות.

 

בנושא זה ראוי לציין את ישראל לטובה, שבה בייצוג נשים בהנהלות, שנקבע כאמור לפי "כוחות השוק", יש ייצוג גבוה לנשים לעומת מדינות רבות. כמובן, ייצוג של פחות מרבע לנשים בהנהלות של חברות הוא עדיין חלש, כך שיש לישראל מקום לשיפור.

   ()
  

יותר נשים בהנהלה - יותר מניות שמזנקות

במחקר צוין כי בתפקידי ניהול בכירים, התמונה מדאיגה עוד יותר: נשים מהוות רק 5% מהמנכ"לים, ופחות מ-15% מסמנכ"לי הכספים. אגב, הדו"ח גם מצא כי בארגונים שבהם יש ייצוג גבוה יחסית של נשים בדירקטוריון, יש גם מתאם עם ייצוגן בהנהלה.

 

בקרדיט סוויס ביקשו לבדוק אם ייצוג נשי רב הביא לביצועים טובים יותר. החברות במדגם חולקו לשלוש קבוצות - הנהלות עם עד 15% נשים, 20% ומעלה ו-30% ומעלה - ונבדקו מניות החברות מתחילת 2010. ההבדלים היו עצומים: בשתי הקבוצות האחרונות, התשואה הממוצעת הייתה כפולה לעומת חברות עם ייצוג נמוך של נשים - מעל 100%, לעומת כ-50%.

 

אף שהפער עשוי לנבוע מאופי הפעילות ומהענף, הכותבים מעריכים כי גיוון בהנהלה ובדירקטוריון תורם גם לחשיבה העסקית ולפיתוח אסטרטגיה.

 

לדברי הילה גולדנברג, ראשת בנקאות פרטית בקרדיט סוויס תל אביב, "ככל שיש יותר נשים בכירות בחברות ציבוריות, פעילותן העסקית של החברות וביצועי המניות שלהן טובים לעומת חברות עם שיעור נמוך יותר. שיפור הייצוג המגדרי ממשיך להיות גורם חיוני מבחינה עסקית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: באדיבות אינטל
אילוסטרציה
צילום: באדיבות אינטל
מומלצים