ענף היהלומים במשבר: ירידה של 22% בייצוא מישראל
המתיחות הפוליטית בהונג קונג, מלחמת הסחר של ארה"ב וסין ומשבר האשראי בהודו גרמו לקיפאון בשוק היהלומים העולמי. נשיא הבורסה: "חטפנו מכה, הממשלה חייבת להתגייס לטובת הענף"
ענף היהלומים בצלילה: מאז תחילת השנה נרשמה ירידה של 22% בייצוא יהלומים מלוטשים מישראל. היצוא בשלושת הרבעונים מתחילת השנה הסתכם ב-2.62 מיליארד דולר, לעומת 3.32 מיליארד דולר בתקופה המקבילה. זאת לאחר ששנת 2018 הייתה שנה טובה בענף.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
המחאה הצליחה: הונג קונג ביטלה את חוק ההסגרה לסין
המחאה מחריפה: הונג קונג הושבתה, טיסות בוטלו כמעט 100 פצועים בהונג קונג: "אם לא נפגין היום, לא תהיה פעם הבאה"
המשבר בישראל הוא חלק ממשבר עולמי שעובר על הענף, כשהפעם המכה הגיעה מכיוון הונג קונג שמצויה במשבר, מלחמות הסחר של נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, בסין ומשבר אשראי בתעשיית היהלומים ההודית. ברבעון השלישי של 2019 חלה הרעה נוספת: יבוא ויצוא של יהלומים (גלם ומלוטשים) מישראל רשמו ירידה של 28% לעומת הרבעון המקביל אשתקד.
לדברי יורם דבש, נשיא בורסת היהלומים ברמת גן, "יש משבר עולמי. הממשלה חייבת להתגייס לטובת הענף. בכל מקום עוזרים לו כי מבינים שיש עכשיו קשיים. מלחמת הסחר של טראמפ מול סין וההפגנות בהונג קונג השפיעו מאוד על הענף. הונג קונג מהווה כ-30% מיעד היצוא שלנו. מושלת הונג קונג הכריזה לאחרונה שהענף שהכי נפגע אצלם הוא ענף התכשיטים.
"בהונג קונג יש ארבע רשתות ענקיות של תכשיטי יוקרה, שמוכרות כל אחת במיליארדי דולרים מדי שנה. הקהל של הרשתות האלה הוא בעיקר סינים מהמעמד הבינוני והגבוה, שבאים לרכוש תכשיטי זהב ויהלומים בהונג קונג כי היא זולה יותר. כעת הממשל הסיני לא נותן ויזה לסינים לעבור להונג קונג, כדי ליצור לחץ על אנשי העסקים שם ולפגוע בכלכלה שלה. זה גורם לכך ששוק היהלומים מספר 2 בעולם משותק".
איך היהלומנים בארץ מתמודדים?
דבש: "קשה, קשה מאוד. במיוחד לאחר ששנת 2018 הייתה טובה. לצערנו, הגיע השנה המשבר במזרח וחטפנו מכה. בסין זו עצירה כללית, פשוט שיתוק. הסינים מאוד ממושמעים, ואם יש איתות מהממשל לעצור קניות - הם פשוט לא קונים, גם אם תיתן להם הנחה של 50%. המזל הוא שהשוק האמריקני רשם ירידה לא גדולה והוא יציב".
גורמים בענף: הניצול בתעשיית כריית היהלומים פוגע ברכישות
אופיר גור, המפקח על היהלומים במשרד הכלכלה והתעשייה, אומר כי סיבה נוספת למשבר העולמי היא המצב בהודו: "יש בשוק היהלומים ההודי משבר, שמקורו בבעיית אשראי והלוואות בעייתיות, בנפח של מיליארדי דולרים שלקחו יהלומנים הודים וגרר התמוטטות של כמה גופים גדולים בענף. מדובר בשוק שבו מתבצע רוב עיבוד היהלומים העולמי, ויש לו השלכות רוחב על תעשיית היהלומים העולמית. הציפייה בטווח הארוך היא שהבעיות המבניות בשוק ההודי עשויות להיות הזדמנויות למרכזי יהלומים אחרים בעולם, ובכללם ישראל".
גורמים בענף מציינים כי גם השיח החברתי בכל העולם על הניצול בתעשיית כריית היהלומים פגע ברכישת יהלומים. כמו כן, הדור הצעיר אינו מגלה עניין ביהלומים, אלא בתכשיטי אופנה זולים. בארה"ב השוק הגדול הוא טבעות אירוסין ונישואין משובצי יהלומים, שעדיין נחשבים למסורת אצל זוגות לפני חתונה.
בתוך כך, בעקבות הצלילה ביצוא היהלומים, היהלומנים הישראלים נמנעים מרכישת יהלומי גלם מחו"ל. יבוא יהלומי גלם בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה הסתכם ב-1.32 מיליארד דולר לעומת שני מיליארד דולר בתקופה המקבילה אשתקד - ירידה של 34%.