חברת דלק של יצחק תשובה נכנסת לתחום קידוחי הנפט היבשתיים
לפני כמה שבועות אישרה רשות התחרות שדלק תחזיק 25% מהקידוחים היבשתיים הממוקמים באזור מפרץ חיפה. המהלך התקבל בהפתעה בשוק המקומי
שותפות דלק קידוחים מדווחת הבוקר (ג') על כניסה רשמית לשני קידוחי נפט יבשתיים. מדובר במימוש אופציה שאושרה לפני כמה שבועות על ידי רשות התחרות, במסגרתה דלק תחזיק 25% בשני קידוחים יבשתיים בשם "אופק חדש" ו"יהל חדש", שממוקמים באזור מפרץ חיפה.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
עסקת ענק לתשובה: דלק תרכוש את פעילות שברון בכ-1.65 מיליארד דולר
עוגן בחו"ל: דלק במגעים לרכוש מאגרי גז משברון
קבוצת דלק מסדרת יום הולדת שמח לתשובה: תחלק דיבידנד של 120 מיליון שקל
הכניסה של דלק קידוחים לזוג הרישיונות התקבלה בהפתעה בשוק משתי סיבות: הסיבה הראשונה היא הפוטנציאל הנמוך - מדובר בזוג רישיונות שאינם נחשבים לבעלי פוטנציאל הפקה שיהפוך את ישראל למעצמה אנרגטית.
למעשה, כשוועדת הריכוזיות אישרה לדלק את הרישיונות, חרף אחזקותיהם במאגרי הגז תמר ולוויתן, היא חידדה ש"כמות הנפט שצפויה להימצא במאגרים היא מוגבלת; כמו כן, לדלק יהיו רק החזקות מיעוט בתאגיד שיחזיק ברישיונות. בשל כל אלה ההקצאה אינה צפויה להעניק לקבוצת דלק כוח מיקוח משמעותי".
הסיבה השנייה להפתעה, היא האחזקות שיש לדלק קידוחים בכלל ולקבוצת דלק בפרט בשוק האנרגיה המקומי: פרט לאחזקות במאגרי תמר (25%) ובלוויתן (45%) דלק היא הבעלים של דלק ישראל, שפועלת בתחום שיווק הדלקים ומחזיקה את חנויות הנוחות "מנטה".
אז מדוע המדינה כן איפשרה את הכניסה של דלק לרשיונות? בוועדת הריכוזיות מצאו נימוק יצירתי וטענו שלמהלך "עשויה להיות תועלת ציבורית, שכן מומחיותה של דלק בתחום עשויה לסייע לפיתוח מיטבי של "אופק חדש" ו"יהל חדש", ואלמלא ההקצאה קיים חשש כי אלו כלל לא יפותחו", כאשר גם שם המדינה מעידה ש"עד היום, תחום חיפושי הנפט היבשתיים לא פותח בישראל בצורה משמעותית.
"זאת, בין השאר, בשל הסיכון הכרוך בחיפושים ובשל מאות קידוחי החיפוש שלא הניבו כמות נפט ניכרת. פיתוח מאגרי נפט יבשתיים, אם יצלח, צפוי להוזיל את מחירי הנפט לבתי הזיקוק ובתורו לצרכנים, להגדיל את תמלוגי המדינה מאוצרות הטבע, ואף למשוך משקיעים זרים לפתח מאגרים נוספים ולהשקיע בתחומי אנרגיה בישראל".
היקף ההשקעה לא אמור לעלות על כמה מיליונים
כך או כך, היקף ההשקעה המשוער בשני הקידוחים לא אמור לעלות על כמה מיליוני דולרים בודדים. פרט לדלק קידוחים (25%) בעלי האחזקות שנותרו הם חברת SOA שבשליטת איש העסקים סעיד סרסור (45%), גלוב אקספלורשן (25%) וקפיטל פוינט (10%).
שלושת האחרונים קיבלו עם השלמת העסקה שותף שיוכל להתקדם עם המיזם, בוודאי על רקע חוסר התקדמות יוצאת דופן ברישיונות אחרים שהיו ברשותם, לרבות רישיון "אופק" הישן ששכן ליד לוד ופונה לאחר הקמת שכונת מגורים.
מבחינת משק חיפושי הנפט המקומי, מדובר בעוד הזדמנות למצוא משאב שלא שוכן בלב הים - עיקר הפקת הנפט היבשתית בישראל הייתה מצומצמת ביותר ונשענה בעיקר על קידוחי "מגד" של שותפות "גבעות עולם", שליד ראש העין.
זו הפיקה עד היום מעט יותר ממיליון חביות, כאשר הביקוש המקומי השנתי נע סביב מאה מיליון חביות נפט בשנה.