ארה"ב: קרובים לסיכום עם סין על חלקים מהסכם סחר חדש
לפי משרד הסחר האמריקני, נרשמה פריצת דרך בכמה נושאים, בעקבות שיחה שקיימו הנציב רוברט לייטייזר ושר האוצר של ארה"ב, סטיבן מנוצ'ין, עם סגן ראש הממשלה הסיני, ליו הא. "הדיונים יימשכו בדרגים נמוכים יותר, והבכירים יקיימו שיחה נוספת בעתיד הקרוב"
האם מלחמת הסחר עומדת לקראת סיום? משרד נציב הסחר האמריקני הודיע הערב (ו') כי ארה"ב וסין קרובות לסיכום על חלקים מסוימים בהסכם סחר חדש. ההודעה באה בעקבות שיחה שקיימו נציב הסחר האמריקני, רוברט לייטייזר, ושר האוצר של ארה"ב, סטיבן מנוצ'ין, עם סגן ראש הממשלה הסיני, ליו הא.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
דיווח: סין רוצה "עוד שיחות" לפני חתימה על הסכם סחר עם טראמפ ארה"ב וסין הגיעו להסכם סחר חלקי; המכסים על סין לא יועלו בשבוע הבא מלחמת הסחר: טראמפ ידחה בשבועיים את העלאת המכסים
"הם השיגו פריצת דרך בנושאים ספיציפיים. שני הצדדים קרובים לסכם כמה חלקים מההסכם", נמסר ממשרד נציב הסחר. "הדיונים יימשכו בדרגים נמוכים יותר, והבכירים יקיימו שיחה נוספת בעתיד הקרוב".
לפני כשבועיים הודיעו ארה"ב וסין כי הגיעו ל"הסכם סחר חלקי". בעקבות כך, ארה"ב לא מימשה את איומה להעלות את שיעורי המכסים על מוצרים סיניים. טראמפ אמר אז כי "הגענו לעסקה משמעותית מאוד עם סין. זהו השלב הראשון, והשלב השני יתחיל מיד".
הבוקר דנו שני הצדדים בתוכניות להגברת הרכישה של מוצרי חקלאות אמריקניים על ידי סין, אך בתמורה בייג'ינג ביקשה את ביטולם של כמה מכסים קיימים ומתוכננים על סחורות מתוצרתה. כך מסרו לרויטרס מקורות המקורבים לשיחות.
הצדדים שוחחו במטרה להרגיע את מלחמת הסחר המתנהלת כבר 16 חודשים - ומסבכת את השווקים הפיננסיים, מפריעה לשרשראות אספקה ומאטה את הצמיחה הגלובלית; כדי לנסות להגיע לנוסח של הסכם סחר ראשוני, עליו הודיע טראמפ ב-11 באוקטובר, עוד לפני הפסגה שאמורה להיערך בחודש הבא בצ'ילה בהשתתפות טראמפ ונשיא סין שי ג'ינפינג. עד כה הסכים טראמפ לבטל רק את העלאת המכסים מ-15 באוקטובר, שהוטלו על סחורות סיניות בשווי 250 מיליארד דולר.
ההסכמה של טראמפ היא כחלק מהבנה אליה הגיעו הצדדים בנוגע לרכישות חקלאיות, לגישה מוגברת לשווקי השירותים הפיננסיים הסיניים והגנה משופרת על קניין רוחני, וכן הסכם בתחום המטבע. אך כדי לחתום על ההסכם, בייג'ינג צפויה לבקש מוושינגטון גם לזנוח את תוכניותיה להטיל מכסים על סחורות סיניות נוספות בשווי 156 מיליארד דולר, שכוללות טלפונים סלולריים, מחשבי לפטופ וצעצועים ב-15 בדצמבר, כך אמרו מקורות אמריקניים לסוכנות הידיעות.
סגן נשיא ארה"ב מרגיע
בייג'ינג ביקשה גם ביטול של מכסים בגובה 15% שהוטלו על סחורות בשווי 125 מיליארד דולר, כך על פי אחד המקורות. טראמפ הטיל מכסים אלה באוגוסט אחרי סבב שיחות שכשל, ובסך הכל הטיל בכך מכסים ענישתיים למעשה על כמעט כל היבוא מסין בשווי של 550 מיליארד דולר. "בייג'ינג רוצה שיישארו רק המכסים על הסחורות המקוריות בשווי 250 מיליארד הדולר עליהן הוטלו המכסים", לדברי המקור.
אם הצדדים יגיעו לנוסח מוסכם, בייג'ינג תפטור בתמורה מוצרים חקלאיים אמריקניים ממכסים, כולל פולי סויה, חיטה ותירס, כך אמר מקור סיני לרויטרס. הקונים לא יצטרכו לשלם מכסים נוספים על רכישות עתידיות, ויקבלו החזרים על מכסים ששולמו מראש.
אך הכמויות הסופיות של הרכש הסיני אינן ודאיות: טראמפ ציין כי מדובר ברכש בשווי 40-50 מיליארד דולר בשנה - הרבה יותר מ-19.5 מיליארד הדולר ששילמה סין על יבוא חקלאי מארה"ב ב-2017, כפי שנמדד על ידי מועצת החוות האמריקנית. לפי אחד המקורות, סין תחל ברכישות בסך 20 מיליארד דולר, אך ייתכן שהסכום יעלה בהמשך.
סגן נשיא ארה"ב, מייק פנס, הכחיש אתמול שארה"ב מעוניינת "להתנתק" מסין, וזאת למרות ה"אתגרים הרבים שמציבים היחסים בין ארה"ב לסין". בנאום שנשא במרכז הבינלאומי על שם וודרו ווילסון אמר פנס כי "ארה"ב אינה רוצה בעימות עם סין. איננו מעוניינים בעצירת ההתפתחות הסינית". עם זאת, לא נעדרה מהדברים גם עקיצה: "עד כה נראה שהמפלגה הקומוניסטית הסינית ממשיכה להתנגד לשינוי או חשיבה מחדש של הנורמות הגלובליות", והוסיף שפעולותיה של סין מראות "שזוהי המפלגה הקומוניסטית שמתנתקת משאר העולם מזה עשורים".