הבית השני
בתי חב"ד כבר הפכו מזמן לקונצנזוס אהוב על הישראלים: החיוך, הלב החם, והמסירות של שליחי הרבי מלובביץ' למען כולם. בצעירי אגודת חב"ד לא מסתפקים בקיים ומחפשים תמיד איך לתת עוד למען הקהילה
את בתי חב"ד כמעט ואין צורך להציג. בכל זאת, עם 4,700 סניפים במאה ואחת מדינות שונות, 493 מהם כאן בישראל תחת ארגון צעירי אגודת חב"ד, הם הפכו כבר מזמן לכתובת ברירת המחדל של כל מה שקשור ליהדות: אלפי פעולות חסד ונתינה לקהילה, חלוקת סלי מזון לנזקקים, לימוד תורה וערכים, פעילות בחגי ישראל, אירוח בסעודות שבת וחג ובעיקר ליווי צמוד ואישי של אלפי השליחים והשליחות המסורים של החסידות הפועלים במתכונת של 24/7. ובכל זאת, רגע אחרי שהחגים מסתיימים זה זמן טוב כדי להבין קצת יותר איך עובדת האימפריה האדירה הזו.
"בתי חב"ד הם אולי פרויקט הדגל שמזוהה מיידית עם רבי מנחם מענדל שניאורסון, הרבי מלובביץ', שאין כמעט יהודי ברחבי העולם כולו שלא שמע עליו ועל צדקתו הגדולה", מסביר הרב מוני אנדר, מנהל אגף דוברות חב"ד. "הרבי הבין כי בדור שלאחר השואה האיומה, כשקהילות שלמות נכחדו, ובמקביל מהפכת הגלובליזציה של העולם שהופכת גם את העיירה הקטנה ביותר לחלק מרשת אוניברסלית בינלאומית, צריך ליצור מענה חדש. מענה יהודי שיהיה זמין, נגיש ומסביר פנים בכל מקום בעולם ולמעשה יהיה הכתובת לכל עניין יהודי. כך ניתן יהיה לשמר את המסורת בכפר קטן באוקראינה, לטבול במקווה טהרה בווייטנאם, לחגוג את ליל הסדר בארגנטינה, לאכול מזון כשר בתאילנד ולהתכונן לבר מצווה בנועם ובחוויה בגבעתיים או באבן יהודה".
הרבי החל לפרוט את החזון למעשה והתחיל לשלוח את חסידיו לרחבי העולם. הזוג הראשון נשלח לפתוח בית חב"ד במרוקו, ובתי חב"ד – אותן שגרירויות של יהדות ואור – צצו בכל יבשת. משפחות השליחים, שמוותרות על חיים נוחים ומקריבות את עצמן לחיי בדידות מאתגרים כדי להפריח את השממה בקהילה יהודית נידחת אי־שם, הפכו לתנועה סוחפת שמונה כיום למעלה מ־4,700 (!) משפחות שמפעילות אלפי מוסדות של אור וחסד. האחרונה שבהם, פתחה לפני שלושה חודשים בית חב"ד ברואנדה שבאפריקה.
הרבי לא חשש מהמפגש עם ה"עולם". תפיסתו היא שגם את המקומות המרוחקים ביותר, פיזית ורוחנית, יש יכולת לקדש ולתעל. הרי גם הם נבראו בעולמו של אלוקים ורוחו שורה עליהם. מעבר לכך, במיוחד בדור שלנו, יש חובה לוותר על הישיבה בנוחות, ולצאת אל העולם כדי להגיע לכל יהודי ולעורר את הזהות שכבר ממילא נמצאת בו.
משימה משפחתית לכל החיים
זה הזמן להסביר כמה מילים על הדינמיקה של חיי השליחים: זוגות צעירים שיוצאים לכל רחבי ישראל והעולם בשאיפה להנגיש את היהדות, להראות את הצד היפה והמשותף של המסורת, לשמש כתובת לכל מעגל החיים ולוח השנה היהודי. אה, והשליחות היא לכל החיים.
השליחות היא זוגית. הן הבעל, הרב, והן האישה, הרבנית, עומדים בחזית הפעילות ומתעסקים כל אחד ואחת עם הקהל שלו. גם הילדים, אפילו הקטנים, מרגישים "לוחמים" מן המניין במאבק על שמירת הזהות היהודית העולמית, וגם עבורם לא מדובר בסתם רילוקיישן חווייתי אלא בתפקיד עם משמעות. מדובר בדרישה שנראֶה שאין תובענית ממנה: להינתק מהקהילה החסידית בה גדלו השליחים, מהחממה, ולצאת ל"משחק חוץ". בלי חברים, בלי בית כנסת, מקווה או מוסדות חינוך מתאימים לילדים. בלי מזון כשר וצרכים בסיסיים אחרים ואפילו בלי גב כלכלי תומך, אלא עם צורך לגייס את התקציב לפעילות בעצמך, בעיקר מאנשים טובים שרוצים להיות שותפים לפעילות ולעשיית הטוב.
"מקור הכוח וההנעה של השליחים, גם היום, הוא הרבי", אומר הרב יוסף אהרונוב, ראש מפעל השליחות של חב"ד בישראל. "דמותו, השראתו והנהגתו מספקות להם את האנרגיה לפעלתנותם הרבה. לאורך השנים יצק הרבי את המסגרות שבהן הם פועלים, הנחה את פעילות השליחים, ניווט והוביל אותה, והללו מוסיפים לפעול כהוראותיו. דף המשימות של השליחים מתמלא בקצב אדיר, אבל הם נשארים בחזית עד למילוי המשימה האחרונה – עד שיבוא המשיח".
הכתובת היהודית לכל ישראלי
ואכן, דומה כי אחד מהנדבכים המשמעותיים ביותר של בתי חב"ד קורה כאן אצלנו, בישראל. בישראל לבדה פועלים 493 בתי חב"ד, ממטולה ועד אילת, המאוגדים במסגרת צעירי־אגודת־חב"ד, שאחראית על העשייה בישראל. אלפי השליחים מקבלים כל יהודי בזרועות פתוחות, ומציעים סיוע בכל תחום יהודי: בימות החול ובחגים, בעיירות פיתוח וביישובי יוקרה, למאושפזים בבתי הרפואה וללומדים במוסדות להשכלה גבוהה.
"למרות שעלולה להיווצר מחשבה מוטעית כאילו בישראל יש רוויה של שירותי ומגישי יהדות, הרי שרק שליחי חב"ד, שליחיו של הרבי, משתדלים לאפשר לכולם לחוות את היהדות בנועם ובחיוך ולסייע לכל אדם למצוא את הקשר האישי שלו עם המסורת והערכים המשותפים לכולנו", מחדד הרב אהרונוב. "השליחים מהווים כתובת מזמינה ואוהבת לכל עניין יהודי. החל מחנוכת הבית וחגיגת בר מצווה, ועד להכנה לחופה או שיעור מעמיק בהגות תורנית. ארגון פעילויות חווייתיות לילדים על ערכים ומסורת ובתי כנסת שבהם כולם מרגישים בבית. הם גם מספקים שפע של פעילות חסד ורווחה ועזרה לנזקקים, מסייעים בהכשרת מטבחים ומפקחים על תקינותם ההלכתית של תפילין ומזוזות. אין מי שלא נתקל בהצעה אדיבה מהם להניח תפילין, או מי שלא זכתה בערכה אישית של נרות שבת להדלקה. והם תמיד מחכים לכם, עם חיוך ובאהבה. עם כל הלב לכל אחד ואחת".