אין לימודים ועבודה - האם תקבלו שכר?
השבתת הלימודים ומקומות עבודה מהדרום וגוש דן בהוראת פיקוד העורף נותנת לעובדים זכות להיעדר מהעבודה במקרים מסויימים אבל לא זכות לקבל שכר. מי רשאי לא להגיע לעבודה? האם מעסיק יכול לחייב אתכם לעבוד מהבית והאם שני הורים יכולים להישאר לשמור על הילדים?
רקטות ויירוטים בגוש דן ובדרום: אין לימודים, מקומות עבודה הושבתו
בצל ההסלמה: הבנקים במתכונת חירום, הקניונים יפעלו באופן חלקי
השקל נופל מול הדולר והאירו בעקבות ההסלמה הביטחונית
לעובדים מותר להיעדר מהעבודה היום בשל אחת משתי סיבות: או בגלל שניתנה הנחיה של פיקוד העורף, שמונעת מהם את ההגעה לעבודה, או בגלל שהם צריכים לשמור על ילדיהם מכיוון שבוטלו הלימודים. למשל, באזור גוש דן מותרת התקהלות של עד 300 איש, לכן מקומות עבודה שמונים יותר מ-300 איש לא יכולים לפעול.
כמו כן, באתר פיקוד העורף יש הנחיה, לפיה מקומות עבודה שאינם חיוניים לא יפעלו, כך שמקום עבודה שאינו נכלל ברשימת מקומות העבודה החיוניים - כמו שירותי מים, כבאות או חשמל - לא פועל ולעובדים מותר להיעדר. בנוסף, הורים שצריכים להשגיח על ילדיהם בעקבות השבתת הלימודים בהוראת פיקוד העורף, יכולים גם כן להיעדר מהעבודה - אך פה צריך להתקיים תנאי שהעובד הוא המשגיח היחיד. שני הורים לא יכולים להישאר בבית בטענה שהם צריכים להשגיח על הילדים שלהם.
בחרתם להיעדר? אי אפשר לפטר אתכם
המשמעות של הזכות להיעדר מהעבודה היא שאם עובד בחר להיעדר - המעסיק לא יכול לפטר אותו בגלל זה. "יש הגנה מפני פיטורים בשל ההיעדרות, אבל בכל הקשור לשכר או חופשה, הדבר הזה לא מוסדר בחוק והוא תמיד מוסדר בדיעבד", אומרת עו"ד נעמה שבתאי בכר מומחית בייצוג מעסיקים, ראשת מחלקת דיני עבודה במשרד בכר שבתאי.
לדבריה, אין בחוק זכות אוטומטית לקבל שכר על ההיעדרות - אבל אם ניתן ללמוד ממקרים קודמים, אחרי שמצב החירום מסתיים, המדינה מייצרת מנגנון שמאפשר למעסיקים לקבל פיצוי. בתוך המנגנון הזה יש גם הסדר של זכות העובד הקובע אם המעסיק ישלם שכר מלא, או שהעובד והמעסיק יתחלקו חצי חצי בעלות של ההשבתה. כרגע, לכן, אין זכות לשכר אלא זכות להיעדר.
לאור ההנחיות המאוד חריפות של פיקוד העורף שמקומות עבודה לא חיוניים ייסגרו, אי הגעה לעבודה היא כנראה כבר מעבר לזכות ביום זה, אך זה לא משנה את עניין השכר.
"ככלל אין חוק לתשלום שכר עבודה לעובדים שלא מגיעים לעבודה עקב מצב חירום אבל מה שקורה, אם ללמוד מאירועים קודמים זה שאו שנחתם הסכם קיבוצי שקובע את התשלום או הוראות שעה. בדרך כלל זה נקבע לפי הוראות פיקוד העורף, למשל אם עכשיו יש הוראה לא להגיע למקומות עבודה בתל אביב אז קובעים את התשלום למקומות העבודה בתל אביב. החלוקה איך יתבצע התשלום תלויה בכל סיטואציה. אני מניחה שאת היום הזה המדינה כרגיל תטיל כרגיל על המעבידים שגם ככה הנטל עליהם הוא לא קטן. במקרים אחרים המדינה משלמת את זה דרך ביטוח לאומי אבל אין חוק קבוע. בכל מקרה, אני בטוחה שהעובדים לא יישארו בלי שכר", אומרת עו"ד קליה קליין, ראש מחלקת דיני עבודה במשרד פרל כהן צדק לצר ברץ.
מה לגבי מקומות עבודה שמבקשים מהעובדים לעבוד מהבית? "אם העבודה מהבית מקיימת את הנחיות של פיקוד העורף, העובד בבירור יהיה זכאי לשכר. זה תלוי במערכת היחסים בין המעסיק לעובד, אם זה מקובל ביחסי העבודה שהעובד מועסק גם בבית וגם הוא משתמש בזה בפעמים שזה מתאים לו, אז זה לגיטימי. אם זו דרישה שעולה פעם ראשונה היום אז עשויה להיות איתה בעיה. מצד שני אם העובד מסכים הוא מבטיח לעצמו שכר", היא מסבירה.
יצוין כי על פי חוק שירות עבודה בשעת-חירום, תשכ"ז-1967* "שירות עבודה" – עבודה במפעל חיוני או עבודה במפעל למתן שירותים קיומיים, מקום עבודה חיוני הוא מקום שלו תועלת ציבורית, כל עסק של תעשייה, מסחר, תחבורה או חקלאות וכל מוסד חינוך, בין שהוא קיים ובין שהוא עתיד לקום; עבודה מטעם המדינה או רשויותיה או רשות מקומית, לרבות עבודות ביצורים או בניית מקלטים; שירותים בין מטעם המדינה או רשויותיה או רשות מקומית ובין שלא מטעמן.