הטעויות של הממשלה בטיפול בעסקים בדרום: שמיכת ההגנה מלאה חורים
בעלי עסקים קטנים לא מקבלים פיצוי על אובדן הכנסה, מסעדנים ובעלי אולמות תובעים פיצוי גדול יותר. התעשיינים מוחים: לא היה צורך בהשבתת עבודה; גם עסקי הדרום לא זוכים לכיסוי מלא מהמדינה. בעלי עסקים מהעוטף באולפן ynet: "לניצחון יש עוד פרמטרים - חייבים לנצח גם בזירה הכלכלית"
היממה השנייה בסבב הלחימה הנוכחי הותירה בקו האש בעיקר את מעגל היישובים המצוי בטווח 40 ק"מ מהרצועה, וחשפה את החורים בשמיכת ההגנה הכלכלית שמספקת המדינה לעסקים קטנים, בינוניים וגם גדולים. זאת למרות השנים הארוכות שבהם מתנהלת באזור זה לחימה לסירוגין. באולפן ynet שוחחנו היום (ה') עם בעלי עסקים בעוטף עזה שמבהירים: "מצד אחד מוחאים לנו כפיים, מצד שני מזלזלים. לניצחון יש הרבה פרמטרים - אנחנו חייבים לנצח גם בזירה הכלכלית".
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
נשיא התאחדות התעשיינים: "לעסק בשדרות ולעסק באשדוד מגיע את אותו פיצוי"
בעקבות המצב הביטחוני: עשרות אטרקציות בחינם לתושבי הדרום
מנכ"ל הולנדיה על המחסן שנשרף: "ייקח 6 שבועות לשקם את המלאי"
אתמול הודיעה רשות המיסים כי תקנות הפיצויים מכסות את תא השטח המדובר, אך הכוונה היא בעיקר לפיצוי על הוצאות שכר לעובדים, בעוד פיצויים אחרים אינם ניתנים כלל או ניתנים באופן חלקי בלבד, לקבוצות שהוגדרו מראש בתקנות.
בהתאם להוראות פיקוד העורף נאלצו בעלי חנויות לסגור את עסקיהם. חקלאים, מפעלי תעשייה או עסקים בענף התיירות מפוצים על ידי המדינה על אובדן הכנסות באמצעות השוואת מחזור עסקיהם לפני הלחימה ואחריה. לעומת זאת, בעלים של חנות בגדים, נעליים או כלי בית לא יקבל מהמדינה פיצוי על אובדן הכנסות. הפיצוי היחיד שהמדינה מעניקה להם הוא החזר עלות שכרם של עובדים שהם מעסיקים.
חנויות האופנה שוממות
מצדה של המדינה, מי שתכנן לרכוש בגדים או נעליים, יעשה זאת ממילא כשתיפתח החנות - ולכן אין סיבה ממשית לפצות על אובדן הפידיון. בצד של בעלי החנויות מסבירים כי תחום האופנה מתאפיין ברכישות ספונטניות ופחות בתכנון מראש, במיוחד כשקיימת האלטרנטיבה לרכוש אונליין. בארגון להב, שמייצג את העצמאיים, טוענים כי ניכרת ירידה במחזורים של אותם עסקים כתוצאה מהשבתתם, ואין פיצוי מלא במכירות שלאחר ההשבתה וכי בכוונתם להיאבק על הנושא בוועדת הכספים.
גם בענף ההסעדה ואולמות האירועים מלינים על אופן חישוב הפיצוי בבעת סבבי הלחימה. אתמול הכירה המדינה גם בעסקי הסעדה ואולמות אירועים כזכאים לפיצוי על אובדן הכנסות ועל סחורה מתכלה. כלומר, בעלי עסק שרכשו בשר או מוצרי מזון טריים ונאלצו להשליכם עקב השבתת המקום - יקבלו פיצוי שווה ערך.
עם זאת, בצד בעלי האולמות והמסעדות טוענים כי מדובר בפיצוי חלקי, כיוון שהוא נקבע רטרואקטיבית החל ממאי 2019. בעלי העסקים מתכוננים לפנות ליו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני, בטענה שידוע לכל כי סבבי הלחימה, מטחי הטילים והשריפות העזות בדרום החלו במרץ 2018. מדובר בלמעלה משנה של נזקים עליהם לא יפוצו.
לא לסגירת המפעלים
את מרבית תשומת הלב התקשורתית תפסה אתמול הנחיית פיקוד העורף - שלא להגיע למקומות העבודה באזור המרכז; אך גם ההנחיה שהתפרסמה בשעות הבוקר המוקדמות על סגירה גורפת של מקומות עבודה שאינם חיוניים בעוטף עזה ובאשקלון היא חריגה מאוד.
שמואל דונרשטיין, בעלי רב בריח שמחזיק בחמישה מפעלים באזור התעשייה הדרומי של אשקלון, שיגר אתמול מכתב ל-200 תעשיינים מהדרום וקרא להם לחבור אליו בקריאתו לממשלה: "אנו מתורגלים כבר 12 שנים בשגרה של נפילות וצבע אדום, אבל היום היה אחרת. מעולם לא הגיעו שוטרים לבקש לסגור מפעלים. תמיד עבדנו חלקית או בחלק מהמשמרות. השנה זהו היום השביעי להשבתת המפעלים, בשקלול שבתוני הבחירות".
בהקשר זה אמר דורנשטיין: "לחלק גדול מהעובדים, המתגוררים בשיכונים ישנים בעיר, אין כלל ממ"דים בבית - והם נאלצים תוך 12 שניות להגיע למלקט ציבורי, בעוד המפעל ממוגן". במכתב שהפיץ לעמיתיו התעשיינים כתב: "הנזק גדול ואני מניח שמדובר במיליונים רבים, והוא בא לידי ביטוי באופן הבולט ביותר באי עמידה בלוחות זמנים לייצוא סחורות".
לסיכום כתב בעלי רב בריח: "החיים כאן בעוטף עזה קשים, ואני מצפה מהממשלה להקל עלינו ברגולציה, בהעסקת עובדים, הרחבת המפעלים ועוד - שלעיתים קשים לנו יותר מהימים בהם אנו עומדים מול הפגזות של הג'יהאד". דונרשטיין דרש פגישה עם משרדי האוצר והכלכלה במטרה להציף בפניהם את דרישותיו.
אשר לתעשיינים בעוטף עזה, אלה מקבלים פיצוי עבור נזק עקיף, כלומר פיצוי על אובדן הכנסות ועל עלות שכר עובדים. נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, קרא אתמול באולפן ynet לממשלה לדחות את תשלומי המיסים של עסקים בדרום, בטענה שהם סופגים הפסדים בשל הנחיות פיקוד העורף, אשר מתורגמות להפסקות עבודה תכופה ואי קיום סדיר של מהלך העסקים.