לא רק עומר אדם: בעיית המס של ישראלים עם דרכון אמריקני
הזמר המפורסם הוא רק אחד מבין עשרות אלפי ישראלים שחיים בארץ ומחזיקים באזרחות אמריקנית שנדרשים לדווח על נכסיהם והכנסותיהם לארה"ב, ולשלם שם מיסים. הוא החליט לוותר על הדרכון הנחשק - ומי בכל זאת פטור?
אתמול פורסם ב"ידיעות אחרונות" ו-ynet כי הזמר עומר אדם החליט לוותר על אזרחותו האמריקנית. הסיבה: אדם, ואיתו עשרות אלפי ישראלים החיים בארץ ומחזיקים באזרחות של ארצות הברית, מחויבים לדווח על כל נכסיהם והכנסותיהם בארץ ובארצות אחרות לשלטונות המס בארה"ב, ולרוב יחויבו גם לשלם את המס על רווחיהם בארה"ב.
מ-1 במאי: ישראלי שישקיע בארה"ב יוכל לקבל אשרת עבודה
"השקעה של 150 אלף אירו - וכל המשפחה תוכל לקבל דרכון אירופי"
60% מהחברות הרשומות בארץ לא חויבו במס
בשנת 2010 נחקק בקונגרס האמריקני חוק הפטק"א לאכיפת מיסים וחשבונות זרים בארה"ב, והוא מחייב מאז כל אזרח בעולם שיש לו אזרחות אמריקנית לדווח על מלוא נכסיו ורווחיו לשלטונות המס בארה"ב. כתוצאה מכך גבו רשויות המס בארה"ב בעשור האחרון, לפי הערכות, עשרות מיליארדי דולרים מאזרחי ארה"ב שאינם מתגוררים בה.
החוק מחייב גופים פיננסיים שאינם אמריקנים, ובראשם בנקים, לבצע בדיקת נאותות בכל החשבונות המנוהלים אצלם, לזהות חשבונות של מי שיש להם אזרחות אמריקנית ולהעביר בקביעות מידע פיננסי על החשבונות הללו לרשויות המס בארה"ב.
כדי לאכוף את ההסדר, כך שבנקים בכל העולם ידווחו לשלטונות האמריקניים על פרטי הנכסים וההכנסות של אזרחי ארה"ב, קבע החוק כי מגופים פיננסיים שלא יצייתו ינוכו 30% מכל ההכנסות המתקבלות מגורמים אמריקנים.
בין ארה"ב לכל המדינות נחתמו הסכמים מיוחדים, וכזה נחתם גם ב-2014 עם ישראל. לפי ההסכם, העברת המידע לרשויות המס בארה"ב תתבצע באמצעות רשות המיסים בישראל, שתקבל את כל המידע על אזרחי ארה"ב המתגוררים בארץ מהגופים הפיננסיים כאן.
לדברי נשיאת לשכת רו"ח איריס שטרק, ההערכות הן שכיום מועבר מידע על עשרות אלפי ישראלים שמחזיקים בדרכון אמריקני ושיש להם חשבונות בארץ. הבנקים והמוסדות הפיננסיים בישראל צריכים לדווח לרשויות בארה"ב על כל אזרח בעל אזרחות אמריקנית המנהל חשבון בבנק. הדיווח יכלול את שם בעל החשבון, מספר חשבון, כתובת בעל החשבון, ציון אם יש לו מספר חשבונות בבנק, וכל הפעולות שבוצעו בחשבונות של האזרח. רווחים על ריבית, משכורות ומשיכת דיבידנד מחברה שהופקדה בחשבון ייכללו בדיווח. גם ישראלים בעלי גרין קארד חייבים בדיווח לרשות המיסים בארה"ב.
שיטת מס שונה
רו"ח ראובן שיף, לשעבר נשיא לשכת רו"ח, הסביר כי בארה"ב שיטת מס שונה והיא נקבעת לא לפי התושבוּת בדומה לישראל, אלא לפי האזרחות של האדם. אדם שהוא אזרח ארה"ב, גם אם הוא מתגורר בישראל, נחשב לעניין המס כאמריקני ומחויב לשלם שם את המס. אזרח ישראלי בעל אזרחות אמריקנית חייב להגיש לשלטונות המס בארה"ב דו"ח שנתי, גם אם אינו מחויב בהגשת דו"ח כזה בישראל. מה שקובע הוא האזרחות.
כדי למנוע כפל מס, מצב שבו אזרח ישראלי ישלם מס על שכרו או על רווחיו גם בישראל וגם בארה"ב, נקבעו כללים במסגרת אמנת מס בין ישראל לארה"ב. אם למשל ישראלי צריך לשלם מס על רווחים משכר דירה, כשבישראל המס הוא 10% ובארה"ב 25%, ישולם הפרש המס לשלטונות בארה"ב. אם המס שולם בארה"ב ומתברר שהמס בישראל נמוך יותר, הנישום לא יקבל החזר מס.
שיף ציין כי אם תושב ישראל שיש לו גם אזרחות אמריקנית קיבל משכורת מחברה שבבעלותו או שמשך מהחברה דיבידנד, הרווח ימוסה כולו בארה"ב.
כל אזרח אמריקני החי בישראל גם חייב להגיש דו"ח בארה"ב. רו"ח איריס שטרק ציינה כי ויתור על אזרחות ארה"ב משחרר מכל חובות הדיווח. ההסכם עם ארה"ב קובע כי גופים פיננסיים מסוימים, כגון גופי החיסכון הפנסיוני, בהיותם בעלי סיכון נמוך לביצוע העלמות מס, יהיו פטורים מדיווח על חלק מבעלי החשבונות. בהסכם נקבע גם פטור לדיווח על אנשים המנהלים פיקדונות בעלי ערך נמוך שלא עולים על 50 אלף דולר.