לעבוד פחות קשה, במשכורת יותר גבוהה
הבשורה על צמצומים במקום העבודה, שהגיעה כשהיה בן 60, הלחיצה מאוד את אלכסנדר בייטלמן. אך דווקא הלחץ יצר תהליך חיובי: הוא עבר קורס דרך "קרן מעגלים", שמעניקה הכשרות על חשבון המדינה למי שעובדים במקצועות שוחקים, ומצא עבודה הרבה פחות קשה פיזית – שבה גם משלמים לו יותר. "אני מאוד מרוצה מהצעד שעשיתי", הוא אומר
בשיתוף "קרן מעגלים"
הודעה על צמצומים במקום העבודה, בטח כשאתם בגיל מבוגר יחסית, מהווים עבור רובנו בשורה רעה במיוחד ומאיימת, המבשרת על עתיד אישי ומקצועי לא ברור. אך לפעמים החיים מזמנים לנו הפתעות ומעז יוצא מתוק. כך בדיוק קרה לאלכסנדר בייטלמן (60) מנצרת עילית (נוף הגליל).
"בשנתיים וחצי האחרונות עבדתי כאיש אחזקה של מכונות דפוס בקבוצת מפעלי ברוש", הוא פותח את סיפורו, "זו עבודה פיזית קשה, הכרוכה בתנאים של חום גבוה, כמו גם בחשיפה לריחות של דיו מהדפוס. עם הזמן החלו בקבוצה בהליכי התייעלות, תוך צמצום משמעותי במספר העובדים, והרגשתי שהעבודה כבר לא יציבה, בדיוק כשאני לקראת הפנסיה. למזלי, זה היה הזמן שבו למדתי על קיומה של 'קרן מעגלים', וביקשתי לעבור קורס מקצועי דרך הקרן".
איך שמעת על "קרן מעגלים"?
"בחברה שלנו סיפרו שהם מעניקים הכשרות על חשבון המדינה למי שעובדים במקצועות שוחקים והמליצו לי לפנות אליהם. לשמחתי עמדתי בקריטריונים שלהם ובחרתי בקורס של מפעיל וכוון CNC".
מה זה בדיוק ולמה דווקא הקורס הזה?
"כיוון שכבר הייתה לי היכרות מוקדמת עם התחום. בעבר עבדתי כמפעיל וכוון CNC אך ללא הסמכה. הקורס מכשיר אותך להיות מעבד שבבים, להתמחות בתוכנה ייעודית, לומדים שרטוט ממוחשב, תהליכי ייצור, חומרי גלם ועוד. עם ההכשרה הזאת אפשר להשתלב בהרבה מקצועות. מיד כשהבחנתי בקורס הזה בטבלת ההכשרות של 'קרן מעגלים' ביקשתי לעבור אותו".
את הקורס עשה בייטלמן במשך קרוב לשנה, שלוש פעמים בשבוע, במכללת נצרת עילית. לדבריו, הקורס היה מקצועי ומעניין מאוד ותרם לו רבות במציאת העבודה החדשה, שבה הוא מחזיק כיום. "מצאתי עבודה במהירות במפעל GPI תעשיות, הנמצא בבעלות קנדית", הוא אומר בסיפוק, "השכר יותר גבוה והעבודה יותר קלה פיזית, כך שאני מאוד מרוצה מהצעד שעשיתי".
בלאל כבהא (54) מתגורר בכפר ברטעה, הנמנה על יישובי המועצה המקומית בסמ"ה. במשך 23 שנה הוא עובד בתחום האחזקה. בחמש השנים האחרונות הוא עושה זאת כעובד של החברה הכלכלית לפיתוח עמק חפר. "טרם כניסתי לתפקיד במועצת עמק חפר עבדתי כאיש אחזקה בקיבוץ משמר השרון במשך 18 שנה", הוא מספר, "עבודת איש האחזקה היא עבודה פיזית בעיקר, שכוללת בין היתר תיקוני אינסטלציה, צבע, ריצוף ותיאום עבודות מול קבלנים. את מרבית העבודות עשיתי בהתחלה בעצמי, ובהמשך הייתי מעסיק צוותי עבודה ומתנהל מול קבלנים".
לא אחת התגנבה לראשו של כבהא המחשבה כי לא יגשים את עצמו מקצועית ויישאר אך ורק איש אחזקה עד פרישתו לפנסיה. אבל אז גילה את "קרן מעגלים". "ראיתי פרסום שלהם בעיתון", הוא מספר, "ניגשתי למועצה לברר עוד על העניין והם הסבירו לי שבהתאם לגיל ולשנות הניסיון שלי, 'קרן מעגלים' תוכל לממן לי את קורס מנהלי האחזקה שבו התעניינתי".
בלאל לא בזבז זמן ופנה לקרן, ששמחה לבשר לו כי הוא אכן מתאים לה מבחינת הקריטריונים ויוכל לצאת לקורס ללא עלות מצידו. ההכשרה היוותה לדבריו הזדמנות להתקדם מבחינה ניהולית, להעשיר את הידע המקצועי שלו, להפוך להיות שותף בתהליכי קבלת ההחלטות במועצה וכמובן לקבל העלאה במשכורת בגלל הדרג המקצועי המשופר. "הקורס ארך שמונה חודשים והתקיים במכללת משלב בחיפה", הוא מציין, "הוא היה מאוד מקצועי ומעניין ולמדנו בו בין השאר נושאים כמו בטיחות בעבודה, חוקי עבודה, תכנון עבודה, ועוד. למדתי הרבה דברים שלא ידעתי והם משרתים אותי כיום במסגרת העבודה אליה קודמתי במועצה, כאב בית במספר בתי ספר. אני יודע טוב יותר כעת איך עובדים מול קבלנים, מה ההבדל בין הערכת מחיר להצעת מחיר, איך אפשר לחסוך בעלויות האחזקה, איך לנהל צוות וכיצד להתנהל מול קבלנים".
מתי סיימת את הקורס?
"לפני כשלושה חודשים, ועם סיומו קיבלתי מיידית קידום ותוספת שכר. אני מרוצה מזה מאוד".
אבל "קרן מעגלים" לא משפיעה רק על העובדים, אלא גם על הארגונים שבהם מועסקים אותם עובדים. במקרים רבים הם מגיעים חזרה לארגון עם כלים מקצועיים שעוזרים להם לשפר את איכות עבודתם ועם צורת מחשבה מתקדמת יותר.
אחד מהמעסיקים הגדולים הפועלים בשיתוף פעולה פורה עם הקרן היא תשלובת "סנו", שבה מועסקים כ-1400 עובדים. "מחלקת משאבי האנוש של 'סנו' וועד העובדים משתפים פעולה עם 'קרן מעגלים' מזה כחמש שנים. אנו רואים חשיבות מרובה בהוצאת העובדים להכשרות", אומר דוד עדוי, יו"ר ועד העובדים בחברה, "עד כה הוצאנו כ-20 עובדים להכשרות באמצעות הקרן. אנשי הקרן משקיעים, מגיעים אלינו, מדברים עם העובדים ומסבירים להם איזה קורסים מתאימים לכל אחד".
מהו פרופיל העובדים שלכם שיוצאים להכשרות?
"מדובר בעיקר על מלגזנים. זו עבודה פיזית קשה ושוחקת, הנעשית במשמרות, בתנאים של טמפרטורות משתנות, אבק ותנאים קשים נוספים. גם עובדי ניקיון אצלנו יוצאים להכשרות. נכון לעכשיו אנחנו ממליצים לעובדים שלנו לצאת לקורס ניהול מחסן ממוחשב כי העולם שלנו הופך להיות יותר ויותר טכנולוגי ומחסנאים ומלגזנים יצטרכו לשלוט בכישורים האלו בעתיד הקרוב".
כיצד הקורסים תורמים לעובדים?
"ראשית, הקורסים נותנים להם זווית חדשה ומעניינת באמצע הקריירה שלהם, מאפשרים להם לחוות דברים חדשים, ואנחנו רואים עד כמה זה משפיע על האנשים לטובה. יתרה מכך, הכשרות כמו מנעולנות יכולות לאפשר לעובדים להשלים הכנסה, או לעבוד בזה עם צאתם לפנסיה, ואנחנו שמחים על כך".
בשיתוף "קרן מעגלים"