משדרגים דירת קבלן? ממה להיזהר
רוכשי דירות מוצאים את עצמם כקהל שבוי של חברות המטבחים והמיזוג. איך ניתן להקטין עלויות, אילו שינויים כדאי לדחות לשלב שאחרי האכלוס ומדוע שווה לשקול חימום בגז? אתר "המקצוענים" עם הטיפים
מדוע יש פערי מחיר גבוהים בתחום המטבחים והמיזוג, בין דיירים שמגיעים לחברה דרך קבלן לבין דיירים שמגיעים עצמאית? פשוט מאוד: כי אפשר. רגע אחרי שחתמתם על החוזה עם הקבלן, אתם מגלים את המושג "שינויי דיירים". איך להתנהל בחוכמה ועל אילו שינויים ושדרוגים כדאי לוותר? בכתבה הקודמת, עסקנו בסקירה הכללית ובחלוקת החדרים בבית. בכתבה זו, נתמקד בתחום המטבחים, המיזוג וחימום המים בבית.
הקומבינות הכי גדולות במטבחים
אחד התחומים הכי מכעיסים הוא תחום המטבחים. במיוחד בימינו, שהמטבח הוא לב הבית, ומחובר לסלון, כך שבכל דירה, הדיירים צריכים להתאים אותו לצרכים שלהם, הן מבחינה פונקציונלית והן מבחינת העיצוב.
הבעיה: קבלנים סוגרים דיל עם שתי חברות מטבחים, וכאילו כובלים אתכם אליהן. כלומר: הקבלן מציע לכם מטבח סטנדרטי ביותר, שלא כולל כמעט שטחי אחסון ושטחי עבודה.
"בקטלוג, המטבח אולי נראה מפואר, עם דלתות בטריקה שקטה וקלאפות מלמעלה", אומרת הילה בן שאנן, מעצבת פנים העוסקת בשדרוגים בבנייה רוויה. "בפועל, כשאתה רואה מה נותנים לך, אתה מבין שזה מטבח פיצי של ברבי, שלא מתאים למשפחה פעילה. ואז, אתה קהל שבוי שלהן בשדרוגים".
לדברי בן שאנן, "כל שינוי שתרצו לבצע יעלה לכם ביוקר, כי חברות המטבחים מרוויחות בדיוק משינויי הדיירים. היחס שתקבלו במרבית החברות האלה הוא הרבה פחות טוב מאשר אם תזמינו מטבח עצמאית ולא דרך קבלן. כך גם המחיר. ברגע שאתה לקוח שבוי, אין לחברה אינטרס לצאת מגדרה כדי לרצות אותך. התכנון הרבה פחות מדויק, ויש הרבה פחות גמישות לשינויים".
ומה יקרה אם הדיירים אומרים לקבלן שאתם רוצים להזמין מטבח עצמאית?
בן שאנן: "ראשית, הזיכוי שתקבלו יהיה נמוך ומגוחך (במקרים מסוימים, זיכוי של כ-8,000 שקל, שלא מספיק לשום מטבח ראוי). שנית, הקבלן יסכים לכם להתקין את המטבח רק לאחר קבלת המפתח".
"ועדיין, בחישוב כולל הרבה יותר משתלם לקבל זיכוי מהקבלן ולהתקין את המטבח שבוע אחרי הכניסה לדירה", מוסיפה בן שאנן. "זאת, משום שמדובר בחיסכון שבקלות יכול להגיע בחישוב כולל ל-12 עד 15 אלף שקל. בנוסף, אם משכילים לעשות זאת לפני החתימה על החוזה, ניתן להשיג זיכוי גבוה יותר מהקבלן, עבור המטבח".
לדעת אסי אבני, שמאי מקרקעין באתר "המקצוענים", כלל האצבע צריך להיות כזה: "אם התעריפים שגובות החברות מטעם הקבלן גבוהים בצורה משמעותית מאשר חברת מטבחים מתחרה, שווה ללכת עצמאית לחברת מטבחים מטעמכם.
"לעומת זאת, אם הפערים לא גבוהים, עדיף להישאר עם ספק של הקבלן. הסיבה העיקרית, היא שאתה מסכן את האחריות על הדירה. כלומר, ברגע שבעלי מקצוע חיצוניים נכנסים לדירה להתקין התקנה מורכבת כמו מטבח, הם יכולים לפגוע בצנרת מים, חשמל או גז. ואז, אתה בבעיה ומתחילה מלחמת 'אחריות'. שלא לדבר על נזקים למשקופים, לקירות ולריצוף, במהלך ההתקנה.
"אני באופן אישי, נכנעתי ושדרגתי מטבח אצל הספק של הקבלן, אבל לא לכולם זו הבחירה המתאימה. זה גם מאוד תלוי מיהי חברת המטבחים, לאיזה סטנדרט אתה מצפה, ומהי חווית הלקוח שם".
צורת המטבח: האם יש בו מספיק שטחי אחסון?
"הנטייה של חברות המטבחים היא לשכנע את בעלי הדירות לעשות מטבח בצורת האות ח' או ר'. הן לא אוהבות מטבחים מקבילים", אומרת בן שאנן. "הקבלנים משאירים מעין גומחה קטנה למטבח צפוף, בעוד שבקלות ניתן לצאת עם המטבח לכיוון הסלון, ולאפשר לאזור שהוא מאוד פעיל ביומיום להיות מרווח ונוח".
"היתרון הגדול הוא שבמטבח בצורת מקבילים, כמעט ואין שטחים מתים. זה מתאים כמעט לכל סוגי הדירות, אם עושים את התכנון מראש. מטבח כזה מאפשר ריבוי של מקומות אחסון ומאפשר לכמה אנשים לעבוד במקביל במטבח, אם מרווחים מספיק את ה'סטריפים' (קווי המטבח). אני ממליצה על מרווח של בין מטר ל-1.30 מטר, בהתאם לגודל המטבח".
אל תחסכו בערבות על המקדמה ששילמתם למטבח
מטבח הוא הוצאה משמעותית ביחס לשאר ההוצאות בעיצוב הדירה. "חברות המטבחים דורשות שתשלמו להן מראש 20-30 אחוז מעלות המטבח, בשלב הראשוני", אומרת בן שאנן. "הבעיה היא שהמטבח מיוצר רק כשנה וחצי לאחר שאתם משלמים, ועם כל מה שאנו שומעים על ענף המטבחים ועל חוסר היציבות שבו, מומלץ בחום לדרוש ערבות בנקאית. אמנם היא על חשבון הלקוח, אבל מדובר בכמה מאות שקלים שבהחלט יעניקו לכם שקט נפשי, ויבטיחו לכם שלא תפסידו את הכסף ששילמתם".
מיזוג: להשקיע רק בתשתית או לקנות את המזגנים ולהתקין אותם מראש?
גם בתחום המיזוג הדיירים מאוד כבולים ליזם של הבניין. זאת, משום שהוא לא נותן לאף בעל מקצוע מטעם הדיירים, להיכנס לשטח הבניין, לפני קבלת המפתח. הוא מאפשר התקנת מזגנים רק על-ידי אחד משני בעלי מקצוע שהוא עובד איתם.
"אם הדיירים רוצים לבחור בבעל מקצוע אחר, ולרוב זול יותר, מטעמם, הם נאלצים להתקין את המזגן רק לאחר האכלוס", אומרת בן שאנן. "למשל, עבור דמפר (פתח אוורור לתוך אחד החדרים), הקבלן גובה 850 שקל, כשאם פונים עצמאית לבעלי מקצוע, ניתן להשיג גם דמפר טוב ב-500 שקל".
לדבריה, "הפתרון שהוא לא אידיאלי, אבל הרע במיעוטו, הוא לבצע רק את הכנות התשתית של המיזוג לפני הכניסה לדירה. כלומר, לדאוג לחיבורים לחשמל, לאינסטלציה ולגז של המזגן. את רכישת המזגנים ואת ההתקנה שלהם, משתלם יותר לעשות לאחר קבלת המפתח".
היזם בדרך-כלל מספק רק הכנה של מיני מרכזי לדירה. כלומר, דואג לנקודת כוח תלת-פאזי במסתור הכביסה, וכן לניקוז במסתור הכביסה שהצינורות שלו יוצאים מחדר הרחצה הראשי של הבית. ואולם, רבים מעוניינים שבחדרי השינה יהיה מזגן עילי, ולא מיני-מרכזי.
בן שאנן: "בשביל זה, שווה לשלם את תוספת הכנת התשתית למזגנים עיליים (הכנה של ניקוז וחיבור לחשמל), למרות שהתעריף שלו הוא מעט גבוה יותר. זאת, משום שאם עושים זאת לאחר קבלת המפתח, צריך להעביר את הצינורות דרך הגבס ולא דרך הקירות, ואז זה יוצא פרוביזורי והרבה פחות מקצועי, מאשר אם זה נעשה מראש דרך הקבלן".
מדוע לא לרכוש את המזגנים מראש, אלא רק בסמוך למעבר לדירה?
בן שאנן: "אין סיבה לרכוש את המזגן שנתיים לפני המעבר, שכן הדגמים משתנים והמחירים יורדים. כלומר, תמורת הכסף שאתם משלמים, תוכלו לקבל דגם חדשני ומשתלם יותר, בסמוך להתקנה שלו".
חימום מים בגז: כדאי להוסיף בשלב התשתיות, אחרת יעלה יותר וכרוך בקדיחה בקירות
דיירים רבים מתחרטים על כך שלא ידעו על האפשרות להוסיף מראש תשתית למערכת חימום מים בגז, ואז כשהם כבר רוצים להוסיף, עלות השינויים גבוהה משמעותית, מאשר אם היו סוגרים זאת מראש.
"למרות שישראל היא מדינה חמה, ובהחלט ניתן ליהנות מחימום המים באמצעות השמש, לא בכל המגדלים זה אכן המצב", אומרת בן שאנן. "אם דייר גר בקומה חמישית מתוך 13 קומות, והקולטים ממוקמים בקומה ה-13, הסיכוי שיהיו לי מים חמים מאוד נמוך".
לדבריה, "חימום בגז, מאפשר שיפור משמעותי באורח החיים וגם משביח את הנכס. משפחה עם כמה ילדים, שצריכה לתזמן את המקלחות ולדאוג שלכולם יישארו מים חמים, תמורת סכום זניח של הכנת תשתיות, יכולה לשפר משמעותית את ההתנהלות בבית".
עוד כתבות בנושא:
כך תתמודדו עם ליקויים לאחר שיפוץ
הכל על התקנת והחלפת דוד שמש
הצפה בבית: המדריך לעזרה ראשונה
באיזה סכום מדובר?"כל נקודת גז, עולה אצל הקבלן בין 1,200 ל-2,000 שקל", אומרת בן שאנן. "עלות המכשיר עצמו היא כ-4,000 שקל, הוצאה חד-פעמית, שמחלוקת למספר גדול של תשלומים, ומופיעה בחשבון הגז. בחישוב כולל, עלויות השימוש נמוכות יותר מאשר הסקת המים באמצעות דוד חשמל.
"הבעיה היחידה היא, שכדי לקבל טופס 4 ולעמוד בתקנים, בעלי הדירות מחויבים לשלם גם על מערכת דוד שמש וחשמל", מוסיפה בן שאנן. "זו בבחינת הוצאה מיותרת, עבור מי שבנוסף מתכוון להתקין מערכת חימום בגז, אך עדיין נכון להשקיע בשתי המערכות. הסיבה: תחזוקה של דוד היא הרבה יותר גבוהה. אחת לכמה שנים צריך להחליף את הדוד, יש עלויות של ניקוי מאבנית וניקוי קולטים, ולאורך השנים, מדובר באלפי שקלים. לעומת זאת, עלויות התחזוקה של מערכת חימום מים בגז הן אפסיות".
מה קורה אם מוסיפים את מערכת החימום בגז לאחר המעבר לדירה?
בן שאנן: "אחרי המעבר, זה כרוך בעלויות גבוהות יותר של התקנה, בקדיחה בתוך הקירות לצורך העברת צנרת גז ותשתית חשמל. מדובר בתוספת של כ-40 אחוז במחיר, אם לא דואגים לכך מראש. במקום כ-5 אלף שקל, משלמים כ-8 אלף שקל".
צריכים שמאי מקרקעין? לחצו כאן
ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"