שווה להשקיע? שינויי דיירים שמשתלם לעשות
האם כדאי לבטל שירותי אורחים? מדוע חשוב להוסיף דלת בחדר הממ"ד, ומה לגבי החנייה והמחסן? רגע לפני שאתם חותמים ואז מתחרטים שלא ידעתם לפני, אתר "המקצוענים" עם הטיפים
אין דבר מעצבן יותר מאשר לגלות שהשכנים שלכם לבניין הצליחו יותר במשא ומתן עם הקבלן, ודאגו לעשות שינויי דיירים, שלכם עולים כעת ביוקר. חנייה, מחסן, שירותי אורחים, חדר ממ"ד – אלו הם רק חלק מהדברים שכדאי להתייחס אליהם מראש. בכתבה הראשונה בסדרה פירטנו על חלוקת החדרים בדירת קבלן. בכתבה השנייה, הרחבנו על מטבחים, מיזוג וחימום בגז. בכתבה זו, טיפים נוספים לשינויי דיירים מומלצים.
חנייה: אומרים שיש הגרלה, אבל ניתן להתמקח
מסתבר שגם עניין החנייה בבניין נתון למיקוח. "מי שמתעקש, ומכניס זאת כתנאי למשא ומתן, יכול להשיג חנייה מקורה, קרובה יותר לכניסה, מרווחת ונוחה יותר לשימוש יומיומי", אומרת הילה בן שאנן, מעצבת פנים, העוסקת בשדרוגים בבנייה רוויה. "כך גם לגבי מספר מקומות החנייה. יש כאלה שמצליחים להשיג שתי חניות לפני החתימה על החוזה".
"ההמלצה שלי היא לא לוותר על חניה אחת לפחות, שכן זה פוגע משמעותית בשווי הנכס", אומר אסי אבני, שמאי מקרקעין באתר "המקצוענים". "לגבי חנייה שנייה, צריך לדעת שהמחיר שלה אמור להיות משמעותית נמוך מאשר החנייה. כלומר, אם עלות החנייה הראשונה היא 50 אלף שקל, עלות החנייה השנייה לא אמורה להיות יותר מ-30 אלף שקל. כמו כן, חשוב לשים לב שחנייה עוקבת (ששני רכבים חוסמים אחד את השני, וחונים אחד לפני השני), אמורה לעלות פחות מאשר שתי חניות נפרדות".
מחסן: שאלו את השאלות הנכונות לגביו
אם הצלחתם להוציא גם מחסן, לפני הרכישה, חסכתם סכום לא מבוטל. בעידן שבו הדירות הולכות ומתכווצות, החדרים קטנים ויש מעט מאוד שטחי אחסון, מחסן הוא שדרוג משמעותי שמשביח את הנכס.
"לגבי מיקום המחסן, הרי שיש שתי אפשרויות: האחת, חנייה שמקבילה לכניסה לדירה, שהיא הרבה יותר נגישה ונוחה לשימוש. השנייה, בקומה מינוס אחד", מסביר אבני.
"ברגע שנגמרים המחסנים, לא ניתן לקנות יותר", מוסיף דורון ברינקר, שמאי מקרקעין באתר "המקצוענים". "לכן, אם מתלבטים כדאי להשקיע במחסן לדעתי. החישוב של עלות מחסן הוא כ-30 אחוז משווי של מטר מרובע של הדירה, שזה לרוב יוצא בסביבות 50-70 אלף שקל".
עד כמה זה היעדר מחסן פוגע בשווי הנכס?
ברינקר: "זה לא פוגע בשווי, אבל אם יש לי שתי דירות שלאחת יש מחסן ולשנייה אין, הדירה עם המחסן תימכר מהר יותר".
אך לא רק עניין מיקום המחסן הוא דבר שכדאי לקחת מראש בחשבון, אלא יש עוד מספר דברים נוספים. "למשל, לשאלה אם עוברת צנרת בתוכו או לא, יש חשיבות בהמשך, כשתצטרכו לקדוח חורים בקיר, בכדי לתלות מדפים", מציינת בן שאנן. "לצורה של המחסן, תהיה משמעות מבחינת שטחי האחסון והשטחים המתים שיהיו בו. במקרה זה, מחסן ארוך וצר יהיה פחות אפקטיבי מחסן מרובע, שבו נרוויח ארבע קירות".
ודבר נוסף: צריך לזכור גם לבקש להוסיף נקודת חשמל במחסן. בן שאנן: "אחרת, אם תרצו להטעין מקדחה, או לחבר כל מכשיר חשמלי לנקודת חשמל, תגלו שזה לא אפשרי, והמחסן יהיה הרבה פחות שמיש".
חדר ממ"ד: לבטיחות ילדיכם, התקינו דלת כפולה
"דלת הממ"ד מאוד כבדה ומסוכנת, בייחוד לילדים", אומרת בן שאנן. "כבר קרו לא מעט מקרים מצערים של פגיעות באצבעות כפות-הידיים שלהם. כדי לא לסכן אותם, אני מאוד ממליצה על משקוף כפול עם דלת פנימית נוספת.
"כלומר, לשימוש יומיומי, יש דלת רגילה שנפתחת פנימה, ואילו בחוץ יש דלת רגילה שביום שהילדים לא משתמשים בה. זו הוצאה חשובה מאוד לדעתי, שכן הבטיחות ונוחות השימוש לפני הכל, בייחוד כשמדובר בילדים קטנים שלא מבינים את המשמעות ואת הסכנה של טריקת דלת כבדה כמו דלת הממ"ד".
תדאגו לתוספת של חדר ארונות בסוויטת ההורים: "בבנייה החדשה, בדירות הקבלן מפסיקים לספק חדר ארונות בחדר ההורים", אומרת בן שאנן. "ואז, נאלצים להכניס לחדר השינה ארון רגיל, שגונב שטח רב מהחדר. לכן, לפני שנכנסים לתהליך הקנייה, כדאי לקחת זאת בחשבון ולא להסתנוור מתוך להט לרכוש דירה. דיירים רבים גילו זאת רק לאחר שלב החתימה, והתאכזבו לגלות שיאלצו להצטופף בחדר שינה קטן במיוחד. לכן, כדאי לקחת ברצינות את מספר המטרים הרובעים של חדר השינה, כחלק משיקולי הכדאיות של הדירה. אם לא ניתן לשנות בקלות את חלוקת החדרים, ולהגדיל אותו, אולי שווה לוותר על הדירה".
גודל המקלחון: מתלבטים? הגדילו, כדי למנוע שיפוץ עתידי מיותר
"הבנייה החדשה מונעת בעיקר משיקולי רווח. לכן, גודל המקלחון בחדר הרחצה של ההורים קטן במיוחד (80 סמ"ר)", מציינת בן שאנן. "רובנו לא יכולים ליהנות ממקלחת טובה בגודל שכזה, ונאלצים להגדיל את המקלחון על חשבוננו. אם עדיין לא חתמנו על החוזה, חובה להכניס סעיף לפיו המקלחון יהיה גדול יותר. זה משביח משמעותית את הנכס".
אם כבר חתמנו על חוזה, בכל מקרה כדאי לשקול בחיוב להשקיע כסף ולהגדיל אותו. בן שאנן: "שיפוץ המקלחת אינו כרוך בסכום זניח, ומדובר בכאב ראש גדול. לכן, שווה לשלם עבור תוספת זו, גם אם היא בתעריף לא הוגן, שכן בסופו של דבר זה משביח את הנכס שלכם".
בדקו מראש היכן ימוקמו הספרינקלרים בדירה: אם הבניין כולל מעל תשע קומות, הוא נקרא מגדל והוא מחייב את הקבלן בהתקנת ספרינקלרים (מתזי כיבוי אש). בן שאנן: "מומלץ לבדוק היכן הם ממוקמים בדירה, שכן לעתים הם ממוקמים במרכז הסלון. ואז, כדי להזיז אותם, צריך להוציא אישורים ולשלם הרבה מאוד כסף ולעבור התעסקות בירוקרטית מתישה".
עוד כתבות בנושא:
כך תתמודדו עם ליקויים לאחר שיפוץ
הכל על התקנת והחלפת דוד שמשהצפה בבית: המדריך לעזרה ראשונה
שירותי אורחים: חובה או בזבוז שטח נדל"ני יקר?
בדירות הקבלן, ברירת המחדל היא שירותי אורחים. המגמה כיום היא לבטל אותם בבתים שאין בהם באמת צורך. "הדיירים צריכים לשאול את עצמם כמה הם כבר מארחים, את מי, והאם חדר הרחצה הכללי שלא הבית לא יכול להספיק", ממליצה בן שאנן. "אם מארחים לעתים רחוקות, ובעיקר את קרובי המשפחה, לא בטוח ששווה לבזבז שטח יקר על שירותי אורחים. ההפסד הוא בהקטנת שטח הסלון, בדרך-כלל, וכן מצריך תחזוקה של שלושה חדרי שירותים".
לדבריה, "ניתן לשנות את חלוקת החדרים גם כדאי לגנוב מעט משטח הסלון ולייצר פינת משחקים, שתהיה הרבה יותר שימושית מאשר שירותי אורחים. ניתן להוריד את גובה הקירות לגובה של מטר עשרים, ולהשאיר את כל הצעצועים והבלגאן במעין חדר משחקים קטן, במקום שיפוזרו בסלון.
"בהמשך, חדר המשחקים יכול להפוך לחדר עבודה עם מחשב. פינה זו תהיה הרבה יותר נוחה ושימושים מאשר פינת המחשב הממוקמת במסדרון באמצע הבית.
"אפשרות אחרת היא להפוך פינה זו למחסן, שלרוב יהיה יותר שימוש לדיירי הבית מאשר שירותי אורחים. ניתן לגלוש איתו מעט אל תוך שטח הפרוזדור, ולהרוויח מחסן שיהיה מספיק מרווח ונוח לתמרון ולאחסון".
צריכים שמאי מקרקעין? לחצו כאן
ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"