כתב אישום נגד שופרסל: הזמינה שירותי כ"א מקבלן ללא רישיון
משרד העבודה והרווחה הגיש כתב אישום גם נגד חברת "שירות ותפעול מעל כולם בע"מ", בגין פעילותה כחברת כח אדם בלי שיש ברשותה רישיון לכך. החוק קובע עונש פלילי גם על מזמין השירות המתקשר עם חברה שעובדת ללא רישיון, במטרה ליצור הרתעה
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
רשת הפארם ממשיכה להכביד על שופרסל; ירידה של 2.5% במכירות Be
הלוואות במקום עגבניות: שופרסל מחזירה את ההלוואות למדפים
שופרסל מול סופר-פארם: תחרות הפארמים עולה על טיסה
במקביל, הוגש גם כתב אישום נגד "שירות ותפעול מעל כולם בע"מ" ומנהליה הפעילים החבים בפיקוח נושאי משרה, בגין פעילות כחברת כח אדם ללא רישיון ובגין ניכוי סכומים משכרם של עובדים עבור דמי ביטוח רפואי בשיעור העולה על הסכום שנקבע בתקנות, בניגוד לחוק עובדים זרים.
חוק העסקת עובדים על ידי קבלן כוח אדם קובע כי קבלני כוח אדם וכן ספקי שירות בתחומי השמירה והניקיון, מחויבים בקבלת רישיון ממינהל הסדרה ואכיפה. קבלת הרישיון מותנת בבדיקת הרקע ואופן ההתנהלות של החברה ומנהליה, במטרה לאפשר למינהל לפקח על העסקת העובדים בחברה ועל קיום זכויותיהם הסוציאליות.
החוק קובע עונש פלילי לא רק על קבלן שירות המספק שירותים ללא רישיון, אלא גם על מזמין שירות המתקשר עם חברה שעובדת ללא רישיון. זאת במטרה ליצור הרתעה ביחס לעצם ההתקשרות עם הגורם הלא מורשה ולהגביר את כלי האכיפה ביחס לעובדי חברות הקבלן המשויכים, על פי רוב, לאוכלוסיות מוחלשות.
הסנקציות בגין עבירה של התקשרות עם קבלן חסר רישיון עומדות על קנס בגובה 14,400 שקל, וכן 14,400 שקל בעבור כל עובד שמזמין השירות קיבל מהקבלן חסר הרישיון. הקנס שניתן להשית על נושא משרה שלא פיקח או לא עשה כל מה שניתן כדי למניעת עבירות עומד על 29,200 שקל.
מגבירים את האכיפה
כתב אישום זה מצטרף לכתב אישום נוסף שהוגש נגד החברה לפני כחודשיים ושבגינו השית בית הדין לעבודה קנס בסך 252 אלף שקל על החברה. זאת בגין העסקת 63 עובדים למעלה מ-12 שעות ביום, בשעות נוספות מעבר למותר בחוק שעות עבודה ומנוחה.
במקביל לכך, הלשכה המשפטית במשרד הגישה לאחרונה שני כתבי אישום נוספים נגד חברות שעסקו במתן שירותי כח אדם ללא רישיון ממשרד העבודה: "סאבר אבו מדיעם" ו"א.צ להב שירותי כח אדם תיווך בעבודות והסעות בע"מ", וכן נגד החברות שהזמינו מהן שירות: "בירכת העוף" ו"אלפואד שירותי כוח אדם בע"מ.
פעילויות אלו בוצעו בהמשך להגברת האכיפה של המשרד נגד מזמינות שירות בתחום כח אדם שהתקשרו עם קבלני כח אדם ללא רישיון כחוק, כאשר במסגרת זו נפתחו עשרות תיקי חקירה והוגשו כתבי אישום במהלך השנה האחרונה. הסכום הכולל של הקנסות במסגרת גזרי הדין שניתנו על עבירות לחוק קבלני כח אדם עומד עד כה על כמעט 3.5 מיליון שקל.
מנהל אגף אכיפה פלילית במינהל הסדרה ואכיפה, איל אסף, מסר כי "קבלני כוח אדם וקבלני שירותים בתחומי האבטחה והניקיון הם מעסיקים של עובדים עם כוח מיקוח מוגבל ולכן קיימת חשיבות מוגברת שמעסיקים אלו יפוקחו ותתבצע אכיפה ביחס אליהם. גם למזמין השירות - על אף שאיננו המעסיק הישיר של העובד - האחריות על פי חוק לשמירת זכויות העובדים. על מזמיני השירות לוודא כי לקבלני כוח האדם איתם הם מתקשרים יש רישיונות כחוק, אחרת גם הם חשופים לכתבי אישום ולקנסות כפי שקובע החוק".
עו"ד גלי לוי, התובעת הראשית במשרד, ציינה כי מאחר שמדובר בעבירות שנאכפות במסלול הפלילי בלבד, הדבר מעיד על החומרה שמייחס המחוקק לעבירות אלה. "המדובר בפעילות בעלת משמעות והשלכות על שוק העבודה שהסדרתה נקבעה בחוק.
"הליכים פליליים ננקטים גם כנגד החברות וגם כנגד נושאי משרה, ואנו פועלים בנחישות למנוע ניסיונות לחמוק ממשטר הרישוי הקבוע בחוק. לכן על מי שרוצה להימנע מחשיפה להליכים פליליים, הן קבלנים והן מי שמקבל שירותים מקבלנים, לבדוק באתר משרדנו אם המדובר בקבלן מורשה. זאת, ביחס לתחומים בהם נדרש רישיון - תחום כוח האדם, תחום הניקיון, תחום השמירה והאבטחה וביחס למפעילי עגורני צריח".