המסעדנים נגד מע"מ על הטיפים: "סחרור כלכלי שמושת עלינו"
לאחר שלא הגיעו להסכמות בין רשות המיסים לנציגי המסעדנים בסוגיית המע"מ על הטיפים, מתכננים המסעדנים להגיש בג"ץ נגד המדינה. תומר מור, מעמותת מסעדנים חזקים ביחד: "רשות המיסים צריכה להסתכל על המכלול ולהגיד האם סגירת עסקים זו מגמה שהמדינה רוצה לעודד, כי זו תהיה התוצאה של הטלת עוד ועוד מיסים"
טיפים למלצרים יחשבו כהכנסת העסק וישולמו כשכר עבודה
מסתמן: הטיפים למלצרים יחויבו גם בתשלום מע"מ
מע"מ על הטיפים: רשות המיסים שותקת אבל מאשימה את המסעדנים
ברבעון הראשון של שנת 2018 קבע בית הדין הארצי לעבודה כי הטיפים שמקבלים מלצרים ייחשבו כשכר עבודה, ומשכך על המעסיק להפריש מהטיפים כספים לביטוח לאומי ולפנסיה כחלק מתנאי ההעסקה להם זכאים המלצרים. בדרך, גם רשות המיסים הודיעה כי תגבה מע"מ על הטיפים מכיוון שהם נכנסים, בעקבות הפסיקה, לקופת העסק ולמעשה הופכים להכנסה נוספת של המעסיק.
באותה העת ניהלו המסעדנים, המאוגדים בעמותת "מסעדנים חזקים ביחד", מאבק נגד שר האוצר משה כחלון בגין רגולציות וקשיים על ענף המסעדנות, ורשות המיסים הודיעה כי היא דוחה את תשלום המע"מ על הטיפים בשלושה חודשים. לאחר מכן דחתה רשות המיסים את החלת התשלום עד סוף 2019.
בפגישה שהתקיימה בתחילת השבוע ברשות המיסים השתתפו בין היתר ירון גינדי, נשיא לשכת יועצי המס, עו"ד עמית גרוס ממשרד דורון, טיקוצקי, עמית גרוס ושות' המייצג את המסעדנים, תומר מור העומד בראש עמותת מסעדנים חזקים ביחד, ושי ברמן מנכ"ל איגוד המסעדות.
בפגישה ניסו הצדדים להגיע להבנות בנוגע לסוגיית המסוי על הטיפים כאשר רשות המיסים הציעה שתי חלופות: החלת המע"מ על טיפים רטרואקטיבית מ-2019, או בכפוף להבנות בין הרשות למסעדנים, תוותר הרשות על התשלום לשנת 2019 אך תחל לגבות אותו בינואר 2020, כאשר הרשות תגבה מע"מ על שכר המינימום שמשלם המעסיק למלצר לשעת עבודה כפול מספר השעות שעובד המלצר, וכן מהטיפים שהמעביד מפריש מהם גם להטבות סוציאליות.
"בממוצע המע"מ שנדרש בית העסק לשלם לרשות המיסים על הטיפים יכול להגיע לכ-11 שקל על כל שעת עבודה של מלצר או ברמן (התשלום על שעת עבודה עומד על 29 שקל). את זה יש להכפיל במאות ואלפי שעות עבודה של מלצר או ברמן", מסר מור. "ההוצאה הנוספת הזו לכל מסעדן יכולה להסתכם בתשלום עודף של 5,000-10,000 שקל בחודש. זה בנוסף להוצאות הקיימות וכל זה מגיע בתקופה שהמסעדות בנסיגה, שהרווחים נשחקים בגלל העלאת שכר המינימום והיטל עובדים זרים, בגלל חוק הפקדון, בשל פסיקת הטיפים, ובזמן שיש מחסור בכח עבודה של עובדי מטבח. גם כך, בעקבות הפסיקה שהפכה את המלצרות למקצוע העבודה פחות רווחית גם למלצרים עצמם. אנחנו נקלעים לעוד סחרור כלכלי שמושת על המסעדנים, שלא בצדק".
"אין שום חוק שמחייב להטיל מע"מ על טיפים. זה וולונטרי ולא נעשה בחקיקה" הוסיף מור. "היה וירצו לשנות את זה, יש לבוא בפתרון רחב. 72 שנה המדינה לא נתנה דעתה בחקיקה בנוגע לענף ההסעדה, אז עכשיו הם עושים את זה בשיטת הסלמי. חותכים אותנו כל פעם עוד קצת. ראוי שרשות המיסים תבחן את ההטלה של המע"מ. היא לא באמת שואלת אותנו. היא הריבון שמחליט מה לעשות. היא צריכה להסתכל על המכלול ולהגיד האם סגירת עסקים זו מגמה שהמדינה רוצה לעודד, כי זו תהיה התוצאה של הטלת עוד ועוד מיסים".
בתל אביב לבדה נסגרו מעל 800 בתי עסק בתחום המזון וההסעדה בשנת 2018. נכון לשנת 2019 פועלים בתל אביב 5,282 בתי עסק מתחום ההסעדה, בעוד שב-2017 היו בעיר 6,026 בתי עסק. "ההפחתה הזו לא מגיעה בחלל ריק", אומר מור. "תהיה לזה השפעה ישירה על תיירות החוץ, על המודל העסקי במסעדות שמשתנה משירות מלא לשירות עצמי, על צמצום המשרות הסטודנטיאליות למלצרים, ופגיעה בתחום נותני השירותים והספקים. אנחנו מזהים מגמה של האטה משמעתית בתעשייה".