"הרגשתי שאני דועך"
בגיל 57, אחרי שנים ארוכות בעבודה פיזית שוחקת במפעל, במשמרות ובחום כבד שבוקע מהמכונות, רמי מועלם הרגיש שאינו יכול עוד. הוא כבר עמד להתפטר ולצאת למסלול לא נודע, כשגילה לפתע את "קרן מעגלים" שמסייעת בדיוק לאנשים כמוהו. בזכות הקורס שעבר דרך הקרן הוא מצא עבודה חדשה. "אני מרוצה מהעבודה החדשה, הם מרוצים ממני, כולם מנצחים", הוא מספר
בשיתוף "קרן מעגלים"
משמרות ליליות ארוכות שלא מאפשרות שינה נורמלית; תנאי עבודה מורכבים הכוללים חום ממכונות שמגיע לעיתים עד 300 מעלות; קושי פיזי הנובע משעות ארוכות על הרגליים - כל אלה אפיינו את עבודתו של רמי מועלם (57) כמפעיל מכונה באחד ממפעלי התעשייה באזור הצפון.
מועלם, תושב המושב שאר ישוב בגליל העליון, הרגיש לאחר 12 שנים במפעל שהוא לא מסוגל לעבוד יותר בתנאים הלא פשוטים האלה וכבר חשב להתפטר, למרות החשש מעתיד תעסוקתי לא ברור, במיוחד עבור אדם שכבר עבר את גיל חמישים.
"העבודה כמפעיל מכונה, עבודה פיזית קשה שמתבצעת במשמרות, כבר לא התאימה לגילי", הוא מודה, "ככל שעברו הימים הרגשתי כיצד אני דועך והופך עייף יותר ויותר. למרבה המזל שמעתי באותה תקופה על 'קרן מעגלים'. כשהבנתי שהיא נועדה לסייע לאנשים בעבודות שוחקות לעשות הסבה מקצועית ולעבור לעבודה קלה יותר, שמתאימה לגילם, אמרתי לעצמי: 'זה בדיוק אני. הם מדברים עליי'".
קיבלת תשובה מהירה מהקרן?
"מאוד. הליך הבדיקה שנועד לוודא שאני עומד בקריטריונים היה מהיר מאוד. אחר כך, תוך שבוע בלבד מרגע שבחרתי לעבור קורס מקצועי של חשמלאי מוסמך, כבר קיבלתי תשובה חיובית וממש במהרה התחלתי ללמוד. בחרתי דווקא בקורס הזה כי הייתה לי השכלה מוקדמת מתחום החשמל ומיזוג האוויר, כך שחשבתי שגם אם לא אמצא עבודה כשכיר בתור חשמלאי אוכל לפתוח בעזרת התעודה עסק עצמאי".
היכן התקיים הקורס?
"בקיבוץ דן. הוא הועבר על ידי מרצי חברת "כרמל בטיחות'. הקורס היה מקצועי מאוד. למדנו בו בין היתר את תורת החשמל, חשמל מעשי, חשמל מכונות ועוד. עם קבלת התעודה המקצועית ניסו למצוא עבורי במפעל תפקיד חלופי, שבו אוכל לתרום מהכשרתי החדשה ולהימנע מהמשמרות הקשות והמתישות, אך לא הצליחו למצוא תפקיד כזה עבורי - ועזבתי".
ואז מה עשית?
"התחלתי לשלוח קורות חיים לחברות וארגונים שונים בתקווה שאמצא משהו באזור. לשמחתי התקשרו אליי מקניון נחמיה בקריית שמונה והתקבלתי לעבודה כאיש האחזקה הראשי של הקניון".
אתה מרוצה מהשינוי?
"מאוד. אם בעבר הייתי עובד במשמרות ליליות קשות עם תנאים פיזיים קשים, הרי שהיום יש לי שעות עבודה סדירות מהבוקר עד אחר הצהריים. כמו שאני מרוצה מהמעסיק החדש, כך אני חש שהם מרוצים ממני כי אני בא עם ניסיון משולב של חשמל, בנייה, אינסטלציה ועוד, כך שאני מספק לקניון שירות מעטפת כולל כאיש אחזקה ראשי. זה מצב שבו כולם מנצחים".
גם אצל אופיר כהן (45), שעמד בקריטריונים של "קרן מעגלים" מאחר שעבד למעלה מ-20 שנים בעבודה שוחקת, הגיעה הקרן בתקופה שבה נזקק לה מאוד. הוא מתגורר בגבעת זאב ועובד בחברת הציוד הביטחוני הישראלית "רוקר" מבית BAE סיסטמס האמריקאית. בראשית הדרך עבד בחברה כמרכיב, ולימים עבר לתפקיד מפעיל מכונות, תפקידים שבם יש שחיקה פיזית רבה. "לאחר שנים בחברה ובתחום בכלל ביקשתי להתקדם ולהתפתח ולהפוך למנהל", הוא מספר, "ולכן, כאשר שמעתי על 'קרן מעגלים', החלטתי לצאת ללמוד דרכה. בחרתי בקורס מנהלי אחזקה בכירים במבנים ובמערכות".
איך שמעת על הקרן?
"דרך קולגה למקצוע, שהמליץ לי לעשות את הצעד הזה. הקורס התקיים במכללת "משלב" בתל אביב, פעם בשבוע במשך כשנה. הוא היה מעניין מאוד ותרם לי רבות מקצועית. בין היתר עסקנו בו בנושאים כגון ניהול עובדים, ניהול תחזוקה, ניהול מעקבים, ביצוע מצגות ועוד".
כיצד הקורס השפיע על הקריירה שלך?
"בזכות לימודיי בקרן קודמתי לתפקיד מנהל קו מכונות במפעל. מדובר על מכונות שמרכיבות רכיבים על גבי מעגלים אלקטרוניים המשמשים לצרכי התעשיות הביטחוניות, כך שיש גם סיפוק אישי מהעבודה החשובה. יתרה מכך, העבודה שלי כיום פחות פיזית, אני אחראי על עבודתם של מספר עובדים ושכרי עלה בהתאם, כך שאני מאוד מרוצה".
בדומה לאופיר, גם אצל רפי ביטון (51) מראשון לציון שימשה ההכשרה דרך "קרן מעגלים" כמקפצה לתפקיד ניהולי עם שכר ותנאים טובים יותר. הוא עבד בחברת "לסיכו" במשך שמונה שנים כמחסנאי, ולפני כשנתיים יצא לקורס ניהול רכש ולוגיסטיקה דרך "קרן מעגלים". את הקרן הוא גילה דרך פרסומי מכללת "משלב", שבה עבר קורס אחר בעבר. "בעבר למדתי במכללה קורס של ניהול מחסן ממוחשב. כחלק מהפרסומים השוטפים שאני מקבל מהם התוועדתי לאופציית ההכשרות של 'קרן מעגלים'. בחרתי בקורס של ניהול רכש ולוגיסטיקה כי יש לו זיקה ישירה לתחום העיסוק שלי כמחסנאי בחברה. ראוי לציין כי מקום העבודה שלי מאוד תומך ביציאת עובדים ללימודים תוך כדי עבודה, ומגיעה להם על כך מילה טובה".
מה לומדים בקורס הזה?
"בין היתר נושאים כמו מערכת ERP, ניהול ספקים, לקוחות, תוכנות מחשב. אלו כלים שעוזרים ומסייעים לי יום יום בתפקידי".
כיצד ההכשרה הזאת השפיעה עליך?
"בתום לימודיי קודמתי לתפקיד מנהל מחסן, התפקיד שאליו שאפתי מלכתחילה, ואני מאוד שמח על כך. כחלק מתפקידי הנוכחי אני מהווה מעין חוליה מקשרת בין הפרויקטים השונים של החברה, כך שאם לטובת פרויקט מסוים נרכשו ציוד או כלים מסוימים, התפקיד שלי הוא לידע את כלל מנהלי הפרויקטים ומנהלי העבודה הפנימיים של החברה שהמכשור המבוקש קיים אצלנו במלאי, מה שחוסך לחברה במקרים מסוימים עשרות אלפי שקלים ומייעל את ניהול הרכש".
מה בנוגע לתנאי השכר שלך? גם הם השתפרו?
"כחלק מהקידום בתפקיד קיבלתי כמובן גם העלאה בשכר ואני מאוד מרוצה מכך".
בשיתוף "קרן מעגלים"