רשות שוק ההון לחברות הביטוח: הפחיתו את מחיר ביטוחי המבנה במשכנתה
הממונה על שוק ההון משה ברקת לחץ על חברות הביטוח להפחית ב-5% את מחיר המחירון של ביטוחי מבנה לנוטלי משכנתה. צופה חיסכון שנתי למשק של 80 מיליון שקל בשנה
הממונה על שוק ההון, משה ברקת, דרש מחברות הביטוח להפחית ב-5% את תעריפי המקסימום שהן גובות על ביטוחי מבנה לנוטלי משכנתה - כדי שהחברות יוכלו לבצע את ההפחתה מהתעריף המקסימלי (ובר המיקוח). החברות, כך לטענת רשות שוק ההון היו צריכות לחתוך בעמלות הגבוהות שגוזרות סוכנויות הביטוח של הבנקים מחברות הביטוח עבור שיווק ביטוחי המבנה.
שנת שיא: הצעירים חוזרים לשוק המשכנתאות
כך תחסכו מאות שקלים בתשלום המשכנתה החודשי
בגלל החגים: ירידה של 28% בהיקף המשכנתאות שנלקחו באוקטובר
ברשות שוק ההון טוענים כי החיסכון לציבור בעקבות המהלך צפוי לעמוד על 80 מיליון שקל בשנה ברמה המשקית לנוטלי המשכנתאות. הפרמיה השנתית הממוצעת לביטוח מבנה היא 1,500 שקל בשנה, כלומר מדובר בהנחה של 80 שקל בשנה למשק בית.
נכון לנתוני שנת 2018, מספר הדירות המבוטחות בישראל עמד על 1.7 מיליון דירות, כאשר כ-375 אלף דירות מתוך סך הדירות, המהוות 22% משוק ביטוחי הדירות בישראל, מבוטחות באמצעות סוכנויות הבנקים למשכנתאות. סך הפרמיות ששולמו בשנת 2018 בעבור ביטוחי דירה עמד על 252 מיליוני שקל.
ביטוח מבנה וביטוח חיים הם שני ביטוחים שהבנקים דורשים כדי לתת משכנתה ולכן מדובר בסוג של ביטוחי חובה עבור רוכשי הדירות. אף על פי שנוטלי המשכנתאות יכולים לבצע תהליך של שופינג בין חברות הביטוח ולקבל תעריפים תחרותיים על ביטוחי המבנה והחיים, 90% לפי הערכות רוכשים את הביטוחים האלה דרך סוכנות הביטוח של הבנק. מדובר בביטוחים שהם לרוב היקרים בשוק בגלל העמלות הגבוהות שהסוכנויות האלה גובות מחברות הביטוח. בהמשך, אגב, נוטלי המשכנתאות מוזילים את ביטוחי המבנה דרך רכישתם מחדש שלא דרך הסוכנות של הבנק כך שבפועל רק 22% מהדירות מבוטחות דרך סוכנויות הביטוח של הבנקים.
ב-2012 רשות שוק ההון הגבילה ל-20% את העמלה שסוכן (כולל סוכנות של בנק) יכול לגבות מחברת הביטוח עבור שיווק של ביטוח מבנה. ומה עשו אז סוכנויות הביטוח של הבנקים? הגדילו את העמלות על שיווק ביטוחי החיים, דבר שייקר את תעריפי ביטוחי החיים שרוכשים נוטלי המשכנתאות דרך סוכנויות הביטוח של הבנקים.
ב-2015 הכריזו ברשות שוק ההון על מהלך של הגבלת העמלות שגובים הבנקים גם על שיווק ביטוחי חיים אך בעקבות לחץ אדיר שהפעילו הבנקים, התקנות בנושא לא אושרו. בעקבות זאת לפני מספר חודשים הודיע ברקת על הורדת תעריפי המקסימום של ביטוחי החיים וכעת במהלך משלים הוא אילץ את חברות הביטוח להפחית את תעריפי המקסימום של ביטוחי המבנה שמאז הרפורמה של 2012 אמנם ירדו אך ברשות הבחינו שנשארו קבועים ולא תחרותיים.