שירות התעסוקה: האבטלה בעלייה ויש פחות סיכוי למצוא עבודה
היפוך מגמה? מנתונים שפרסם שירות התעסוקה לשנת 2019 עולה כי בשנתיים האחרונות טיפס מספר תובעי דמי אבטלה מ-2.17% ל-2.5%. בתל אביב הסיכויים הגבוהים ביותר למצוא עבודה, עם יותר משרות פנויות ממחפשי עבודה - לעומת מחוזות הצפון והדרום, שבהם על כל משרה מתחרים יותר מ-3 מובטלים
בממשלה מתגאים בנתונים המרשימים בדבר שיעורי האבטלה הנמוכים במשק, אבל דו"ח שירות התעסוקה לסיכום 2019 המתפרסם היום (א'), מגלה את מה שעלול להיות תחילתה של מגמה מטרידה בשוק התעסוקה הישראלי. כך למשל עולה מהדו"ח כי בשנה האחרונה חלה עלייה בשיעורי האבטלה ובמספר המפוטרים, לצד קושי הולך וגדל בסיכוי למצוא עבודה.
64% מהתלונות על אפליה בעבודה בעשור האחרון - מצד נשים
לא מצליחים לסגור את החודש: החטאים של שוק התעסוקה בישראל
חרדיות, צנועות אבל לא פראייריות: הכירו את מפתחות התוכנה הבאות של גוגל
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
אמנם בהשוואה בינלאומית מצב שוק העבודה בארץ מוסיף להיות איתן. זאת הודות לאבטלה נמוכה של 3.9% בהשוואה לממוצע ה-OECD שעומד על 5.3%, ושיעור גבוה של השתתפות בכוח העבודה, שעומד על 63.9% בהשוואה לממוצע של 60.5% במדינות ה-OECD. עם זאת, הדו"ח חושף כי לאחר למעלה מעשור שאופיין בעלייה עקבית בשיעור ההשתתפות בשוק העבודה וירידה בשיעורי האבטלה, הן בהשוואה לעבר והן בהשוואה למדינות המפותחות - הרי שהמגמה החלה להשתנות בשנתיים האחרונות.
לפי הנתונים, מספר דורשי העבודה (הכולל גם את מקבלי דמי האבטלה לתקופה קצובה של מספר חודשים וגם את מקבלי הבטחת הכנסה לתקופה ארוכה), עלה במהלך 2019 ל-161.6 אלף בממוצע בחודש, לעומת 160.7 אלף בממוצע בחודש בשנת 2018.
עלייה זו הושפעה בעיקר מעלייה במספר תובעי דמי אבטלה במהלך השנתיים האחרונות, שטיפסו באוקטובר האחרון לשיעור של כ-2.5% מסך העבודה במשק, שהם כ-110 אלף מתייצבים בחודש. זאת בדומה לשיעור תובעי דמי האבטלה שנרשם במרץ 2015 ולעומת הרמה הנמוכה ביותר, שנרשמה במרץ 2017 ושעמדה על שיעור של 2.17% מסך כוח העבודה במשק.
שיעורי ההשתתפות בשוק העבודה יורדים אף הם באופן מתון אך עקבי מזה כשנה וחצי, בעיקר בשל ירידה בתעסוקה של צעירים, בני 24-15. הסיבה, לפי הדו"ח, "ככל הנראה כתוצאה מדחיית הכניסה לשוק העבודה עד לאחר רכישת השכלה או הכשרה מקצועית, בין אם משיקולים אישיים ובין אם מהכרח של השוק. על מנת לסייע לכניסה שלהם לשוק העבודה בגילאים מאוחרים, יש צורך לתת מענה מותאם לקהלי יעד אלו כבר בגיל צעיר".
ירידה בסיכוי למצוא עבודה
עוד מגלה הדו"ח, כי מספר העובדים שפוטרו ממקום עבודתם טיפס בכ-2% במהלך 2019, לכ-12,300 ישראלים מדי חודש. בסך הכל, כ-20,800 ישראלים התפטרו או פוטרו ממקום עבודתם מדי חודש במהלך השנה שעברה - עלייה של 3.75% לעומת 20,300 אנשים בממוצע בחודש בשנת 2018.
הסיכוי של כל אותם מפוטרים למצוא עבודה פחת אף הוא, מ-64% ב-2018, ל-60% נכון לחודש נובמבר האחרון. עם זאת, עדיין מדובר בנתון גבוה ביחס לינואר 2015, אז הסיכוי למציאת עבודה נע סביב 35%. נתון זה התקבל באמצעות מדד המתפרסם לראשונה בדו"ח הנוכחי, שבוחן את הסיכוי למצוא עבודה באמצעות בחינת היחס שבין מספר דורשי העבודה למספר המשרות הפנויות הממתינות לאיוש.
הסיכוי הגדול ביותר למצוא עבודה הוא בקרב אנשי מכירות ושירותים, שם היצע המשרות הרב ביותר, והסיכוי הנמוך ביותר הוא בקרב מנהלים אך גם עובדים בלתי מקצועיים, כמו ניקיון ואבטחה - שבהם גם הביקוש גדול אך גם ההיצע.
בחלוקה גאוגרפית ניכרים הפערים בין היצע העבודות הרב במרכז לעומת הפריפריה, כאשר בתל אביב הסיכויים הגבוהים ביותר למצוא עבודה, עם כמות גדולה יותר של משרות פנויות בהשוואה למחפשי עבודה. בשאר המחוזות כמות מחפשי העבודה עולה על המשרות הפנויות, כאשר הקושי המשמעותי ביותר למצוא עבודה הוא בצפון ובדרום, עם סיכויים של 28% ו-30% בהתאמה. "נתון זה מצביע על הצורך של רבים מדורשי העבודה בפריפריה לחפש עבודה במרכז הארץ והחשיבות הקיימת בחיבור תחבורתי בין הפריפריה למרכז", נכתב בדו"ח.
פחות נתמכי קצבאות
בצד החיובי נמצא, ששיעור מקבלי הבטחת הכנסה - שמצויים באבטלה ממושכת ונסמכים על קצבאות, נמצא בירידה מתמדת, מ-2.89% מכוח העבודה בינואר 2015, ל-1.47% אשתקד, שמשמעותם מ-110 אלף מתייצבים בממוצע בחודש, ל-62 אלף. הירידה בשיעור מקבלי הבטחת הכנסה הביאה גם לשינוי בתמהיל דורשי העבודה בשנת 2016, אז מספר האנשים שהיו באבטלה זמנית, כלומר חתמו דמי אבטלה לתקופה קצובה של מספר חודשים, החל לעלות על מספר דורשי קצבת הבטחת הכנסה.
ברשות זוקפים זאת לתוכנית מעגלי תעסוקה, שפועלת מאז 2014 לעידוד תובעי הבטחת הכנסה להשתלב בשוק העבודה. תוכנית זו כוללת השתלמויות, סדנאות וליווי אישי בדרך למציאת עבודה. לאחרונה התרחבה התוכנית לעשרות לשכות נוספות, אך כעת היא נמצאת תחת איום בשל קיצוץ של כ-17 מיליון שקל בתקציבה, עליו החליט משרד האוצר בחודש נובמבר האחרון.
בסך הכל התוכנית הובילה לירידה של 27% בשיעור הזכאים להבטחת הכנסה, בעיקר בעובדים בגילאי העבודה העיקריים (54-25). בלעדיה, טוענים ברשות התעסוקה, אחוז האבטלה במשק היה גבוה בכ-1.5% משיעורו הנוכחי. עוד עולה מהנתונים, כי בשנת 2019 הושמו בעבודה 56,112 ממתייצבי הלשכות באמצעות שירות התעסוקה, וכ-48,544 מהמתייצבים השתתפו בתוכניות והסתייעו בכלי תמיכה בהשמה. ברשות מוסיפים כי הירידה בשיעור דורשי העבודה לאורך שנות התוכנית התבטאה בכל המחוזות, כאשר עיקר הגידול אשתקד התרחש בעיקר במחוז ירושלים.
עלייה באבטלה של גברים
בחלוקה מגדרית, עיקר הירידה בשיעור דורשי העבודה לאורך השנים הושפעה מירידה של נשים, בעוד שהעלייה בשנה האחרונה נובעת בעיקר מעלייה של 2% בשיעור דורשי העבודה הגברים, מ-72.1 אלף בחודש ממוצע ב-2018, ל-73.5 אלף אשתקד. שיעור הנשים לעומת זאת, נותר בשנה שעברה ללא שינוי, סביב 88 אלף דורשות עבודה.
בצד זאת, שיעור דורשי העבודה מהמגזר הערבי ממשיך להיות גבוה ביחס למשקלם באוכלוסייה, אבל ניכרת אצלם ירידה משמעותית במספר דורשי העבודה לאורך השנים. כמו כן מלמדים הנתונים על גידול של 5% בשיעור האקדמאים מסך דורשי העבודה בין השנים 2019-2013, לרמה של 15.7% מכוח העבודה.
ד"ר אופיר פינטו, סמנכ"ל מחקר ותכנון בשירות התעסוקה, מציין כי מדובר אמנם בשינויים קלים בינתיים, אבל כאלו שצריכים להדליק נורה אדומה. "מספר מפעלים וחברות הודיעו כבר כי בכוונתם לפטר, אבל עוד לא ראינו פיטורים המוניים", הוא מציין. "מה שכן, הראשונים לספוג הם הספקים שלהם. יש האטה בפעילות וחברות מגייסות פחות עובדים. זה לא קטסטרופה, זה גידול קטן שצריך לשים לב אליו ולאן הוא הולך.
"יש איומים וזה יוצר גם הלך רוח, זו לא אווירה לעשות עסקים", הוא מוסיף. "כל עוד אין ממשלה, לא חוטפים את הבומבה. כשתהיה ממשלה, היא תצטרך לעשות קיצוצים חדים יותר ולהעלות מיסים, זה תלוי בסדר העדיפויות שלה. ייתכן שתחליט ששוק העבודה צריך הגדלה של המשאבים ולקצץ במקומות אחרים".
רמי גראור, מנכ"ל שירות התעסוקה, מסר כי "על אף סביבת האבטלה הנמוכה, אנו מזהים מגמות מדאיגות בשוק העבודה בכלל ובקרב תובעי דמי אבטלה בפרט, כפי שהצגנו בדו"ח. שירות התעסוקה הכין תכנית סיוע רחבה ומקיפה על מנת להתמודד עם מגמות אלו ובכך להימנע ממשבר שעלול לבוא. במסגרת התכנית יינתנו כלים תומכי השמה כגון: סדנאות מתקדמות, אימון אישי וליווי פרטני ומקצועי. כלים אלו יינתנו במיוחד לאלה שנמצאים זמן רב יותר בתקופת האבטלה. בנוסף לכך, אנו נמצאים בתהליך טיוב השירות הניתן לאזרח בלשכות. במסגרתו אנו מדייקים את המפגש בין מתאם ההשמה עם דורש העבודה, כל זאת על מנת לתת לו את הסיוע האיכותי והמתאים במיוחד לו. בכוונתנו להוציא את התכנית המקיפה לפועל בקרוב ובכך לשנות את כיווני המגמות שרוגשות מתחת לפני השטח".