שתף קטע נבחר
 

כמה ירוויח המשק הישראלי מייצוא הגז למצרים?

הגז שהחל לזרום ממאגר לוויתן לשכנה בדרום-מערב יכניס מיליארדים למשק הישראלי, והפוטנציאל שטמון בעסקה גדול אפילו יותר: בריאיון לאולפן ynet הסביר ד"ר רובי נתנזון כי בזכות ההסכם ייתכנו עסקאות נוספות בין ישראל למדינות השכנות, והוא עשוי להשפיע גם על פיתוח מאגר הגז בעזה: "אין דבר יותר חזק מהזדמנויות עסקיות. זה קורה למרות הפוליטיקה ולא בגלל הפוליטיקה"

 

השלכות ייצוא הגז למצרים: צפו בריאיון עם ד"ר רובי נתנזון    (צילום: משי בן עמי)

השלכות ייצוא הגז למצרים: צפו בריאיון עם ד"ר רובי נתנזון    (צילום: משי בן עמי)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

היסטוריה במשק האנרגיה: ד"ר רובי נתנזון, מנכ"ל המרכז לכלכלה מדינית, התראיין לאולפן ynet בעקבות פתיחת הזרמת הגז מישראל למצרים אתמול (ד'), ואמר כי "ב-20 השנים הקרובות, יצוא הגז למצרים יכניס 15 מיליארד דולר". שותפות לווייתן החלה בהזרמה המסחרית של הגז הטבעי למצרים, ובקיץ הקרוב אמור להצטרף אליה גם מאגר תמר. פרט להזרמה ניסיונית ולא מסחרית בקיץ האחרון, עד אתמול הזרמת הגז הייתה בכיוון ההפוך - ממצרים לישראל.

 

היסטוריה במשק האנרגיה: שותפות לווייתן החלה בהזרמה מסחרית של גז למצרים

התקבלו האישורים: לראשונה זורם גז לאסדת לווייתן

אור ירוק לייצוא הגז למצרים: דלק ונובל השלימו את רכישת צנרת הגז

 

ד"ר נתנזון מסביר כי מתוך הסכום שיתקבל בעבור הגז למצרים, המדינה תקבל 7.5 מיליארד דולר ב-20 שנה: "מחצית מהסכום הולך לחברה עצמה, נובל אנרג'י, ומחצית מהסכום יגיע לקופת המדינה". לדבריו, מדובר בפוטנציאל רב למשק הישראלי: "זאת בעצם אספקת אנרגיה ל-30 השנים הבאות, שזה משמעותי מאוד. לקופת המדינה אני מעריך שבשנים הטובות זה יכניס 5-6 מיליארד שקל בשנה. הנקודה היא לא להשתמש בכסף לצריכה שוטפת אלא לצבור אותו לפרויקטים, כמו השקעה בחינוך".

אסדת לווייתן (צילום: אלבטרוס )
אסדת לווייתן(צילום: אלבטרוס )
  

מעבר לכך, לדבריו "העסקה משתלבת עם התפתחות גיאו-פוליטית מאוד חשובה לישראל, מצרים וירדן. מתחת לרדאר יש גם הסכם עם לבנון תחת חסות האו"ם". בנוסף, להתחברות של מצרים לייצוא הגז יש גם השלכות ארוכות טווח על אזורים אחרים, כולל רצועת עזה, שם מצוי מאגר גז נוסף: "גז המארין מול חופי עזה יכול לשמש בסיס לאספקת אנרגיה לרשות הפלסטינית ל-50 השנים הבאות", אומר ד"ר נתנזון. "יש כבר תוכניות, חברה בריטית רוצה לבצע שם".

 

ד"ר נתנזון מסביר כי באופן רשמי הגז שבאותו מאגר שייך לעזתים, אולם בכל מקרה צריכה להיות הסכמה מהצד הפלסטיני ורצון טוב של ישראל כדי שהפוטנציאל שבו יתממש: "צריכה להיות הסכמה פוליטית, זה מה ששיבש את התוכנית עד היום. גם ישראל צריכה להיות מעוניינת שעזה תתפתח וגם תגיע לעצמאות כלכלית בדרך הזו".

 

לדבריו, שיתופי פעולה מסוג זה יכולים לקרב בין הכלכלות של המדינות ובכך גם לקרב בין המדינות עצמן, במצב שכולם מרוויחים בו: "אין דבר יותר חזק מהזדמנויות עסקיות, זה קורה בשיתופי פעולה מהסוג הזה למרות הפוליטיקה ולא בגלל הפוליטיקה".

 

לצד ההזדמנות, חשוב להזכיר שיבוא הגז ממצרים לישראל הופסק בעבר בגלל פעולות טרור, וגם במצב של הזרמת גז מישראל למצרים החשש עודנו קיים, משום שהצינור יכול להיות יעד לפגיעה. ד"ר נתנזון אומר כי "זה חלק מהעניין ולכן כוחותינו שומרים על אותם אתרי גז. זה חלק מהתהליך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלבטרוס
אסדת לווייתן
צילום: אלבטרוס
מומלצים