קרן המטבע מורידה את תחזית הצמיחה העולמית
הצפי לצמיחה עולמית ב-2020 ירד מ-3.4% ל-3.3%. העדכון כלפי מטה נגרם בעיקר עקב נתונים מאכזבים מהודו. בקרן חוששים כעת ממתחים מחודשים בנושא הסחר דווקא בין ארה"ב לאיחוד האירופי
מנמיכה ציפיות: קרן המטבע הבינלאומית עדכנה את תחזיותיה לגבי הצמיחה הגלובאלית, והזהירה כי הצפי הוא התקדמות עצלה בצמיחה ללא סימנים לנקודת מפנה.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
יו"ר קרן המטבע: "במלחמות סחר כולם מפסידים"
קרן המטבע חותכת שוב את תחזית הצמיחה של המשק הישראלי שנה טובה? לא לפי בנק ישראל וגם לא לפי קרן המטבע
המכון הממוקם בוושינגטון חזה באוקטובר צמיחה עולמית של 3% ל-2019 ושל 3.4% ל-2020. כעת, הורידה הקרן את התחזיות ל-2.9% ו-3.3% בהתאמה. העדכון כלפי מטה נגרם בעיקר בעקבות צמיחה נמוכה בהודו. לשנת 2021, הקרן חוזה צמיחה של 3.4%.
"שיעור ההתאוששות הצפוי לצמיחה העולמית נשאר באי וודאות וממשיך להסתמך על התאוששות כלכלותיהם של שווקים מתפתחים, הנתונים תחת לחצים ומתפקדים בקושי, בזמן שהצמיחה בכלכלות המתקדמות מתייצבת לרמות הנוכחיות", אמרה גיתה גופינהט, כלכלנית ראשית בקרן.
למרות זאת, בקרן ציינו כי חלק מחוסר הוודאות של הכלכלות הגדולות, עליו דובר באוקטובר, הסתיים. "כמה סיכונים התפוגגו באופן חלקי עם הכרזתן של ארצות הברית וסין על השלב הראשון בהסכם הסחר ועליית הסיכוי לביצוע מהיר של הברקזיט".
בנוסף, מהקרן מסרו כי בנקים מרכזיים צפויים להמשיך לתמוך בכלכלות שלהם. "מדיניות פיקוח המשיכה לתמוך בצמיחה ולהקל על התנאים הפיננסיים. עם התפתחויות אלה, ישנם כעת סימנים לא סופיים שהצמיחה הגלובלית תתייצב, אך ברמות קטנות", אמרה גופינהט בהצהרה. עם זאת, בקרן הזהירו לגבי מצבן של כלכלות והתקדמותן, במיוחד לגבי מתיחויות עתידיות סביב סוגיות סחר. "מתחים חדשים הקשורים בסחר יכולים לצוץ בין ארצות הברית והאיחוד האירופי, ובין ארצות הברית וסין יכול לצוץ שוב, לפי גופינהט.
הסבב הבא באופק? טראמפ מול האיחוד האירופי
מערכת יחסי המסחר בין האיחוד האירופי וארצות הברית התדרדרה מאז שטראמפ נכנס לתפקידו ב-2016 וסיים את המשא ומתן בין הצדדים. טראמפ אמר כי אירופה "כנראה גרועה כמו סין" בכל הקשור לסחר וכינה אותה שותפת סחר "ברוטאלית".
טראמפ הטיל מכסים על אלומיניום ופלדה המיובאים מאירופה - מה שהביא את האיחוד להטיל מיסים של 25% על מוצרים אמריקניים ב-2.8 מיליון דולר ביוני 2018.
תזכורת: "ישראל תהיה מהראשונות להיפגש ממיתון בארה"ב" (צילום : ניצן דרור)
לפי גופינהט, מתח נוסף נוצר סביב הסחר: "במקביל לעלייתם של סיכונים גאופוליטיים וחוסר שקט חברתי הולך וגדל, יכולים להפוך תנאי מימון קלים, לחשוף פגיעויות כלכליות, ולהפריע לצמיחה באופן חריף".
"אין מקום לשאננות, והעולם צריך שיתוף פעולה רב-צדדי ומדיניות ברמה הלאומית על מנת לתמוך בהחלמה ממושכת אשר כולם יוכלו להפיק ממנה תועלת", סיכמה גופינהט.
קריסטלינה גורגייבה יו"ר קרן המטבע העולמית IMF
צילום: בלומברג
מומלצים