שתף קטע נבחר
 

הנגיף המסתורי מסין: כמה עולה מגפה קטלנית?

מאות כבר נדבקו בנגיף הקורונה, גם מחוץ לגבולות סין. העיר ווהאן, מוקד ההתפרצות, במצור: אין יוצא ואין נכנס. קשה שלא להיזכר במגפת הסארס שפגעה באלפי אנשים - וגם גרמה להפסדים של עשרות מיליארדי דולרים בעולם. השווקים כבר מגיבים בבהלה, ושיא המשבר בכלל עוד לפנינו

 

הנכיף המסתורי שהתפשט בסין מגיע לארצות הברית: צפו בדיון באולפן ynet    (צילום: אלי סגל)

הנכיף המסתורי שהתפשט בסין מגיע לארצות הברית: צפו בדיון באולפן ynet    (צילום: אלי סגל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

כשנגיף מסתורי מתגלה כקטלני ומתפשט במהירות, העולם כולו נכנס לחרדה. ממשלות מתכנסות לישיבות חירום, ארגון הבריאות העולמי מוציא מזכרים והנחיות, מסכות נחטפות מבתי המרקחת, ואחיות בחלוק לבן עומדות ומכוונות מדי חום אלקטרוניים לעבר כל מי שנחת זה עתה בשדה התעופה ומבקש להיכנס למדינה. אבל גם בשנים עברו, כשמדינות העולם ניסו לעצור את התפשטות נגיף הסארס, את שפעת החזירים או את נגיף האבולה - שום דבר לא הכין אותן לאתגר שאיתו מתמודדת ממשלת סין בימים אלה.

 

נשא ראשון: הווירוס המסתורי מסין הגיע לארה"ב

מגפת "הווירוס הסיני המסתורי": כך נערכים להתפרצות

תיעוד מהבידוד: עם הנדבקים בנגיף הסיני המסתורי

 

רשויות הבריאות בסין מנסות למנוע הפצת נגיף ממשפחת הקורונה, זן חדש ולא ידוע, בעוד מאות מיליוני אזרחים בסין אורזים מזוודות לקראת מסע הנדידה הגדול ביותר על פני כדור הארץ - חופשת ראש השנה הסיני, שחל מחר. מוערך שבשבוע הבא יתקיימו ברחבי סין יותר משלושה מיליארד ביקורי משפחה, שמאות מיליוני בני אדם יצטופפו ברכבות, אוטובוסים ומטוסים כדי להגיע למחוז חפצם. תוסיפו לזה מיליוני תיירים סינים שמנצלים את החג כדי לטייל בעולם - והחשש מפני התפשטות המגפה בלי יכולת להשתלט עליה מתחיל להיות מובן לחלוטין.

נגיף סין סיני צוות רפואי בית חולים ב ווהאן  (צילום: EPA)
צוות רפואי בבית החולים בווהאן, סין(צילום: EPA)
ביום חמישי נרשם מקרה המוות ה-25 ומספר החולים האמיר לקרוב ל-600, נכון לכתיבת שורות אלה. בפועל, לפי הרשויות במערב, המספר גבוה בהרבה. לפי מומחים בלונדון לפחות 4,000 חלו. העיר ווהאן, מוקד ההתפרצות, הוכנסה לבידוד מוחלט. כך גם הערים הקרובות אליה הואנגגאנג ואז'ו. בסך הכל כמעט 20 מיליון בני אדם במצור. נאסרה תנועה ברכבות, אוטובוסים ומעבורות, וכל הטיסות בוטלו.

 

החשד למקור הנגיף משתנה מיום ליום. תחילה נחשדו פירות הים, ואז חיות הבר בשוק, ונכון לאתמול נחשי קוברה סיניים זוהו כמקור. ארגון הבריאות העולמי (WHO) דחה בינתיים את ההכרזה בדבר התפשטות הנגיף כעל מצב חירום עולמי.

  ()
 

סין אמנם כבר למודת ניסיון, מאז התפרצות הסארס ב-2003, אבל השווקים בעולם עדיין מגיבים בבהלה בכל פעם שהם עומדים בפני "הלא נודע", והגיבו בירידות שערים כבר בתחילת השבוע, כשהתברר שהנגיף מועבר מאדם לאדם.

 

ההשוואות לסארס בלתי נמנעות, לאחר שהשפיעה רבות על השווקים בסין ובעוד כלכלות במזרח אסיה. כלכלנים ומשקיעים חוששים שסין שוב עומדת בפני משבר, שהשלכותיו עלולות להשפיע על הגידול הכלכלי בעולם. מנגד, מומחים מעריכים שההשפעה של נגיף הקורונה על השווקים לא תימשך זמן רב. לפי ניסיון עבר, אומרים המומחים, התגובות השליליות של השווקים הפיננסיים בדרך כלל קצרות מועד, ומכיוון שאורך החיים של הקורונה קצר מזה של הסארס, כפי שנראה עד כה, יש להניח שהפגיעה תהיה קטנה יותר.

סין נגיף תחנת רכבת ב ננצ'אנג קורונה (צילום: EPA)
חיטוי בתחנת רכבת בננצ'אנג(צילום: EPA)
 

מדחום בשדה התעופה

הדיווחים הראשונים על הווירוס הגיעו ב-31 בדצמבר האחרון, אז הסבירו את מקורו בשוק הדגים בווהאן. הסימפטומים הראשונים כוללים חום ושיעול, שנדמים כסימני שפעת רגילים. בחלק מהנדבקים יש בעיות נשימה ונגעים בריאות, נכתב בהודעה של ארגון הבריאות העולמי. ביום שלישי האחרון נרשמו שישה מקרי מוות מהנגיף ו-191 שנדבקו בעיר, אך גם יותר מ-20 מקרים שנרשמו בבייג'ינג, שנגחאי ומחוז גואנגדונג שבדרום סין. ארבעה מקרים נוספים נרשמו בקרב סינים שהיו בדרכם לדרום-קוריאה, יפן, תאילנד וטייוואן.

 

 

בווהאן הופעלו אמצעי זהירות, והעירייה הורתה להתקין מדחומים אינפרה־אדומים בכל שדות התעופה, תחנות הרכבת, מסופי אוטובוסים ורציפים כדי למדוד את החום של כל מי שעוזב את העיר. זו משימה בקנה מידה עצום, יותר מ-60 דרכים מגשרות בין ווהאן למדינות שונות בעולם, כולל טיסות ישירות לארה"ב, אוסטרליה, בירות אירופאיות ויותר ממאה יעדים בתוך סין עצמה.

סין תחנת רכבת ב ווהאן העיר שבה התפרץ נגיף ה קורונה (צילום: gettyimages)
מזרח אסיה הפכה לצלחת פטרי לגידול מחלות ויראליות. תחנת רכבת בווהאן, העיר שבה התפרץ נגיף הקורונה(צילום: gettyimages)
 

בוואהן חיים כ-11 מיליון בני אדם, ועל פי נתונים של Fortune יש בה נציגויות של כ-230 מתוך 500 החברות הגדולות בעולם. בחברות רבות, בהן וואווי, פוקסקון ו-HSBC, עסוקים בימים אלה בחלוקה מסיבית של מסכות ובפרסום אזהרות לעובדים שלא להגיע לווהאן במהלך חופשת החג, ולדווח באופן מיידי על כל הופעה של תסמינים חשודים. בחלק מהחברות אף בוטלו מסיבות ענק לרגל ראש השנה הסיני. ברשת החברתית הסינית Weibo מיליוני גולשים קראו לכולם להקפיד על חיטוי ורחיצת ידיים והמליצו שלא לצאת מהבית. הכל כדי לנסות ולצמצם את התפשטות המגפה. אבל יש מי שטוען שכל אמצעי הזהירות הללו לא יצליחו לעצור את התפשטות המגפה. "זמן הדגירה של הנגיף הוא ככל הנראה שבוע, כך שכמעט אין אפשרות למנוע כניסה של הנגיף למדינה כלשהי", אומר ברנדן מרפי, מנכ"ל משרד הבריאות באוסטרליה. "צריך לזהות את אותם אנשים שנמצאים בסיכון גבוה, ולוודא שהם יודעים שהם בסיכון גבוה ויודעים איך לקבל סיוע רפואי", הסביר.

 

המדינות השכנות, אוסטרליה, יפן ודרום-קוריאה, כמו גם ארה"ב, היו הראשונות להגביר את אמצעי הסינון והאבחנה בשדות התעופה. הנוסעים המגיעים לסידני מווהאן יעברו בדיקות של אנשי מחלקת האבטחה הביולוגית של שדה התעופה. לא נותר אלא להצטער על כך שכל אמצעי הזהירות הללו הוכנסו לפעילות חמישה שבועות אחרי ההתפרצות הראשונית של הנגיף, כשפירוש הדבר הוא שאינספור בני אדם יצאו מהעיר ללא שום בדיקה.

 

השבוע ועדת הבריאות הממלכתית של סין אישרה שווירוס הקורונה יכול להיות מועבר לא רק מבעלי חיים, אלא ניתן להידבק בו גם מבני אדם, ו־15 אנשי צוות רפואי אכן נדבקו מהחולים בהם טיפלו. מספר ההרוגים עלה ל־25, העיר ווהאן הוכנסה למצור והחשש התגבר. העובדה שהנגיף מועבר מאדם לאדם מגבירה את הסיכוי להתפשטות מהירה של המחלה.

נגיף וירוס סיני סין קורונה בית מרקחת שנגחאי אזלו מסכות (צילום: AP)
בית מרקחת בשנגחאי(צילום: AP)
  

טראומת הסארס חוזרת

מדענים סינים זיהו שמדובר בזן חדש של וירוס ממשפחת הקורונה, אותה משפחה שעמדה מאחורי התפרצות מגיפת הסארס ב-2003. בין הווירוסים במשפחה יש כאלה שגורמים להצטננות ולשפעת, אבל אחרים, שמקורם בעטלפים, גמלים ובעלי חיים נוספים, אחראים למחלות קשות יותר כמו מגיפת הסארס, שפגעה ביותר מ-8,000 איש ואישה וגרמה למותם של 774 בני אדם ב-37 מדינות. רוב מקרי המוות נרשמו בסין ובהונג-קונג.

 

הזיכרונות ממגיפת הסארס מעלים חששות כבדים בקרב מנהיגי מזרח אסיה. מעבר לקורבנות בנפש, גבתה המגפה מחיר כלכלי כבד ביותר, כשעסקים הושבתו וערים שלמות התרוקנו מיושביהן, כולל אזורי תעשייה ומרכזי קניות שהפכו שוממים. בתוך שבועות ספורים חצה הנגיף גבולות ועבר מהערים הגדולות של סין לווייטנאם, הונג-קונג, טייוואן וסינגפור ועוד הלאה משם.

 

התיירות בסין צנחה ב-60% ב-2003, סינגפור ודרום-קוריאה ספגו צניחה של 40%, ותאילנד רשמה ירידה של יותר משליש. במקביל ירדה התפוסה בבתי מלון והזמנות לטיסות. חברות התעופה של טייוואן, למשל, קירקעו בזמנו כמעט 800 טיסות. דוחות כלכליים בסין דיברו על הפסדים של 25 מיליארד דולר שנגרמו בגלל הסארס, וכלכלנים מאוסטרליה חישבו שהפגיעה בעולם כולו הגיעה לסכומים שנעו בין 30 ל-100 מיליארד דולר.

 

כמו ב-2003, גם השבוע הנגיף התורן פגע במניות חברות התעופה הסיניות, רשתות בתי המלון ומפעילות התיירות. מניית אייר צ'יינה למשל, חברת התעופה הממלכתית שרשומה למסחר בהונג-קונג, ירדה ב-7.1%, ומניית קבוצת התיירות BTG הוטלס ירדה בשנגחאי ב-9.1%.

  ()
מגישת טלוויזיה בסין עם מסיכה מחשש לוירוס
 

המחשבות על סארס מעלות גם זיכרונות על ניסיונות הטיוח של ממשלת סין, שהסתירה את חומרת התפשטות המגפה. גם כיום מתרוצצות תיאוריות קונספירציה שטוענות שהתפשטות נגיף הקורונה רחבה מכפי שדווח בתקשורת הסינית. מומחי מגיפות מחוץ לגבולות סין, המשתמשים במודלים של התפרצות מגיפות בעבר, טוענים שהמספרים האמיתיים גבוהים בהרבה ומגיעים ליותר מ-1,500 נדבקים.

 

ועם זאת, ההנהגה בסין קוראת לכל הנוגעים בדבר שלא לנסות ולהסתיר נתונים לגבי התפשטות המגפה. מי שינסה להסתיר הידבקות "ימצא את עצמו ממוסמר לעמוד הקלון לעולמים", נאמר באזהרה המתפרסמת בעיתון "סאות' צ'יינה מורנינג פוסט".

 

חובבי קונספירציות אחרים טוענים שמי שעומד מאחורי הנגיף הן יצרניות התרופות הענקיות. העובדה שהמניות של יצרניות תרופות הנסחרות בבורסה של שנגחאי ושנג'ן זינקו בעשרה אחוזים מדי יום, רק הגבירו את החשד. גם המניות של חברות ביו־טכנולוגיה ויצרניות מסכות הפנים הראו עלייה יומית מקסימלית, והיו מי שהרימו גבות.

 

מניית החברה HEC Pharm למשל, שמייצרת גרסה גנרית של התרופה האנטי־נגיפית טמיפלו (אוסלטאמיביר), זינקה ביום שני השבוע בבורסת הונג-קונג ב-19.4% לשיא של כל הזמנים. במקביל בבורסת שנגחאי עלתה מניית ג'יאנסו ביופרפקטוס, שמייצרת ערכות נגד שפעת, ב-20%, העלייה היומית המרבית המותרת בסין למניות שרשומות עד חצי שנה למסחר כמניות מדע וטכנולוגיה. עליות "צנועות" יותר של 10% נרשמו בקרב מניות אחרות של תרופות סיניות בבורסות שנגחאי ושנג'ן.

 

"יכול להיות שאני מטומטם בגלל שאני חושב שאולי זאת טקטיקה של 'ביג פארמה' כדי לעשות כסף?" כתב אחד הגולשים בטוויטר. אחרים פירסמו תמונות של תורים ארוכים של אנשים המבקשים לרכוש מסכות, בצירוף כיתוב בדבר בעלי עסקים שמוכרים אותן במחיר גבוה פי עשרה מהרגיל או אוגרים סטוק בציפייה לעליית מחירים נוספת.

 

הרגולטורים בשוק בשנגחאי מיהרו לפרסם אזהרה, שלפיה ישיתו קנסות גבוהים ביותר על בעלי עסקים שיסרבו למכור לקהל מסכות, נוזלי חיטוי או כל מוצר אחר שמשמש למניעת התפשטות המגפה.

 

מבחינה רפואית, נגיף הקורונה פחות אלים מהסארס, אבל מומחים מנבאים ששיא המשבר עדיין לפנינו. הם מזכירים שמגיפת הסארס הגיעה לשיאה 4-3 חודשים אחרי שדווח המקרה הראשון, בנובמבר 2002, ונבלמה אחרי 7-6 חודשים. "בהנחה שהדינמיקה תהיה דומה, שיא מגיפת הקורונה יגיע בחודשים מארס-אפריל", מעריך ג'יאן צ'אנג, יועץ כלכלי של ברקליס בהונג־קונג, "ואנו מודעים לפוטנציאל התגברות המגפה בקצב מהיר הרבה יותר במהלך חופשת ראש השנה הסיני".

 

הסקטורים שיש לתת עליהם את הדעת במיוחד הם התחבורה והתיירות, שנמצאים בסכנה הגדולה ביותר, אומר צ'אנג. באשר לענף הקמעונאות, נראה שבניגוד לפגיעה שספג בתקופת התפרצות מגיפת הסארס - הפעם ההשפעה תהיה קטנה יותר: "אנחנו מאמינים שההלם של הענף לא יהיה גדול כל כך, בעיקר בגלל המכירות אונליין שנפוצות בעולם כולו ולא יושפעו מהמגפה כמו מכירות בחנויות אמיתיות". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
תחנת רכבת בווהאן
צילום: gettyimages
מומלצים