המענק המפתיע למורים ולגננות: מי מהם יהיה זכאי לכסף?
בקרוב יקבלו 165 אלף מורים וגננות 12 אלף שקל כל אחד בממוצע מקרנות ההשתלמות שלהם. איך זה יעבוד? מתי יגיע הכסף? איך יחושב גובה הסכום המדויק? אילו תשואות השיגו הקרנות? שאלות ותשובות
165 אלף מורים וגננות החוסכים בקרנות ההשתלמות של המורים והגננות יקבלו בקרוב 12 אלף שקל כל אחד - איך זה יעבוד? לפי הפרסומים אתמול (ג'), החברות המנהלות את קרנות ההשתלמות למורים ולגננות, למורים תיכוניים, למורי סמינרים ולמפקחים, רובם חברי הסתדרות המורים, הגישו בקשה לחלק את הכסף לעמיתים. בדקנו באיזו דרך המענק יחולק ולמי מגיע הכסף - לפניכם שאלות ותשובות.
נפתחה ההרשמה לפרויקט המגורים המוזל למורים בת"א
שיעור אזרחות, בלי אזרחות: משרד החינוך מחפש מורים למזרח ירושליםשיעור בסובלנות: מורים להט"בים וראשי ערים נגד השר פרץ
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
כמה כסף יחולק?
2 מיליארד שקל, ובממוצע 12 אלף שקל לכל עובד הוראה.
מדוע הוא מחולק?
עד 2010 התבססה קרן ההשתלמות של המורים והגננות על מנגנון הבטחת תשואה, שהבטיח למורים 4% צמוד מדד על הכסף כל שנה ללא קשר לביצועי שוק ההון. אבל בשנים 2010-1995 עשו שוקי ההון בממוצע הרבה יותר מ-4% בשנה. בסוף 2010 הורתה רשות שוק ההון לקרן להפסיק את מנגנון הבטחת התשואה. הקרן חישבה את הסכום שזכאי לו כל מורה על בסיס התחייבות ל-4% צמוד בשנה, ואת היתרה שמרה בנפרד. הסכום העודף היה אז שני מיליארד שקל, ומאז תפח בזכות רווחים בשוק ההון לכשלושה מיליארד שקל.
הוחלט לחלק למורים רק 70% מהסכום ואת היתרה להשאיר למטרות הקרן כמו שיפור ההשתלמויות. המורים הרוויחו גם הבטחת תשואה וגם את העודף שהשיגו השווקים. לשם השוואה, בביטוחי המנהלים הישנים שבהם קיים מנגנון הבטחת תשואה הפסידו החוסכים, שכן קיבלו "רק" 4% בשנה, בעוד ששוק ההון השיג תוצאה טובה יותר, ואת העודף קיבלו חברות הביטוח. מכאן והלאה, לעומת זאת, התחייבות תשואה של 4% היא מתנה על רקע הריביות האפסיות השוררות בשוק והקושי לייצר תשואות באפיקים הסולידיים.
מי זכאי לכסף?
מורים, גננות ואנשי הוראה (מפקחים, מורים בסמינרים) שחסכו בקרן ההשתלמות של המורים והגננות, השייכת מחציתה להסתדרות ומחציתה למדינה, בשנים 1995-2010.
מה יהיה גובה התשלום המדויק למורה?
הנהלת הקרן שכרה את פרופ' עודד שריג, לשעבר המפקח על הביטוח, כדי לבצע את התחשיב, אלא שעדיין אין סימולטור לצורך הבדיקה. הכלל הוא שככל שהמורה צבר יותר כסף - נכון לסוף 2010 - מסך הכספים שניהלה הקרן, כך הסכום שלו יהיה גבוה יותר - שילוב בין שכרו לוותק שלו.
כמה דמי ניהול משלמים המורים והגננות החוסכים בקרן ההשתלמות?
0.14% בלבד לעומת 0.59% בממוצע שמשלמים חוסכים בקרנות השתלמות אחרות.
איזו תשואה השיגו הקרנות בשנים האחרונות?
התשואה ב-2019 עמדה על 11.6% (הממוצע היה כ-12%). לשם השוואה, הקרן המצטיינת של אלטשולר שחם רשמה 15% וילין לפידות רשמה 12.56%. בשלוש השנים האחרונות עמדה התשואה השנתית הממוצעת של הקרן על 4.9%, ובחמש השנים האחרונות על 3.6%. ממוצע התשואה בתעשייה היה 5.7% ו-4.4% בהתאמה.
הסיבה לתשואות הנמוכות יותר בהשוואה לתעשייה היא יתר שמרנות וסולידיות בניהול כספי המורים, עם חשיפה נמוכה יותר לנכסי סיכון. על ניהול ההשקעות של הקרן אחראי בית ההשקעות פסגות. קרן ההשתלמות של פסגות רשמה ב-2019 תשואה של 11.37%. בשקלול דמי הניהול הנמוכים הפער כמובן קטן יותר.
מתי המורים יקבלו את הכסף?
רק אתמול הוגשה לביהמ"ש הבקשה לאשר את החלוקה. לפי הערכות, תידרש לפחות שנה עד שהחלוקה תיעשה בפועל.
לאן יועבר הכסף?
הכסף יועבר לחשבונות העמיתים אם הם ממשיכים להחזיק בקרן ההשתלמות. אם פרשו ומשכו את הכסף, עברו לקרן השתלמות אחרת או הלכו לעולמם, הכסף יועבר לחשבונות הבנק שלהם או של השארים שלהם על בסיס הנתונים המעודכנים בחברה המנהלת.
2 מיליארד שקל למורים
יצוין כי החברות המנהלות של קרנות ההשתלמות למורים ולגננות וקרנות ההשתלמות למורים תיכוניים, מורי סמינרים ומפקחים, רובם חברי הסתדרות המורים מנהלות 24 מיליארד שקל ומונות 280 אלף עמיתים.
בקשת החברות המנהלות היא לאשר חלוקה של שני מיליארד שקל בין 165 אלף עמיתים, כאמור, שנקבע שהסכום הזה מגיע להם. החלוקה תתבצע לפי פרמטרים שגובשו על ידי הממונה על שוק ההון לשעבר, פרופ' עודד שריג, שנשכר על ידי דירקטוריון הקרנות, בראשו עומד אייל גבאי, לקבוע את מנגנון החלוקה. בממוצע מדובר בכ-12 אלף שקל לעמית.