למרות הגירעון וחוסר היציבות הפוליטית: S&P אישררה את דירוג האשראי של ישראל
הסוכנות הותירה את הדירוג על כנו למרות היעדר ממשלה וכנסת מתפקדות בשנה וחצי האחרונות והגירעון הענק, שלהערכתה יעמוד בשנה הבאה על 3.5%. נקודות האור: הגמישות והחוסן של המשק. S&P מזהירה כי צמיחה נמוכה מהתחזיות עלולה לפגוע בדירוג
חברת הדירוג מעריכה כי לפני שיעשו התאמות פיסקליות (קיצוצים בתקציב והעלאות מיסים), הגרעון בשנה הבאה יהיה באיזור ה-3.5%, מה שיגדיל את היחס בין החוב לתוצר. זאת, כאשר תחזית הצמיחה של החברה עומדת על 3% בממוצע עד 2023 - תחזית שמושפעת משוק העבודה החזק ותחילת פעילותו של מאגר הגז לווייתן וייצוא הגז.
חברת הדירוג מציינת כי למרות תחזית הצמיחה קצרת הטווח, הצמיחה בטווח הארוך עלולה להיות נמוכה יותר על רקע אתגרים מבניים של המשק הישראלי, כמו למשל בתשתיות (תחבורה ודיור), וכן שיפור הכישורים של הגברים החרדים והנשים הערביות והכנסתם לשוק העבודה. החברה מתייחסת גם לסיכונים הגיאו-פוליטיים שאליהם חשופה ישראל, בין היתר לאחר העברת השגרירות האמריקנית לירושלים והכרה בריבונות הישראלית ברמת הגולן.
היא אף מציינת כי היחלשות של הכלכלה - כלומר צמיחה נמוכה באופן ניכר מהתחזית או אם היחס בין החוב לתוצר יעלה בצורה ניכרת - דירוג האשראי של ישראל עלול להיפגע. במקביל, גם סיכונים ביטחוניים עלולים לפגוע בדירוג. מנגד, הפחתת החוב הציבורי או שיפור במצב הביטוחני יכולים לשפרו.
האתגר המרכזי: מחירי הנדל"ן
חברת הדירוג מתייחסת בהחלטתה להותיר את הדירוג על כנו, לכלכלה הישראלית המגוונת, הכנסות גבוהות (יחסית), חשבונות חיצוניים חזקים ומסגרת מוניטרית גמישה. נקודות האור של ישראל, לפי הסוכנות, הן הגמישות והחוסן של המשק.
בחברת הדירוג מציינים עוד כי להערכתם, אין סיבה לדאוג יתר על המידה מהיציבות הפיסקלית. זאת מאחר שהחוב הממשלתי ירד בצורה משמעותית (יותר מ-10% בעשור האחרון) וכן כי ככל הנראה, ללא קשר לתוצאות הבחירות, הממשלה הבאה תפעל לצמצום הגרעון.
בנוסף, חברת הדירוג מתייחסת לעצמאות של בנק ישראל והכלים השונים העומדים לרשותו. היא ציינה כי אחד האתגרים המרכזיים במדיניות המוניטרית הוא מחירי הנדל"ן.
נזכיר כי באוגוסט 2018 העלתה חברת הדירוג S&P את דירוג האשראי של ישראל, ומאז הוא נותר יציב. דירוג האשראי של ישראל מחברת פיץ' עומד על A+ יציב ודירוג האשראי של מודיס עומד על A1 חיובי.
החשב הכללי, רוני חזקיהו, מסר: "אישרור הדירוג משקף את אמון חברות הדירוג בכלכלת ישראל, ומדגיש את החשיבות בהמשך מדיניות פיסקלית אחראית, המעודדת צמיחה את הגישה המיטבית של מדינת וישראל לשווקי ההון, כפי שהשתקפה בהנפקות האחרונות".