מי רוצה מיליון שקל מתנה? העיוות של מחיר למשתכן
אם חיצי הביקורת שהופנו לתוכנית הדיור המוזל לאורך השנים לא הספיקו, נראה שכעת במדינה מוכנים כבר להודות: ההנחות במרכז גבוהות מדי, והתוכנית שאמורה לסייע לצעירים לקנות דירה מפלה איפה שהכי קל להפלות - בפריפריה. וגם: הלימונדה שעשו הקמעונאים מהקורונה. הילה ציאון סוגרת שבוע
מי רוצה מיליון שקל במתנה לקניית דירה? אני. ובטח גם אתם. רק שלא בטוח שזאת הייתה כוונת המשורר לפני 5 שנים, כאשר הושקה אחר כבוד תוכנית מחיר למשתכן. תוכנית הדיור המוזל נועדה להקל על צעירים לקנות דירה בישראל באמצעות מתן הנחות, שבמקור הגיעו לגובה של עד כ-200 אלף שקל בלבד לצורך רכישת נכס. אלא שלאורך השנים התעדכנו כלפי מעלה מחירי הקרקעות, מה שהוביל, בין היתר, לעיוותים במחירים ולקפיצה בגובה ההנחות.
יותר יקרה מסינגפור: כשמשקיעי הנדל"ן חזרו לתל אביב
הדרך לפתרון מצוקת הדיור עוד ארוכה ומפותלת
למה הדירות ימשיכו להתייקר והאם במקום בגדים נאכל המבורגר?
השבוע נחשף בכלכליסט כי רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) נערכת סוף כל סוף לצמצום גובה ההנחות בתוכנית, לאחר שהיועץ המשפטי לממשלה, ארז קמיניץ, הורה לה לגבש שורה של צעדים לריסון ההוזלות שחברות הבנייה יוכלו להציע במכרזים. הסיבה: פערים גדולים בין מחירי הדירות המוזלות לאלה שנמכרות בשוק החופשי ביישובי המרכז. בין היתר, מדובר במכרזים בלוד ובאור יהודה, שם גובה ההנחות הגיע למאות אלפי שקלים ואף טיפס עד לסכום של מיליון שקל, אבל גם ביישובים מבוקשים יותר כמו הרצליה ורעננה גובה ההנחות התקרב לסכום הבלתי נתפס הזה.
כך, על פי בדיקת מדלן, מחיר דירת 4 חדרים בלוד בפרויקט מחיר למשתכן של שיכון ובינוי עומד על 515,847 שקל, לעומת מחיר של 1.68 מיליון שקל בשוק החופשי; מחיר דירת 4 חדרים בפרויקט מחיר למשתכן של אבני דרך בלוד עומד, לפי תנאי המכרז, על 491,154 שקל - לעומת מחיר של 1.68 מיליון שקל בשוק החופשי; ומחיר דירת 4 חדרים בפרויקט מחיר למשתכן של שיכון ובינוי נדל"ן באור יהודה עומד על 883,414 שקל - לעומת מחיר של 1.995 מיליון שקל בשוק החופשי.
הנתונים נראים לכם מוגזמים? אתם צודקים, וגם במשרד המשפטים חשבו כך והעלו חשש שקיימת פגיעה בצדק החלוקתי במסגרת התוכנית הממשלתית. הסיבה פשוטה: ביישובים רבים בפריפריה מחירי הדירות המוזלות לא הצליחו אפילו להגיע למינימום של ההנחה שנקבעה בגובה של 200 אלף שקל. זאת, אגב, הסיבה שהמדינה מספקת תגמול בגובה של 40-60 אלף שקל לזוכים, וזאת גם העילה לחשש לפגיעה בשוויון.
אם חיצי הביקורת שהופנו אל תוכנית הדיור המוזל לאורך השנים, ובמיוחד בשנה האחרונה בהיעדר ממשלה מתפקדת ובצל הודעת פרישתו של שר האוצר משה כחלון, לא הספיקו - נראה שכעת ראשי הדיור במדינה מוכנים כבר להודות שיש כאן בעיה: התוכנית שאמורה לסייע לצעירים לקנות דירה מפלה איפה שהכי קל להפלות - בין המרכז לפריפריה. האם התוכנית הגיעה להתחלה של הסוף? ימים יגידו.
הלימונדה של הקורונה
השבוע הזכירו לנו הקמעונאים המקומיים איך הישראלים יודעים לעשות מלימון לימונדה: בזמן שהווירוס המאיים מסין העלה חשש מגל התייקרויות של מוצרים כמו טלפונים סלולריים, טלוויזיות ומוצרי חשמל, לצד העיכובים בשליחת חבילות מחו"ל לטובת הרוכשים באונליין, ברשתות האופנה רואים במשבר הקורונה אפשרות שהקונים יצביעו ברגליים - ויחזרו לחנויות הפיזיות. בינתיים גם אתרי קניות ישראליים מדווחים על עלייה בהזמנות.
על פי נתונים של חברת המידע ריס, המודדים את הפדיון (בחינת כמות ההכנסות מהמכירות בחנויות - ביחס לשכר הדירה שהן משלמות בהתאם לגודלן) בקניונים ובמרכזי המסחר הפתוחים ופורסמו השבוע, בינואר גדל הפדיון בקניונים ב-2.4%. לשם השוואה, ינואר אשתקד הוגדר קטסטרופלי, עם ירידה של 4.4% במכירות הקניונים. כעת מתעוררת התקווה שהמשבר אליו נקלעו רשתות האופנה בשנה האחרונה יקבל תפנית דווקא בעקבות המשבר הגלובלי.