שתף קטע נבחר
 

בחירות מספר 4: תרחיש סביר שיוביל לקטסטרופה כלכלית

3 שבועות לפני הבחירות לכנסת, תרחיש הבחירות הרביעיות נראה כבעל סבירות גבוהה - והיעדר תקציב מדינה לשנה הקרובה הוא עובדה מוגמרת. הימשכות המצב תפגע בציבור דרך מערכת הביטחון, הבריאות, החינוך והרווחה

שלושה שבועות לפני הבחירות לכנסת, תרחיש הבחירות הרביעיות נראה היום כבעל סבירות גבוהה למדי. גם במפלגת השלטון כבר מפזרים הבטחות לשותפים פוטנציאליים כמו איתמר בן גביר, שמבוססות על התרחיש הזה. את ההשפעות של השיתוק הפוליטי מאז נובמבר אשתקד מרגיש הציבור בעיקר בשוליים, אך אלו יהפכו להרסניות אם לא תקום ממשלה אחרי הבחירות הקרובות.

 

הרמטכ"ל לא מחכה לתקציב המדינה / פרשנות

שלושה מועמדים לאוצר, אפס פתרונות לגירעון / ניתוח

הנתונים שמחזקים את החשד ל"בישול" הגירעון ב-2018

 

היעדר תקציב מדינה לשנה הקרובה הוא עובדה מוגמרת. הימשכות המצב מעבר לשנה הזו היא קטסטרופה כלכלית. היא תפגע בציבור דרך מערכת הביטחון, הבריאות, החינוך והרווחה. כך שלמרות שהציבור מאס בפוליטיקאים, עליו לגשת לבחירות הקרובות עם אג'נדה ברורה - לא הולכים לסיבוב רביעי.

בנימין נתניהו בטקס נטיעת עץ לרגל חג ט
ראש הממשלה, בנימין נתניהו(צילום: חיים צח, לע"מ )

  

הניצול הציני של הקורונה

המחיר הכלכלי של התפרצות מגפת הקורונה עדיין נמצא בסימן שאלה. סין, הכלכלה השנייה בגדולה בעולם וספקית המוצרים הגדולה בעולם, סגורה בבידוד, וההשפעות מתבררות ככל שעוברים הימים.

 

בשבוע החולף החלו החברות הישראליות לדווח על מידת ההשפעה של המשבר עליהן. בחלק מהחברות, כמו למשל בענף האופנה, דיווחו על קשיים בייצור, אך כאלה שלא תהיה להם השפעה מיידית. אל על פירסמה אזהרת רווח עקב ביטול הטיסות לסין ולעוד יעדים במזרח הרחוק, וגם חברות האלקטרוניקה החלו להיערך למחסורים אפשריים, שעלולים בתרחיש מסוים להוביל גם לעליית מחירים.

אנשים עומדים בתור אחרי שזכו בהגרלה לקניית מסכות בבית מרקחת ב גואנגג'ואו סין (צילום: EPA)
תור לקניית מסכות בבית מרקחת בגואנגג'ואו סין(צילום: EPA)

למרות הדיווחים האלה, את ההשפעות של המשבר על המדפים נוכל להרגיש כנראה רק בעוד מספר שבועות, ובחלק מהמקרים בעוד מספר חודשים, אם עד אז לא יימצא מזור לבעיה. לכן הודעות של חברות כמו אלקטרה צריכה (שקם אלקטריק ומחסני חשמל), שהודיעה על העלאת מחירים מיידית של המזגנים שלה, הן לא יותר מניצול ציני של המצב כדי לגרוף קופון על חשבון הפאניקה של הציבור.

 

המהפכה תחכה לשר הבא

החלטת רשות מקרקעי ישראל לגבש צעדים לריסון ההנחות בתוכנית מחיר למשתכן, שנחשפה השבוע ב"כלכליסט", היא מסמר נוסף בארון של תוכנית הדגל של שר האוצר הפורש משה כחלון. התוכנית שביקשה להביא להורדת מחירי הדירות בישראל לא השיגה את מטרתה ואף הערימה קשיים אחרים על השוק, כמו פגיעה קשה במשפרי הדיור, שאינם יכולים למכור את הדירה הישנה שלהם.

 

באופן סימבולי למדי סימני הדעיכה של התוכנית מגיעים בסמוך לסיום כהונתו של כחלון. אחרי חמש שנים בתפקיד, כחלון כבר הודיע על פרישה ועל כך שלא יתמודד בבחירות השלישיות. מאז חשיפת פרשת השופטת אתי כרייף ופגישותיה עם שר האוצר שדחף למינויה בוועדה למינוי שופטים, נעלם כחלון כמעט לחלוטין. וזה אקורד סיום צורם במיוחד לקדנציה שהתחילה בתקוות גדולות מהשר החברתי שניפץ את שוק הסלולר ואיים להביא למהפכה חברתית של ממש, והסתיימה בקול ענות חלושה. את המהפכה יצטרך לספק שר האוצר הבא. 

Finance Minister Moshe Kahlon  (Photo: Rafi Kutz)
שר האוצר, משה כחלון(Photo: Rafi Kutz)

 

מדליק המשואה רמי לוי נגד תוצרת כחול לבן

"יוזמתו האמיצה של רמי לוי אילצה את רשתות המזון הגדולות בישראל להוזיל מחירים בעקבותיו, ולנהל תחרות המיטיבה עם הלקוחות. לוי הוכיח, כי אפשר לשלב השקפת עולם חברתית עם הצלחה כלכלית, מתוך שאיפה לסייע לציבור הרחב לחסוך בעלויות הצריכה ולתרום לצמצום פערים בחברה". זהו ההסבר שנתנה ועדת הטקסים בשנת 2015 לבחירתו של רמי לוי לאחד ממדליקי המשואות בטקס יום העצמאות המרכזי שנערך בהר הרצל באותה שנה.

 

מדליקי המשואות נבחרו על היותם "פורצי דרך", ולוי נבחר להדליק משואה כמי שפרץ דרך בתחום הקמעונאות. על תרומתו של לוי לתחרות בשוק המזון בישראל אין עוררין. האיש המציא מחדש את השוק דרך מבצעים חסרי תקדים והצליח להביא בשורה לצרכנים. אלא שמאז שעשה זאת ועד היום הפך לוי מאנדרדוג בתחום למוביל, וכך השתנתה גם גישתו והפכה לאגרסיבית, כזו שכיום גובה מחיר מהמשק המקומי.

רמי לוי (צילום: AFP)
רמי לוי(צילום: AFP)

השבוע חשפו ynet ו"ידיעות אחרונות" כי לוי מייבא עגבניות, מלפפונים ופלפלים, בטענה שקיים מחסור בישראל והוא מעוניין להמשיך לספק ללקוחותיו ירקות במחירים נמוכים. אלא שהחקלאים המקומיים התקוממו וטענו כי מחסור שכזה כלל לא קיים. טענות החקלאים חשפו התנהלות טורפנית לכאורה מצידו של לוי, שמציף את השוק בירקות מיובאים רק כדי להוריד את מחירי התוצרת המקומית לרצפה, כך שבסופו של דבר המחירים לצרכנים אמנם נותרים נמוכים, אך הרווח בכיסו הולך וגדל.

 

לטענות הללו אסור להתייחס כעובדה מוגמרת, אך הן מחייבות התערבות מיידית של רשות התחרות, שצריכה לפתוח בבדיקת הטענות. לוי הוא כבר מזמן לא קמעונאי קטן בשוק המקומי, אלא רשת גדולה עם כיסים עמוקים, ומעמדו מקנה לו יכולות להשפיע על השוק. ובלי פיקוח הדוק מצד הרגולציה, החקלאים הם לא היחידים שיסבלו מכך.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יאיר שגיא
ראש הממשלה, בנימין נתניהו
צילום: יאיר שגיא
מומלצים