עסקת סלקום-גולן טלקום: לא צפויה עליית מחירים
העסקה שנחשפה ב"כלכליסט" מוכיחה את נמרצותו של מנכ"ל סלקום, אבי גבאי, לייצב את החברה שקיבל - כי אין ברירה אחרת. ההערכות הן שסלקום תחזיר את ההשקעה תוך שלוש שנים. ומי צפויות להפסיד? אקספון ו-HOT. פרשנות
חשיפת כלכליסט אודות חתימת ההסכם בין סלקום לגולן טלקום , מוכיחה את הנמרצות של אבי גבאי , מנכ"ל סלקום, לייצב את החברה שקיבל לידיו. רק לפני פחות מחודש, חתם גבאי על הסכם קיבוצי מול ועד העובדים, דבר שקודמו בתפקיד, ניר שטרן, לא הצליח לקדם בכמה חודשים. גבאי הבין שאין לו ברירה - אם לא ימהר לחתום על עסקה, מתחרותיו עלולות להקדים אותו ולחתום על עסקת מיזוג ולהחליש את סלקום. החברה הציעה לגולן 720 מיליון שקל (כולל ויתור על חוב של 130 מיליון שקל), ועל פי גורמים בשוק, היא צפויה להחזיר את ההשקעה תוך שלוש שנים.
פלאפון הגישה הצעה לרכישת גולן טלקום ב-710 מיליון שקל
פרטנר וגולן טלקום בוחנות אפשרות מיזוג בין החברות
סלקום במו"מ לרכישת גולן טלקום ב-600 מיליון שקל
מבחינת מחירי הסלולר, מיזוג בין סלקום לגולן לא מהווה בשורה או עוולה צרכנית. גולן היא חברת סלולר בלבד, שלא מתעסקת בפעילות טלוויזיה ואינטרנט. המיזוג יותיר את סלקום כחברת הסלולר הגדולה בשוק, ויגדיל את הנתח שלה מ-27% לכ-36%. אמנם משישה שחקנים בשוק יישארו עתה רק חמישה, אך עדיין השוק נותר עם מחוללי תחרות שימשכו מטה את המחירים וימנעו עלייה. גם אם תהיה כזו - היא תהיה מתונה מאוד.
הבשורה הצרכנית יכולה להגיע מהרווחים שסלקום תייצר לאורך השנים מהעסקה, שיאפשרו לה להשקיע בפריסת תשתית דור 5 בסלולר, לתמוך בחברת IBC, עליה היא שולטת ופורסת סיבים אופטיים, ולהעצים את התחרות בטלוויזיה.
תעודת ביטוח לסלקום
סלקום למעשה מתייעלת. כיום היא מוציאה עשרות מיליונים על גיוס ונטישה של לקוחות. כעת היא מגדילה את מצבת לקוחות הסלולר שלה בכ-920 אלף מינויים ונשארת עם כוח העבודה הנוכחי. הרכישה של גולן היא למעשה תעודת ביטוח עבור סלקום, שכן היתה אפשרות כי גולן תעזוב את סלקום בסיום הסכם שיתוף הרשתות ביניהן, המסתיים ב-2027.
סלקום רוכשת חברה רזה ויעילה, שמכניסה בממוצע ברבעון כ-130 מיליון שקל. כמו כן, לגולן מערכות IT מתקדמות וזולות אותן רכשה ופיתחה לאורך השנים. סלקום תפעל חכם אם תשכיל ללמוד כיצד גולן מתנהלת ותעתיק את המודל לפעילותה. אפשרות סבירה כי היא סלקום תותיר את גולן כחברת בת עצמאית ומרוויחה.
אין ודאות כי הרגולטורים יאשרו את העסקה, אך צפוי כי ייגשו אליה בחיוב לאור מצב החברות הרעוע. ב-2016 סיכל הרגולטור עסקה דומה בין סלקום לגולן, אך הוא לא צפה את כניסתה של we4, שבבעלות אקספון, שהובילה לצניחת מחירים דרסטית. עוד סבר הרגולטור, וטעה, שמפעילים וירטואליים כמו רמי לוי ו-019 מובייל, הם מתחרים מוגבלים ביכולתם. בממשלה האמינו לאורך השנים, כי חמישה שחקני סלולר זה המספר הנכון בשוק, ועל כן הסיכוי לאישור העסקה גבוה. עם זאת, צפויות התנגדויות עזות מצד המתחרות בשוק, כמו גם מוועדי העובדים שלהן, בדומה למה שקרה בעסקה ב-2016.
אקספון בסכנה, HOT תיפגע
מי שעלולה להפסיד מהמהלך היא אקספון. אם המיזוג יצא לפועל, היא תידרש להגדיל את חלקה ברשת המשותפת, בה היא חברה כיום יחד עם סלקום וגולן. קיים תרחיש כי ההכבדה על אקספון דווקא תוביל אותה לעליית מחירים, אך לא בטווח הזמן הקרוב. כמו כן, הסיכוי כי הרגולטור יאשר בעתיד מיזוג של אקספון עם חברת סלולר אחרת – קלוש, ועל כן החברה תצטרך לחפש משקיעים חיצוניים. החברה מנהלת מגעים מול קשת, שהציעה לרכוש 50% מאקספון ולהיכנס לתחום הטלוויזיה.
מפסידה נוספת היא HOT, שביקשה לרכוש את פרטנר, ואם תאושר עסקת סלקום-גולן, הסיכויים לכך קלושים. HOT מקווה שבמיזוג עם פרטנר היא תוכל להאיץ את ההשקעות שלה בתחום הנייח. עם זאת, אין זה אומר שמי שיגיש הצעה ראשון - ינצח. הרגולטור יבחן את כל ההצעות שיוגשו לשולחנו באופן שווה. פרטנר לעומת זאת, לא יוצאת מפסידה ולא מרוויחה. החברה לא הראתה התלהבות יתירה לרכישה של HOT, ושחקן אחד פחות בשוק לבטח רק יכול להיטיב את התחרות העזה עמה היא מתמודדת.
המרוויחים הגדולים של העסקה הם בעלי אלקטרה מוצרי צריכה, משפחת זלקינד, המחזיקה בגולן. זלקינד רכשו את גולן ב-2017 בסכום של 350 מיליון שקל, אך בפועל השקיעו רק 80 מיליון שקל. 130 מיליון שקל הם קיבלו כהלוואה מסלקום, ועליהם סלקום תוותר. 140 מיליון שקל נוספים קיבלה מהבנקים, אותם החזירה גולן מהרווחים שצברה. המטרה של אלקטרה מלכתחילה הייתה לייצב את גולן ולמכור אותה, ועתה תנאי השוק הבשילו לכך.