מתקינים דוד שמש? מה צריך לבדוק
מתפלאים מדוע גם בימים של שמש אין לכם מים חמים בדוד? ייתכן שזה עניין של התקנה רשלנית. מה חשוב לבדוק לקראת העונה חמה? אתר "המקצוענים" עם הסקירה שתאפשר לכם ליהנות יותר מאנרגיית השמש, ולהפעיל למשך פחות שעות את דוד החשמל
אוטוטו השמש האביבית תגיע, ותאפשר לכם להפעיל למשך פחות שעות את דוד החשמל. כדי שתיהנו ממקסימום אנרגיה סולארית, יש כמה דברים שחשוב לוודא שמתקין הדודים שלכם מבצע. מה הצ'קליסט שכדאי לבדוק מולו? מדוע כדאי לגלות ערנות ולשאול את כל השאלות הנכונות? לפניכם המדריך שיכול לחסוך לכם לאט מעט כסף בשנים הקרובות.
מעל או מתחת לקולטים: היכן ממוקם הדוד?
"חשוב שתחתית הדוד תהיה גבוהה מהקצה העליון של קולט השמש", ממליצים במשרד האנרגיה. "זאת, למעט במקרים שבהם ישנה משאבת סחרור. מצב זה ימנע התקררות של המים בלילה, ויאפשר פעולה סדירה של המערכת".
"לקולטי השמש יש יציאה תחתונה ויציאה עליונה", מסביר יריב רוקני, מתקין דודי שמש ומערכות סולאריות באתר "המקצוענים". "המים עוברים מהדוד לקולט, ואז ברגע שהמים מתחממים מכך שהקולט לוהט בשמש, הם עולים בחזרה דרך הצינור העליון. כך יש סירקולציה של המים. ברגע שהדוד נמוך מהקולט, פעולה זו לא יכולה לקרות. לרוב, בגגות שטוחים לא עושים את הטעות הזו. ואולם, בגגות רעפים, לא תמיד מתקיני הדודים מתקינים בצורה נכונה, ואז או שהקולטים כלל לא יהיו אפקטיביים, או שהם יעבדו רק בצורה חלקית, ועדיין יהיה צורך להרתיח את המים גם בצורה חשמלית".
"לעתים, כשאין ברירה, וחייבים למקם את הקולטים נמוך יותר, יש צורך בהתקנת משאבת סחרור שדוחפת את המים", מסביר רוקני. "זה מאוד מייקר את ההתקנה, ולא תמיד כדאי, שכן יש לחיישנים נטייה להתקלקל. ואז, חוץ מהתקלות הרגילות שיש מדי פעם בדוד, זו עוד אופציה לתקלות. מערכת זו נקראת מערכת 'מאולצת', ועדיף להימנע ממנה אם אין בה הכרח".
האם קולטי השמש חשופים לשמש בצורה אפקטיבית?
"קולט השמש צריך להיות מופנה לכיוון הדרומי, עם סטייה של לא יותר מ-10 מעלות לכיוון מערב או מזרח", ממליצים במשרד האנרגיה. "ודאו שמתקין הדודים נעזר לשם כך במצפן, ומכוון את כל יתר הקולטים לאותו כיוון".
"יש לוודא שהקולט אינו ממוקם במקום מוצל, ושתהיה ממנו גישה נוחה לתיקונים בעתיד", ממליצים במוקד השירות של אתר "המקצוענים". "אחרת, תשלמו תוספת משמעותית עבור תיקון קולטי שמש, אשר מורכבות הגישה אליהם היא גבוהה".
ומה לגבי הזווית של קולטי השמש?
"הזווית המומלצת והאפקטיבית ביותר היא זווית של 40-45 מעלות מקו האופק", ממליצים במשרד האנרגיה.
"לעתים, בניין חדש נבנה ומסתיר את הבניין שלכם במשך חלק משעות היממה", מוסיף רוקני. "במצב כזה, ייתכן שיהיה צורך להגדיל את כמות קולטי השמש. במקרים חריגים, אין ברירה אלא להשתמש רק בדודי חשמל, שמייקרים מאוד את הוצאות הבית, נחשבים להרבה פחות חסכוניים ומחייבים תחלופה מוגברת יותר שלהם, שכן גוף החימום עובד במשך שעות הרבה יותר ממושכות, מאשר אם הוא משולב עם מערכת של דוד שמש".
עיגון חשוב, אך שמירה על שכבת האיטום של הגג חשובה לא פחות
כשלי איטום רבים נגרמים כתוצאה מהתקנה רשלנית של דודי שמש. במקרה של נזק, קבלן האיטום שלכם, יסיר מעצמו אחריות, ובצדק. שימו לב שמתקין הדודים מעגן היטב את קולטי השמש אל הגג, כדי שהם לא יקרסו במהלך רוחות חזקות. ואולם, ודאו עמו שהוא מתקין אותה על גבי הגבהה, כדי למנוע נזק לתשתית האיטום של הגג.
"קולטי שמש, יכולים בהחלט לעוף במהלך רוחות חזקות, ולהפיל יחד איתם את הדוד עצמו, שכן הם מחוברים אליו עם צינורות. חשוב מאוד לוודא שהעיגון הוא עם חוט שזור מגלוון, ושהקשירה למתקן של הדוד היא בהצלבה. חשוב שגם התושבת של הדוד תהיה מגלוונת, ויש להחליפה במצב שהיא אינו יציבה מספיק. אחרת, כל המתקן עצמו יפול, למרות שעיגנו בצורה טובה את הדוד ואת הקולטים. חשוב מאוד להניח את הקולטים על גבי מרצפות או אבנים משתלבות, שכן חלקם התחתון חד, והם חורצים את איטום הגג כשהזפת מתחממת".
קצת מספרים על עובי הצנרת
זה אולי נשמע קצת טרחני, ומרגיש כמו אחריותו של המתקין, אבל לא יזיק אם תשאלו כמה שאלות. למשל, מה עובי הצנרת.
"על פי התקן, צינורות העשויים מפלדה מגלוונת, צריכים להיות בקוטר של 12 מ"מ, וצינורות העשויים מנחושת, צריכים להיות בקוטר של 10 מ"מ", אומרים במשרד האנרגיה.
"לגבי הצינורות המקשרים בין הקולטים לדוד, הרי שהקוטר של צינורות מפלדה מגלוונת צריכים להיות בעובי של לפחות 19 מ"מ, ואם הם עשויים מנחושת, הקוטר שלהם צריך להיות לפחות 14 מ"מ. שימו לב שאין לחבר ישירות צינורות נחושת לצינורות מגלוונים. בנוסף, הצינורות מהקולט אל הדוד, אמורים להיות בשיפוע כלפי מעלה, בכדי למנוע כיסי אוויר".
עוד כתבות בנושא:
מתי מומלץ להחליף את דוד השמש?
עובש במקלחת? התקינו ונטה
להתקין דוד שמש במקום דוד חשמל - זה כדאי?
האם יש שסתומי ביטחון?
התקנה מקצועית היא כזו שכוללת התקנה של שני שסתומים: שסתום אל חוזר ושסתום בטיחות. "תפקידו של שסתום אלן חוזר הוא למנוע מצב שהדוד מתרוקן לגמרי כשיש הפסקת מים בבניין או ברחוב", מסביר רוקני. "אחרת, כשנדליק את הדוד במצב שהוא מרוקן ממים, גוף החימום יישרף. תפקידו של שסתום בטיחות בצינור המזרים מים קרים לדוד, הוא לפעול כאשר הלחץ בדוד גדל מעבר לנדרש".
שימו לב, שהשסתום לא יהיה אפטיבי אם הוא נסתם מאבנית. "כדי למנוע זאת, אחת לחצי שנה חשוב לסובב אותו בכיוון החץ, כדי לשמור על תקינותו", מוסיף רוקני.
לדבריו, "יש לעשות זאת בייחוד לאחר שהדוד לא היה פעיל במשך תקופה ארוכה, כמו למשל לאחר חופשה שלכם. שימו לב, שכשיוצאים לחופשה, של מעל חודש, מומלץ לכסות את קולטי השמש עם שטיח או שמיכה, כדי שהם לא יעבדו. ברגע שהם פועלים באופן רצוף, מבלי שהמים זורמים בברזי הבית, זה גורם להתחממות יתר, ומזמין תקלות".
צריכים בעל מקצוע בתחום דודי שמש וחשמל? לחצו כאן
ynet הוא שותף באתר "המקצוענים"