הדור הבא
אחד הכלים העוצמתיים ביותר למלחמה בסרטן הוא מערכת החיסון. בגופנו נוצרים תאים רבים בעלי פוטנציאל ממאיר, אך מערכת החיסון, ובעיקר תאי הT- שלה – יודעים לזהות את תאי הסרטן ולהשמיד אותם בטרם התפתחה המחלה. רק כשמתחמקים תאי הגידול ממערכת החיסון, יכול להתפתח סרטן.
אחת מפריצות הדרך החשובות של השנים האחרונות היא היכולת לגרום לתאי T של החולים לזהות תאי גידול, ולהשמיד אותם. אחד מהמפתחים הראשונים הוא חתן פרס ישראל פרופ' זליג אשחר, אשר הגה את הרעיון במעבדתו במכון ויצמן. בהמשך - עבר הפיתוח לארה"ב, ובשנה האחרונה אושר לראשונה הטיפול לשימוש מסחרי.
תאי ה-T נאספים מדם החולה, ובעזרת הנדסה גנטית מתוכנתים מחדש לבטא על התא קולטן המזהה את תאי המחלה, וגורם לתא ה-T להשמיד אותם. עד כה עיקר ההצלחות של הטיפול היו בלימפומה ולוקמיה של תאי B: תאי ה-T המהונדסים מוחזרים לחולה, מזהים את התאים הממאירים, מתרבים ומשמידים את תאי הגידול.
בהמשך חלק מהתאים נשארים כתאי זיכרון בגוף. המחקרים האחרונים מראים כי כחצי ויותר מהחולים, להם כבר לא היה כל טיפול אפשרי, מבריאים מטיפול חדשני זה. עדיין ישנם מכשולים במהלך הטיפול, הגורם לתגובה חיסונית עוצמתית, אך עם הזמן לומדים הרופאים לשלוט בתגובה זו, ולהימנע מנזק קשה למטופלים. בשלבי מחקר שונים נמצאים כעת מטרות נוספות על גידולים נוספים, ביניהם מיאלומה נפוצה, גליובלסטומה ועוד. אנו תקווה כי פריצת דרך זו תוכל להביא מזור לחולי סרטן רבים להם אין כיום אפשרות לטיפול מרפא למחלתם.
הכתבה פורסמה במוסף Yhealth ב"ידיעות אחרונות", בשיתוף מרכז לגאסי הריטג' לאונקולוגיה ומכון ד"ר לארי נורטון, סורוקה - מרכז רפואי אוניברסיטאי