הופך את העולם: הפסלים המרהיבים של אניש קאפור
האמן היהודי-אנגלי-הודי אניש קאפור, הזוכה הטרי בפרס בראשית, ידוע בפסלים עצומי המימדים שהוא מציב במקומות אסטרטגיים בעולם. רבות מעבודותיו מורכבות ממראות גדולות ונותנות לצופה אשליה שהוא מעוות. הנה הצצה ליצירותיו הבולטות
הפסל ההודי-אנגלי-יהודי אניש קאפור לא התקבל לבצלאל ב-1972, מה שלא מנע ממנו להפוך שנים לאחר מכן לאחד הפסלים הידועים הפועלים כיום. הוא ידוע ביצירות המונומנטליות אותן הוא מציג ברחבי העולם, ומרבה להשתמש במראות גדולות מימדים, שהצופה בהן כמו רואה את העולם במהופך, ואת עצמו באופן מעוות. לאחרונה עלה קאפור לכותרות בעניין תמוה, לאחר שרכש את זכויות השימוש הבלעדיות על הפיגמנט "ונטרבלאק", הנחשב לצבע השחור הכי שחור שנוצר אי פעם, והתגלה ב-2014 - פרשייה שהסעירה את עולם האמנות.
קאפור, שנולד במומביי שבהודו לאם יהודייה מבגדד ולאב הודי, עלה לישראל בגיל 16, והתגורר בה תקופה קצרה. מאמצע שנות ה-70 הוא חי ופועל בבריטניה, וידוע גם בפעילות חברתית ענפה. השבוע זכה קאפור בפרס בראשית שגובהו מליון דולר, אותו פרס שכונה לא אחת "הנובל היהודי". הנה הצצה לכמה מיצירותיו הידועות:
הפסל "היפוך העולם, ירושלים", אותו יצר קאפור עבור מוזיאון בירושלים ב-2010. הפסל הופך את פניה של ירושלים, והפרשנות לו מתייחס לכפילות שמציעה העיר בין קודש לחול.
לונדון: אניש קאפור עומד לצד פסלו "C-Curve" בגני קנזינגטון.
הפסל "ירי לפינה" המוצב באקדמיה המלכותית לאמנויות בלונדון. היצירה פועלת על ידי "ירי" של שעווה אדומה על הקיר כל עשרים דקות.
פסל המוצב בלונדון, עשוי פלדה ומדמה מאיץ חלקיקים ממוחשב ענקי. הפסל, הקרוי "The ArcelorMittal Orbit", הפך לפסל הגדול ביותר באנגליה, שגובהו 115 מטרים. העלות הגבוהה של הפסל, כ-16 מיליון לירות סטרלינג, מומנה על ידי חברה לייצור פלדה שאת שמה נושא הפסל.
אדם מסתכל על השתקפותו ביצירה של קאפור בלונדון ב-2009.
היצירה "In the Shadow of the Tree and the Knot of the Earth IV".
אנשים עוברים ליד פסלו של קאפור "Non-Object", בלונדון.
ועוד מסדרת הפסלים שהופכים את העולם - הפעם בניו יורק.
הפסל "Tall Tree and the Eye" בחצר האקדמיה המלכותית בלונדון.
מרכז רוקפלר בניו יורק במהופך כפי שהוא משתקף מהיצירה "Sky Mirror".