מי רצח את טופאק? חידת מותו של הראפר האגדי
"הוא חי!", טוענים רבים ממעריציו, אחרים אומרים כי גופתו נשרפה בידי קרוב, תיאוריה נוספת מאשימה את ה-FBI ברצח, ויש כאלה הבטוחים שלמוות אחראי חברו. וגם: האם פיסת מידע חדשה תשים סוף סוף קץ לתעלומה? 20 שנה חלפו מאז מותו של טופאק שאקור, אגדת הראפ משנות ה-90', והתיאוריות עדיין מסתובבות חופשי. אולי גם הרוצח?
בספטמבר האחרון מלאו 20 שנה ליום בו עולם המוזיקה איבד את אחת הפיגורות החשובות בו. טופאק שאקור, אולי הראפר החשוב ביותר בשנות ה-90', מצא את מותו בתקרית ירי בלאס וגאס, כחלק ממלחמת הראפ בין כנופיות החוף המערבי והמזרחי, ומותו הפך מאז מיתולוגיית היפ הופ. בשבוע הבא הוא היה אמור לחגוג את יום הולדתו ה-46, ולאחרונה זכה לשני סרטים שעסקו בסיפורו.
האחד תיעודי בשם "ההתנקשות בטופאק: הקרב על קומפטון", אשר ברוח ז'אנר סדרות הדוקו-פשע הפורח בשנים האחרונות, טוען כי מצא תשובה לשאלה שמעולם לא זכתה לתשובה - מי היה האיש שרצח את הראפר. השני, "All Eyez on Me" (כשם אלבומו האחרון של המוזיקאי) יוצא לאקרנים בישראל ב-15 ביוני, ומגולל את סיפור עלייתו לגדולה והפיכתו לאחד האייקונים הגדולים של הז'אנר - מעמד שחוזק עם מותו המסתורי, מוות שעד היום חוקרים, מדברים עליו ומעלים תאוריות שונות כתשובה לשאלה - מי רצח את טופאק?
הוא חי!
התיאוריה הראשונה, ואחת הרווחות שבהן, היא שטופאק כלל לא מת. כמו אלביס פרסלי, גם פרשת מותו של הראפר המצליח מלאה חורים וסימני שאלה, מספיק בשביל שמעריציו - בין היתר כדרך להתמודד עם האובדן - יאמינו שמדובר במתיחה אחת גדולה. טופאק, הם אומרים, ביים את מותו על מנת להיעלם - ולא חסרות להם "הוכחות". אחת לתקופה מופצת ברשת תמונה של אדם בעל דמיון - לעתים מצמרר יש לציין - לאייקון המת.
האחרונה שבהן צולמה לכאורה ב-2012, כששאקור נראה מחובק עם לא אחרת מאשר הזמרת ריהאנה. מטופש? ייתכן מאוד, בעיקר כי מדובר בתמונה שאפשר ליצור בקלות בפוטושופ. אם אכן מדובר בתמונה אותנטית, יש לתהות כיצד שמר שאקור, שב-2012 היה אמור לציין את יום הולדתו ה-41, על מראה כה צעיר, ולא התבגר בכלל מאז הפעם האחרונה בה נראה ב-1996. אלו המאמינים שהזמר בחר לביים את מותו יטענו כי הוא בחר להשתקע דווקא בקובה, היכן שחיה דודתו אסטה.
ויש עוד: אחרי מוות של מוזיקאי גדול ומוערך, לרוב יתקיים טקס אשכבה רב משתתפים, בסגנון זה שנערך לכבוד מייקל ג'קסון (פרדי מרקיורי זכה למופע מחווה ענק לזכרו, שהפך לאחד האייקונים של שנות התשעים). במקרה של טופאק, ובכן, לא נערכו יותר מדי מחוות - ואפילו הלוויה לא התקיימה. לפי משפחתו, גופתו נשרפה ב-14 בספטמבר 1996, כשחברו ושותפו המקצועי הראפר שוג נייט טען שהוא זה ששילם על השריפה.
עוד טען נייט כי הוא שילם על כך שלושה מיליון דולר, סכום לא הגיוני בעליל עבור שירות מסוג זה. שורף הגופה נעלם מעל פני האדמה ואיש לא יצר איתו קשר מאז. וישנם גם חברי להקת ההאאוטלוז, שנהנים לספר שהם ערבבו את שרידיו במריחואנה ועישנו אותם. כלומר, אותו. אלא שב-2014, אי.די איי מין, חבר הלהקה, הודה שהאפר שעישנו לא ממש היה של הראפר המנוח.
את התיאוריה הזו מחזקות גם שלל פרשנויות של מילות שיריו, שקיבלו משמעות מעניינת בואכה קריפית לאחר מותו. בשיר "Niggaz Done Change" של הראפר ריצ'י ריץ', בו מתארח טופאק, הוא נשמע שר את השורה: "ירו בי ונרצחתי, אני לא יכול להגיד איך זה קרה במילה במילה, אבל תאמינו שהם יקבלו מה שמגיע להם". בשירו "Life of an Outlaw" הוא שר: "To plan shit 6 months in advanced to what we plotted, approve to go on swole and now we go" – שורה שיש הרואים בה רמז לכך שתוכנית היעלמתו של הראפר נרקמה במשך שישה חודשים.
גם השיר " Aint’ Hard 2 Find" יכול להכיל רמז בדמות מילים כמו: "שמעתי שמועות שמתתי, נרצחתי בדם קר, תמונות שלי בשלביי האחרונים יצרו טראומה, אתה יודע שאמא בכתה. אבל כל זה היה פיקציה, פחדן אחד עיוות את כל הסיפור". את התיאוריה חיזקו ממש בשנה שעברה גם טענותיו של שוטר לשעבר בשם דיוויד מאיירס, שהעיד שקיבל סכום של 1.2 מיליון דולר כדי לעזור לביים את מותו של הזמר.
לטענתו, טופאק אף שילם לכפיל שנישא אל חדר המתים, וכן ללמעלה מ-30 גורמים נוספים - בהם שוטרים, רופאים ועדים, שיעזרו לתפור את סיפור מותו. "העולם צריך לדעת מה עשיתי", הצהיר מאיירס, "אני מתבייש בכך שמכרתי את מילתי תמורת כסף, ואני לא יכול למות מבלי ליידע את העולם במה שעשיתי.
ודבר נוסף - לפי הסיפור הרשמי, רק הצוות הרפואי, שורף הגופה (הנעלם) ואמו אפני ראו את טופאק המת. "בסוף, הוא בחר לעזוב בשקט", אמרה אמו, והתעלמה מעט מהעובדה שהאופן בו בנה הלך לעולמו היה כל דבר פרט לשקט.
אורלנדו אנדרסון וחבורתו עשו זאת
אחת הפחות מופרכות שבתיאוריות גורסת שהאחראים למותו של טופאק הם החשודים המיידים - כלומר אורלנדו "בייבי ליין" אנדרסון, עבריין קטן וחבר כנופיית הקריפס. את השעות שלפני מותו בילה טופאק ב-MGM גראנד בלאס וגאס, בקרב בין המתאגרפים מייק טייסון וברוס שלדון. אבל זה לא היה הקרב היחיד באותו הערב, כפי שסיפר בראיון שומר ראשו לשעבר של טופאק: "בליל הקרב של טייסון וסלדון, חבר של שוג נייט ניגש לטופאק ולחש לו שהוא איתר את אורלנדו אנדרסון באולם. טופאק רץ אליו והם התחילו במכות. אני רצתי לשם וראיתי את טופאק מניף מספר אגרופים. אנדרסון ניסה להחזיר אבל סיים על הרצפה, ואז כמות גדולה של חבר'ה מדת' ראו (חברת התקליטים של שוג נייט, בה היה חתום טופאק) קפצו עליו".
די הגיוני להניח שאחרי שהושפל והובס מוקדם יותר באותו הערב, אנדרסון ואנשיו החליטו לנקום בשוג נייט וטופאק, שהיו ביחד באוטו. אנדרסון הכחיש קשר, ובעצמו נורה למוות לא הרבה לאחר מכן, ב-1998, כתוצאה מקרב יריות בקומפטון.
ה-FBI עשה זאת
ב-2008 פרסם הסופר ג'ון פוטאש ספר בשם "המלחמה של ה-FBI בטופאק ובמנהיגים השחורים", שכולו מה שהוא מחשיב הוכחות לכך שאנשי חוק הם למעשה אלה שגרמו למותם של טופאק וביגי. פוטאש ביסס את טענותיו בספר על 12 שנות מחקר בנושא, שבסופן הכריע כי שתי הרציחות אורגנו על ידי המשטרה, במטרה להביא סוף למלחמת הלייבלים העקובה מדם. מחבר הספר הוסיף וטען שה-FBI נהג לעקוב אחר טופאק, בשל קשריו עם תנועת הפנתרים השחורים בארצות הברית. "הייתה לו מערכת יחסים מאוד קרובה עם חברי משפחת הפנתרים המורחבת, שהיו עבורו מנטורים", אמר בראיון. "והוא ניסה לעשות דברים חיוביים. הממשלה ניצחה על ההתנקשות הזו".
הרצח אורגן על ידי חבר קרוב
שוג נייט לא נמנה עם האנשים היותר סימפטיים בסצנת הראפ של שנות התשעים. רק לפני שנתיים וחצי הוא נעצר ונכלא באשמת רצח, ניסיון לרצח ושני מקרים של פגע וברח. כלומר, גם היום הוא ממשיך לשחק את משחקי הגנגסטה שהיו שגרת הסצנה בניינטיז. נייט ניהל מערכת יחסים מורכבת עם טופאק - חברתית ועסקית, שכן שוג נייט עמד בראש הלייבל "דת' ראו" בעוד טופאק היה הראפר החשוב ביותר שלה - התרנגולת שמטילה ביצי זהב, אם תרצו. שוג גם היה האדם שנסע לצד טופאק כשהתקרית התרחשה ואף נפצע במהלכה בעצמו, אבל יש הטוענים כי החיסול היה למעשה הוראה שלו, כשטופאק הביע רצון להחליף חברת תקליטים.
לא האיש הכי נחמד בהיפ-הופ. שוג נייט
שמו של שוג נייט נקשר גם במותו של כריסטופר וואלאס - דה נוטוריוס B.I.G, ראפר מצליח, משפיע ומוערך (למביני דבר ועניין, לרוב. בתודעה המיינסטרימית טופאק התקבע הרבה יותר). וואלאס, שקרא לעצמו גם ביגי סמולז, נורה בעצמו במרץ 1997, פחות מחצי שנה לאחר הרצח של טופאק, כשהדעה הרווחת היא כי מדובר היה בנקמה של שוג נייט על רצח טופאק (או בניסיון של שוג להסית את תשומת הלב ממנו). כלומר, יש הגורסים שביגי עצמו הוא זה שיירה בשאקור, ולכן שילם את המחיר. שני המקרים לא נפתרו עד היום, וזו אחת הסיבות שהם נקשרו זה בזה.
גם מותו של סמולז לווה במסתורין ותיאוריות קונספירציה - בין היתר זו הגורסת כי שון קומבס (אז פאף דדי, ומאז הפך פי דידי או רק דידי), מייסד הלייבל "באד בוי רקורדס" היריב לזה של שוג נייט וטופאק. למה שדידי ירצח את אחד הראפרים הכי חמים שלו? ובכן, יש מי שמאמין שהוא עשה זאת לאחר שראה את העלייה הבלתי נתפשת במכירות אלבומיו של טופאק לאחר מותו, והרגיש שגם הלייבל שלו זקוק לחלל בעל פרופיל גבוה במלחמת כנופיות החוף המזרחי והמערבי של לוס אנג'לס באותם ימים.
אלבומו האחרון של ביגי נקרא, כמה הולם, "Life after Death" (זה שלפניו, מ-1994, נקרא "Ready to Die") ומכירותיו אכן עלו. הרצח גם הוליד את "I'll Be Missing You", השיר המנג'ס של דידי מהניינטיז שהוקדש לחברו המת, ועל הדרך גם הביא לו הכנסה נאה.
בסוף יצא מזה להיט. דידי שר לביגי סמולז
טופאק נורה בטעות
פיסת המידע הרלוונטית והמעניינת ביותר מהתקופה האחרונה קשורה, איך לא, באותו שוג נייט. אר ג'יי בונד, האיש מאחורי הסרט הדוקומנטרי "ההתנקשות בטופאק: הקרב על קומפטון", טוען כי סרטו מכיל עדות ממקור של האדם שהיה עם טופאק בעת מותו, שוג נייט, שמאחורי סורג ובריח גילה לו בפעם הראשונה במי הוא חושד. נייט מעולם לא חשף מידע זה לפני כן, והוא עצמו ועורכי דינו מאשרים כי מה שייחשף בסרט יביא קץ לתעלומה באופן סופי. לפי נייט, שכאמור בעצמו נפגע באירוע, הוא למעשה היה המטרה האמיתית של החיסול ולא טופאק, שהיה זה שמת בתקרית. לפי נייט, מי שעשה זאת הוא ראפר לא מוכר בתחילת דרכו, שקיבל סכום של 80 אלף דולר על הרצח, שאורגן על ידי גורמים שתכננו להשתלט על חברת התקליטים דת' ראו, ששוויה הוערך אז בכ-500 מיליון דולר.
גרסה נוספת באותה הרוח אומרת כי אכן מדובר בראפר צעיר שלחץ על ההדק, לאחר ויכוח על שיר שלטענתו שאקור גנב ממנו. חבריו של טופאק דאגו שישלם במכות על הטענות הללו, וזה הביא אותו להתנקש בחייו של מי שהוא ראה בו גנב שירים.
האם באמת נפתרה התעלומה? קשה להגיד, אבל מה שבטוח הוא שהעובדה שעדיין מדברים על כך שני עשורים לאחר המקרה, ממקמת את טופאק בין אגדות כמו אלביס, ג'ון לנון וג'ים מוריסון, ומבהירה עד כמה הוא היה חיוני וקריטי בסיפורה של המוזיקה השחורה בארצות הברית.