שתף קטע נבחר
 

האהבה חיה

איך הפכו הופעות חיות לזירה האולטימטיבית לחגיגה של אהבה? האמנים הישראלים מנסים להבין מדוע עניינים של הלב הם הדלק היצירתי הטוב מכולם. במסגרת חגיגות האהבה ברחבי הארץ תוכלו לפגוש על הבמות את שלמה ארצי, אביב גפן, אברהם טל, ארקדי דוכין, דורון טלמון מ'ג'יין בורדו', מארינה מקסימיליאן, מיכה שטרית, שלומי שבן ואחרים

בשיתוף זאפה

 

"מַיִם רַבִּים לֹא יוּכְלוּ לְכַבּוֹת אֶת הָאַהֲבָה, וּנְהָרוֹת לֹא יִשְׁטְפוּהָ", נכתב בשיר השירים, ללא ספק טקסט אהבה מכונן בתולדות תרבות המערב. ושלמה המלך אמר ולא ידע כמה צדק.

 

מאז מים רבים זרמו בירקון, גם הלכלוך, אבל מעמדו של מוסד שיר האהבה נשאר איתן. לא מעט השתנה באופן שבו בני האדם כותבים אהבה: מהחריטה על עץ ועד מקשי הלפטופ, מסונטות שייקספיריות ועד Wonderwall של אואזיס, ומשירי האהבה התמימים של הביטלס ועד למניפסטים החרמניים של ריהאנה.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

במאה השנים האחרונות יכולנו לחזות בהיחלשותו של שיר הפולק הסיפורי, בהמצאת הגיטרה החשמלית, עליית הפאנק וגסיסתו, כניסת הסינתיסייזר והיעלמותו לטובת המחשב ונסיקת ההיפ־הופ. ושיר האהבה, הוא מדלג בביטחון בין עשורים, ז'אנרים וטרנדים מוזיקליים, כיודע שהוא פה כדי להישאר.

 

מחקר שנערך בארה"ב בדק את חזרתן של מילים מסוימות בפזמונים מוכרים, מהפיפטיז ועד ימינו. שלא במפתיע הופיעו המילים sex ו־body בעיקר בשירי שנות ה־90 והלאה, ואילו happy ו־sad נפוצות יותר בסיקסטיז ובסבנטיז. לעומתן, המילה love אינה נפקדת מאף עשור וחוזרת יותר מכולן.

 

ביקשנו הסברים מכמה ממנסחי האהבה הגדולים של המוזיקה הישראלית. אלו ששיריהם שימשו כפסקול לאלפי נשיקות ראשונות, ושהשמעת להיטיהם ברדיו מעוררת את קריאת הקרב "מאמי, זה השיר שלנו!", יוכלו אולי להסביר מדוע אהבה עדיין תופסת כל כך חזק.

 

"שיר הוא רגע של כנות ושל רגש", אומרת דורון טלמון, סולנית ההרכב 'ג'יין בורדו', שאת שיריו המתוקים לא ניתן היה לפספס אם פתחתם רדיו מתישהו בשנתיים האחרונות. "אני חושבת שמשם באים כל השירים שלי כיום, כשאני מזכירה לעצמי לא לפחד מהאמת שלי ולא לפחד מאהבה על כל רבדיה, כי אמת ואהבה זה מפחיד אבל גם מופלא", מוסיפה טלמון.

 

"אהבה, שברון לב, מערכות יחסים, קנאות, שנאות וגעגועים הם דלק אנושי עתיק יומין, ומובן שזה משתקף ביצירה", מוסיף שלומי שבן, שבאלבומו האחרון ניתן למצוא פזמוני הערצה לבת הזוג כמו 'שמש עלי אדמות', אך גם את אחד משירי הפרידה היפים של השנים האחרונות - 'הקסם נגמר'.

 

"הכתיבה על אהבה מגיעה באופן טבעי כשאתה בן 20, ולדעתי מגיע שלב שבו אתה צריך לשחרר את זה ולחפש חומרי תבערה אחרים", מציע שבן, שיסגור את פסטיבל בית גוברין השנה, בערב שבו יופיע גם שלום חנוך.

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)
 

כשאש האהבה גוועת

ייתכן ששבן צודק, אבל אמנים רבים, גם הבוגרים והוותיקים שבהם, מתקשים למצוא חומרים שבוערים טוב ולאורך זמן כמו הנושא הזה. אם להמשיך בדימוי השחוק הזה, לעיתים נראה כי דווקא כשגוועת אש האהבה בחיי היוצר, המחברת שלו מתמלאת בשירים.

 

אם חושבים על זה, מרבית שירי האהבה הגדולים הם בעצם שירי כמיהה לאהבה או קינה לאחר שברון לב. "נראה לי שאת שירי האהבה אתה כותב תמיד מתוך צורך", מסכים מיכה שטרית, ומנמק מדוע אלו נפקדים לאחרונה ממגירת השירים שלו.

 (צילום: נועה פוירשטיין ) (צילום: נועה פוירשטיין )
(צילום: נועה פוירשטיין )
 

"אני חי עם בת הזוג שלי, שזה טוב ושלם אבל זה גם קצת מונע ממני את הצורך לכתוב עוד שירים כאלה כי אני חי אחד כזה", מספר מי שחתום גם על כמה מפזמוני הבדידות הגדולים של הניינטיז כמו 'אם כבר לבד', וכמובן על השורה המופלאה שחושפת את הממד האגוצנטרי שיש באהבה: "אני אוהב אותך בגלל שאני אוהב אותי". השניים יבוצעו בוודאי ב־3 באוגוסט, בערב הפתיחה של פסטיבל לילות אהבה בכנרת, שבו יופיעו 'החברים של נטשה' לצד אהוד בנאי.

 

"אהבה היא הדלק האולטימטיבי לכתיבת שיר וללהתעורר בבוקר", מסכימה מארינה מקסימיליאן. "הכתיבה ממקום שבור היא מובנת. תרופה מיידית של ביטוי ופורקן. הפיכת רע לטוב. קושי ליופי".

 

חברו של שטרית לנטשות, ארקדי דוכין, מתמצת כי "אהבה היא בכל מקום, ואין בעצם נושא אחר בעולם. יש לי 700 שירים באקו"ם? רובם מתעסקים בנושא הזה על כל צדדיו".

 

בנוסף לשירים מהסוג שמכניסים זוגות לחופה כמו 'היא לא דומה' מונה דוכין גם את שירי האהבה המתוחכמים יותר שלו, כמו 'חדר משלי' ("שיר אהבה לעצמך"), 'עשי לי את המוות' ("שיר על ההפך מאהבה") וכמובן 'מי אוהב אותך יותר ממני' שכתב לו מיכה שטרית, אותו מתאר דוכין כ"שיר אהבה למדינה".

 

ובאמת, מתגלה כי לפעמים שירי האהבה הרומנטיים ביותר אינם ממוענים בכלל לאדם אחר. כאלו לדוגמה הם "ניצחת איתי הכל" של עמיר בניון (על מוזיקה), "אלה", שכתב שלום חנוך לדפנה ערמוני (על יחסי ישראל-ארה"ב) ו"האחת שלי" של ישי לוי (על השבת).

 

אהבה של מעריצים

מעגל נוסף של החיבור בין אהבה ומוזיקה הוא זה שנרקם בין האמן למוסיקה ולקהל המעריצים שלו. "האהבה שלי למוזיקה היא נתון שאני מכיר מגיל 11, היא שולטת בי לטוב ולרע" אומר יזהר אשדות שיופיע במסגרת "ימים של אהבה" באמפי שוני ויארח את את ג'יין בורדו, רונה קינן ואסתר רדא ב11 לאוגוסט.

 

האהבה הזו בין אמן לקהל שלו מגיעה לשיאה בהופעות, שמהוות לכן את מפגן האהבה האולטימטיבי של המוזיקה – אהבה לאמן, אהבה לקהל, ואהבה בין האנשים בקהל – והפכו לשיאו של חג האהבה עבור מאות אלפים בישראל.

 (צילום: אלי סגל ואופיר גונן) (צילום: אלי סגל ואופיר גונן)
(צילום: אלי סגל ואופיר גונן)
 

 

"אהבה היא להפוך את הקהל שלך במהלך ההופעה לחבר הכי טוב שלך", אומר גפן, ושולח אותי להיזכר איך כילד הרגשתי שאנחנו חברים כששמעתי אותו צורח "אני אוהב אותך" בסוף של "אהבנו" בהופעה. יותר מעשרים שנה אחרי, וגפן, שיופיע ב־5 באוגוסט בקיסריה ויארח את אורית שחף, מירי מסיקה ונינט, עדיין גורם למעריציו להתעורר מחובקים על הכנרת בזריחה.

 

"בהופעה שהייתה לפני כמה שבועות בקיסריה חוויתי את האהבה הכי גדולה שחוויתי עד היום עם הקהל שלי", מספר אברהם טל. "בשנייה שעליתי על הבמה פרסתי ידיים לצדדים והרגשתי שאני מחבק את כולם והם אותי". 

 

"סוף שנות התשעים, ערן צור עשה את 'מים גנובים'", נזכר שבן בהופעה מלאת אהבה. "ישבתי לבד במועדון הקמלוט בת"א, וערן ויובל פתחו עם 'פרפרי תעתוע' על צעקתו המפורסמת 'אני א־ו־ה־ב א־ו־ת־ך'. כך זה התחיל ומשם זה רק עלה והעמיק. שניהם היו מחושמלים ומאוהבים. אני זוכר הרבה אלכוהול זורם לבמה ואת עצמי מתאהב בהם ובמוזיקה".

 

פסטיבל של אהבה

אבל החיבור בין אהבה להופעות התבסס עוד הרבה לפני שאביב גפן לבש איפור לבן והימם בנות 17. "עוד בפיפטיז המוזיקה הייתה המקום שאליו הולכים אנשים כדי לרקוד יחד", נזכר בועז כהן, עיתונאי מוזיקה ורומנטיקן בפני עצמו. 

 

בהתחלה בג'אז ובדיקסילנד ואחר כך בהופעת הרוקנרול שהייתה קודם כל המצאה הורמונלית. לאחר מכן הכניסו הביטלס את האלמנט הסנטימנטלי, ומשם הדרך כבר הייתה קצרה לפסטיבלי הענק של הסיקסטיז והסבנטיז".

 

המפורסם שבהם, וודסטוק, הפך לאייקון של אהבה חופשית והמונית. בארץ כמובן רצו 'כמו באמריקה', וניסיונות לחקות את וודסטוק הגיעו די מהר לפרובינציה הישראלית. הראשון שנחל הצלחה ממשית, וזה ששורד עד היום, הוא פסטיבל 'לילות אהבה בצמח', שהיטיב לעשות את הקישור הכל כך מתבקש כאן בין חג האהבה היהודי להופעות.

 

כבר מהופעתו התנ"כית, קשור ט"ו באב למוזיקה דרך אזכורן של בנות ירושלים לבושות הלבן המחוללות בכרמים לשם מציאת שידוך. בזמנו, ניסו מארגני פסטיבל צמח לשחזר את הקונספט, כשהדפיסו על כרטיס הכניסה להופעה חצי ציטוט משיר השירים במטרה לשדך בינם לבין אוחזי הכרטיס עם חציו השני של הציטוט. היום פשוט יש לכולם טינדר.

 

בהמשך ל'לילות אהבה בצמח' הצטרפו והוקמו גם הפסטיבלים נואייבה וערד, שהציעו גם הם את העסקה המשתלמת של הופעה ואפשרות לשידוך רומנטי בכרטיס אחד. "אני זוכר הופעה של שלום חנוך בצמח בליל אהבה, זו הייתה מסורת. אתה בחור צעיר, עם מלא הורמונים ושק שינה. או שאתה נוסע לשם עם מישהי, או אם מתמזל מזלך - כדי להכיר שם מישהי", נזכר מיכה שטרית בלילות הקסומים שבילה על הכנרת.

 (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
(צילום: אבי מועלם)
 

היום נדמה יותר מתמיד שהופעות הפכו לחלק טבעי בכרונולוגיה של כל זוגיות בריאה. החל ממזמוז ראשון ומביך בהופעה אינטימית, דרך כרטיסים להופעת חו"ל כמתנת יום ההולדת, ועד להצעת הנישואים האלגנטית והאישית בהופעה של אמן נערץ.

 

כך משתבצת המוזיקה באלבום הזיכרונות הזוגי ומלווה כפסקול מתוסרט את כל אחת מנקודות השיא והתפנית של מערכת היחסים. אין ספק כי הסכימה הזו מולידה לא מעט קלישאות, אבל אני אהיה האחרון להלין עליה, שהרי גם אני פגשתי את זוגתי לדייט הראשון בהופעה. "כל אחד הולך להופעות מסיבות שונות, אבל כולן מסתכמות בסוף במילה אהבה", מסכם שטרית

 

הכתבה פורסמה ב"ידיעות אחרונות"

 

בשיתוף זאפה


פורסם לראשונה 09/07/2017 11:38

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים