"העיתונאי שלא נותן להשתיקו": הזוכים בפרס סוקולוב
הוא חשף את קלטות הקשר ממלחמות יום הכיפורים, עורר סערה עם האיברים שנשמרו במכון לרפואה משפטית ונלחם בכל הממסד הביטחוני לאחר הראיון שצונזר עם תת־אלוף יצחק יעקב (יצה) ז"ל. ד"ר רונן ברגמן, עיתונאי "ידיעות אחרונות", קיבל אמש את פרס סוקולוב. לצידו זכו גם יואל מרקוס, נדב איל ואיתי אנגל
בטקס חגיגי ומרגש, שנערך במרכז ענב לתרבות בתל־אביב, הוענק אמש פרס סוקולוב לעיתונות כתובה לשנת 2017 לעיתונאי "ידיעות אחרונות" ד"ר רונן ברגמן, שחתום על תחקירים רבים שהסעירו את המדינה.
ברגמן (45), מי שחשף את פרשת האיברים שנשמרו במכון לרפואה משפטית באבו־כביר ללא ידיעת בני משפחות ההרוגים, הוציא לאור את קלטות הקשר ממלחמת יום הכיפורים וקיים ריאיון בלעדי עם תת־אלוף (מיל') יצחק יעקב (יצה) ז"ל, שהקים עליו את כל המערכת הביטחונית, קיבל את הפרס "בזכות שורה של חשיפות חשובות ואמיצות שפורסמו ב'ידיעות אחרונות'".
בנימוקי חבר השופטים לעיתונות כתובה, בראשותה של העיתונאית אילנה דיין, נכתב בין השאר: "הפרס מוענק לד"ר ברגמן על נחישותו לחשוף ולסקר, על יכולתו להסביר ולבאר, על אומץ הלב שהפגין מול כל מי שרצה להשתיקו, לטייח או להדחיק ועל תרומתו הייחודית להבנת הנעשה מאחורי הדלתות הסגורות של העולם הביטחוני".
ד"ר ברגמן התרגש מאוד לקבל את הפרס אמש. "התחלתי לכתוב כבר בגיל 12", סיפר. "עיתונות היא עבודת קודש שתפקידה לשמור על הערכים החשובים לכולנו. התמקדתי ברצון לחשוף את הסוד, במיוחד בעולם הביטחוני שאין בו שום מנגנוני ביקורת אחרים. אני אומנם זה שמקבל את הפרס, אבל שותפים לו אנשי 'ידיעות אחרונות', מהעורך הראשי, העורכים, המפיקים וכל מי שעמל מדי יום להוציא את העיתון. הפרס הוא של 'ידיעות אחרונות'".
את הפרסים לזוכים העניק אמש ראש עיריית תל־אביב, רון חולדאי, ולצד ד"ר ברגמן זכה בפרס "מפעל חיים" בעיתונות הכתובה עיתונאי "הארץ" הוותיק, הפובליציסט יואל מרקוס. "יואל מרקוס משמש כמופת וסמל לעיתונאי ערכי ישר וצנוע, שביסס רקורד של כתיבה דעתנית, משפיעה עצמאית, ואמיצה", נכתב בנימוקי ועדת הפרס.
את פרס סוקולוב לתקשורת אלקטרונית קיבלו אמש נדב איל, עורך חדשות החוץ בערוץ עשר שמפרסם באופן קבוע טורים ב"ידיעות אחרונות", וכתב התוכנית "עובדה" איתי אנגל.
חבר השופטים לתקשורת האלקטרונית, בראשותו של פרופסור מרדכי קרמניצר, שיבח את סדרת הכתבות הבולטות של איל בשנתיים האחרונות, בנושאים שקשורים בהשפעות הגלובליזציה, וביניהן סדרת הכתבות על אודות גל הפליטים באירופה שבמסגרתן גם ליווה משפחות סוריות לאורך מסען. "איל חידש את אופן סיקור חדשות החוץ בכך שיצא מהאולפן לשטח", כתבה הוועדה בנימוקיה.
בנאום שנשא אמש בטקס דיבר איל על חשיבותה של העיתונות הקלאסית בימים אלה: "ברשתות החברתיות העובדות פחות חשובות. זה קשה ויקר להביא עובדות, לעומת כמה שפשוט יחסית להביא דעות. זה זול, וזה מביא קליק־בייטס. לפוליטיקאים זה מתאים בול. הם מעדיפים שהעובדות לא יהיו הדבר המרכזי".
על אנגל נכתב בנימוקי הוועדה: "הפרס הוענק לו הודות להצטיינות בעבודה עיתונאית ובזכות ההנגשה לצופה הישראלי של אזורי לחימה וסכסוכים בוערים ומרוחקים תוך מידה לא מבוטלת של סיכון אישי".
לצד פרס סוקולוב הוענק אמש בטקס גם פרס דוש לקריקטורה, שבו זכה השנה ערן וולקובסקי מ"הארץ", צייר, מעצב גרפי ומבכירי הקריקטוריסטים בישראל.
חברי וועדת הפרס שבחרו בוולקובסקי ציינו בנימוקיהם: "בהיותו צייר ורשם השפיע לא מעט בשפת הקריקטורה הייחודית שלו, המבט הביקורתי וההומור הדק ונטול הרשעות".
את הפרס על שמו של נחום סוקולוב מעניקה עיריית תל־אביב כדי לעודד עיתונאים שהצטיינו בעבודתם העיתונאית והטביעו את חותמם. הפרסים מציינים תחקירים וכתבות עומק שנעשו בשנתיים שקדמו להענקת הפרס ושהתאפיינו בחשיבות ציבורית מיוחדת ובמצוינות עיתונאית.
הכתבה פורסמה ב"ידיעות אחרונות".
זכה בפרס סוקולוב
צילום: דנה קופל
מומלצים